SVARER: Kjell D. Kalland, adm. direktør i Hav Eiendom.

Hav Eiendom svarer Stove Lorentzen om arkitektur på «Sadelmakerhullet»

– Takk for utfordringen, Lorentzen, svarer Hav Eiendom, som presiserer at de fortsatt er i startfasen med prosjektet, men er samtidig opptatt av at hovedprinsippene for Bjørvikaplanen må stå fast.

Publisert

Kronikk av Kjell D. Kalland, administrerende direktør Hav Eiendom.

Å finne gode svar og løsninger på utfordringer fra politikere og andre som er opptatt av byutvikling i Oslo ligger i kjernen av samfunnsoppdraget til Hav Eiendom.

James Stove Lorentzen, leder i Byutviklingsutvalget i Oslo kommune, sender i en kronikk 28. juni en utfordring til Hav Eiendom og Grape Architects som handler om tomten foran Børsen.

Først av alt vil vi takke Lorentzen for utfordringen! Det er viktig at beslutningstakerne engasjerer seg i hvordan vi bygger byen også før byggesakene skal vedtas. For oss i Hav Eiendom, som gjennom de siste 20 årene har jobbet med å skape en bærekraftig fjordby, er utfordringer og innspill som dette verdifulle. I løpet av denne tiden er Bjørvika er blitt forvandlet fra containerhavn og motorvei til en yrende møteplass for både folk og næringsliv, rekreasjon og verdiskapning. Utviklingen har vært mulig fordi politikerne har holdt fast ved hovedprinsippene i Bjørvikaplanen.

Startfasen av en prosess

Når det gjelder tomten foran Børsen er vi glade for at Lorentzen i sin kronikk er tydelig på at han er positiv både til at tomten skal utvikles. Vi opplever her tydelig støtte til den nevnte Bjørvikaplanen, som legger opp til bebyggelse i nord og sør, med friområde i midten. Altså skal asfaltplassen som i dag er en oppstillingsplass for busser erstattes med en grønn park og næringsbygg med åpne publikumstilbud i førsteetasjene.

Vi er fortsatt helt i starten av planleggingen og det er nylig varslet oppstart av planarbeid. Planen for tomta, og bygningenes arkitektoniske uttrykk er derfor langt fra ferdig bearbeidet, og det er avtalt en prosess med Plan- og bygningsetaten som vil vare ca. ett år. Som del av planarbeidet vil hensynet til eksisterende kulturminner i nærområdet bli konsekvensutredet. Planforslaget skal ut på offentlig høring, og Byantikvaren og eventuelt også Riksantikvaren vil bli involvert. I tillegg til å passe godt inn i sine omgivelser, må bygningene utformes slik at de treffer et marked, et næringsliv, som opplever bygget som relevant og attraktivt og som i økende grad etterspør klimavennlige løsninger.

Veien videre handler om å finne fram til et forslag for tomta som gir gode næringsbygg med aktive førsteetasjer, vakker arkitektur som passer på stedet, og en park mellom byggene som gir Bjørvika, og Oslo, til et enda bedre sted. Dette i dialog med befolkning, plan- og antikvariske myndigheter og politikere.

Powered by Labrador CMS