GRØNLIKAIA: Nå oppfordres folk til å si hva de vil ha i den nye bydelen.
GRØNLIKAIA: Nå oppfordres folk til å si hva de vil ha i den nye bydelen.

Hva gjør man med 20 mål og en ny havnepromenade?

En ny promenade langs vannet og et stort friområde. Det er hva byen har i vente med den kommende bydelen, men eieren vil vite hva folket vil ha.

Publisert Sist oppdatert

Grønlikaia er det siste utviklingsområdet i Bjørvika i Oslo, og denne uken sendte eieren Hav Eiendom (Oslo Havn, journ. anm.) fra seg sitt planinitiativ.

Området som nå er klemt mellom Mosseveien og fjorden og godt gjemt bak containere og lagring fra anleggsarbeid, skal bli Fjordbyens avslutning mot sør. Denne kaia er startpunktet på Havnepromenaden som går helt til Bygdøy, ni kilometer unna. Men mange turgåere dropper den sørligste delen som er et lite inviterende område delvis avstengt med containere.

Selve kaia skal bli en ny fjordbydel med 1.500 blokkleiligheter og nå ber Hav Eiendom innbyggere i byen om å si hva de vil bruke en kilometer ny havnepromenade og et 20 mål stort friområde til.

- Når Grønlikaia planlegges skal alle steiner snus og alle ideer høres før beslutningene fattes. Vi og kommunens besluttende politikere trenger kunnskapen folk sitter på. Derfor er medvirkningen svært verdifull, sier administrerende direktør Kjell Kalland.

Han håper så mange som mulig bidrar med sine forslag.

– Altfor ofte ser vi at engasjementet vekkes først etter at avgjørelsene er tatt. Nå ønsker vi å være tidlig ute for å få flere innspill fra innbyggerne, poengterer han.

Medvirkningsprosessen er den største som er gjort i Fjordbyen. Også samarbeidspartner Rodeo arkitekter oppfordrer innbyggerne til å sette seg inn i planen og sende inn forslag.

- Vi ønsker alle forslag velkommen. Mange har ideer som kan ha betydning for resultatet. I dette tilfellet ønsker vi å vekke engasjementet og interessen hos dem som vanligvis ikke deltar så aktivt, vi tenker blant annet særlig på barn og unge. Det betyr ikke at alle ideer blir gjennomført, men alle forslag blir vurdert, sier Henning Sunde i Rodeo arkitekter.

Fakta om planinitiativet

Eier: Hav Eiendom.

Planområde: ca. 130 mål.

Planlagt areal: 208 000 m2.

Antall boliger: 1.500.

Arbeidsplasser: 3.000-4.000. Kultur/idrett: 8000 m2 BRA.

Planlagt byggestart: 2024-2025.

Det er særlig to store offentlige rom de ønsker innspill til. Kalland vil vite hva Havnepromenaden mangler, og hva som kan passe inn både på land og på vann langs den én kilometer lang strekningen i vannkanten.

- Hva ønsker folk mer av? Hva må til for at du skal kunne tenke deg å ta turen ut til Grønlikaia sommer som vinter, spør han.

Det andre offentlige rommet er det nesten 20 mål store friområdet ytterst på kaia som ligger nærmere Hovedøya enn Oslo S.

- Dette blir et unikt sted med kveldssol. For at det ikke skal bli et dødt sted i vintersesongen ser vi behovet noe bebyggelse, for eksempel innen kultur eller idrett. Men hva og hvordan ønsker vi å få innspill på, poengterer han.