Nordic Council of Shopping Centers Norge deler hvert år ut tittelen for årets køpesenter i Norge, og juryen har i år bestemt at Tista senter, Strømmen Storsenter og Sartor Storsenter skal konkurrere om tittelen.
Les også: Fra land til byer
Kandidatene er vurdert på områdene intern og ekstern markedsføring, organisering og drift, arkitektur og senterutvikling samt miljø. Kriteriet er at senteret på ett eller flere av disse områdene skal ha gjort noe som er enestående og nyskapende de siste 12 måneder, eller noe som er gjort på en mer fremragende måte enn andre gjør det.
De tre kandidatene er nominert blant annet på følgende grunnlag(utdrag fra juryens begrunnelse):
Tista senter, Halden
Tista senter har økt handel til tross for sterkt press fra grensehandel og andre Østfold-byer, en bragd årets jury er sterkt imponert over. Beliggenheten med tilknytning til vannet og bevaringsverdig bygningsmasse gjør Tista til et svært sjarmerende senter.
Tista har gjennomgått en utbygging og vellykket ”ansiktsløftning”, og fremstår etter dette som en harmonisk integrert del av en ny bydel. Senteret fikk byggeskikkpris i 1997 for sin sjøbodstil. Innvendig ser det ut som et moderne “storbysenter”, med et bølgende tak, gode løsninger for innslag av naturlig lys og en enkelhet som gir hele senteret et svært behagelig uttrykk.
Les også: Rusta utvider
Les også: Åhlens legger ned i Norge
Sartor, Straume (Fjell kommune)
Sartor Storsenter er et resultat av et unikt samarbeid med Fjell kommune gjennom 10-15 års planlegging og gjennomføring av en helhetlig kjøpesenter- og byutvikling. Prosjektet viser hvordan et senter kan ta en aktiv rolle i samfunnsutviklingen – transformasjon fra kjøpesenter til urbant bysentrum med lokal forankring. Her bygges fremtidens kjøpesenter med opplevelser og trivsel, i tillegg til handel i sine 115 butikker/serveringssteder. Sartor Storsenter har gjort et svært godt arbeid i å integrere kinoanlegg (åpning mai 2015) med fem saler og 600 sitteplasser, samt et unikt lokalinspirert vitensenter ”VilVite Sotra” i bygningsmassen.
Kystgarasjen fjerner overflateparkering og åpner for møteplasser, uteservering, markeder, konserter, m.m. Senterets heiser er også svært romslige og går bevisst ikke inne i selve senteret, men til ”Konglo” og plassen som omgir senter, kino og restauranter som vender ut mot disse arealene. Målet har vært å skape spennende uteområder som gir mulighet for aktiviteter. Et økt antall serveringssteder er sentralt i satsningen på å skape gode matopplevelser i et trivelig, urbant miljø.
Les også: Shopping i skuddet
Les også: Må si nei til flere leietakere
Strømmen Storsenter, Strømmen
Strømmen Storsenter er bygd opp på fundamenter av en tidligere industribedrift og en ny del med et fremtidsrettet uttrykk. Senteret med sine 200 butikker er i dag Norges største kjøpesenter, målt i antall butikker (200). Senteret har hatt en imponerenede organisk vekst i et ellers flatt marked.
Mot sine leietagere har Strømmen Storsenter arbeidet systematisk med å få ned felleskostnadene til et svært lavt nivå for et så stort senter.
Senteret har en visjon om å inspirere, og eier har tilrettelagt godt for at flere lokale aktører skulle få muligheten til å lykkes, konsepter som ikke har vært i markedet tidligere. Senteret har også lykkes i banebrytende arrangementer i samarbeid med lokalmiljøet blant annet et årlig ”forskningsdagssamarbeid” med Kjeller Forskningspark, første gang i 2014.
Les også: Dette savner vi på kjøpesentrene
Les også: Investorene satser på shopping
Tidligere vinnere
Tidligere vinnere av prisen er City Syd -Trondheim (1993), Sandvika Storsenter – Bærum (1994), Meyer-Senteret – Mo i Rana (1995), Galleriet Bergen (1996), Ski Storsenter (1997), Trondheim Torg (1998), Strømmen Storsenter (1999), Byporten Shopping – Oslo (2000) Amanda Storsenter – Haugesund (2001), Oslo City (2002), Amfi Narvik (2003), CC Vest – Oslo (2004), Sartor Senter – Bergen (2005), CC Gjøvik (2006), Herkules – Skien (2008), Oslo City (2009), Sandvika Storsenter (2010), AMFI Alta (2011), Storo Storsenter (2012), Gulskogen (2013) og Vestkanten (2014).
I 2008 ble det besluttet å omdefinere prisen til å gjelde for inneværende år. 2007 er derfor hoppet over.
Les også: Knalltall fra Olav Thon