Da det kom til uenighet mellom Arild Hvaal og Rachel B. Troye i eiendomsselskapet Berge Sigval Bergesen DA, endte saken saken i retten. Troye krevde deling av selskapsformuen, og ved voldgift ble Troyes andel fastsatt til 45 millioner kroner, et beløp som senere økte til 54,2 millioner kroner. Hvaal greide ikke å reise penger til å betale ut Troye, og eiendommene ble tvangssolgt uten annonsering. Eiendommene ble solgt til eiendomsinvestor Ivar Tollefsen for 118 millioner kroner. Porteføljen bestod av ni leiegårder i Oslo.
Tapte alt
Troye fikk utbetalt 49,5 millioner kroner, mens Hvaal – etter at gjeldsposter var trukket fra totalbeløpet – satt igjen med omtrent null.
– For høy verdi
Hvaal gikk deretter til sak mot Opak. Bakgrunnen var at Hvaal mente Opak hadde verdsatt verdien for høyt, en verdi som voldgiftsretten la til grunn. I dommen fra Oslo tingrett fremgår det at det skilte om lag hundre millioner mellom Opaks takst og taksten som Hvaal la frem. Hvaals advokater anførte i retten at Troye i realiteten fikk hele verdien av selskapet, mens hun bare skulle hatt halvparten av nettoverdiene.
”Sviktende skjønn”
– Arild Hvaal har lidd et økonomisk tap tilsvarende det beløp Troye har fått for mye, hevdet Hvaals advokater. Hvaals advokater kritiserte Opak for å ikke å ha opptrådt ”faglig uforsvarlig”, og det haglet med karakteristikker som ”klanderverdig”, ”sviktende skjønn” og uaksomhet fra Opaks side.
– Tilfredse
Oslo tingrett var imidlertid ikke enig med Hvaal, og Opak ble frifunnet. Hvaal ble ilagt saksomkostninger på til sammen 360.000 kroner.
– Dommen er ikke overraskende, og på bakgrunn av resultatet er vi derfor tilfredse, sier administrerende direktør Jan Henry Hansen i Opak.
Til lagmannsretten
Arild Hvaal har anket saken videre til lagmannsretten.
– Uansett om vi mener vi har vårt på det tørre, er det ikke hyggelig å bruke tid på den slags i retten. Vi har ikke vært gjennom slike saker før, men nå må vi altså forberede oss på ytterligere en runde, sier Hansen.
Ankesaken er berammet til neste sommer.