Aktuelt:

SKUTT: Politiet rykket tirsdag kveld ut til Furuset etter melding om skyting mot en bil på en parkeringsplass. En person får behandling for skuddskader på sykehus. En Oslo-mann i 40-årene er siktet for drapsforsøk. Foto: Annika Byrde/NTB.

Furuset-siktede har flere års bakgrunn fra eiendomsutvikling

Har vært engasjert i eplehageprosjekter og har drevet utlånsvirksomhet fra sitt eget eiendomsselskap.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag kveld ble flere skudd avfyrt på parkeringsplassen ved Furuset stadion i Oslo, like ved Ikea. Etter hvert fikk politiet kontakt med en mann i 30-årene, som hadde tatt seg til Ahus for behandling for en skuddskade.

Politiet pågrep senere samme kveld en mann i 40-årene i Lørenskog, som har fått status som siktet i saken. Da han ble pågrepet var han i besittelse av en tsjekkoslovakisk automatrifle, kalt Vz. 58

I en pressemelding torsdag skriver Oslo politidistrikt at den siktede knytter seg til hendelsen, og at han samarbeider med politiet. Han erkjenner ikke straffskyld etter siktelsen for drapsforsøk.

Har drevet i eiendom i flere år

Opplysninger som Estate Nyheter har innhentet, viser at den siktede har flere års fartstid i eiendomsmiljøet. I 2019 etablerte han sitt eget eiendomsselskap. Stiftelsesdokumentene viser at det vedtektsfestede formålet til virksomheten er eiendomsforvaltning og utleie av fast eiendom.

På selskapets nettside er det opplyst at «(firmaet, red. anm.) jobber innen eiendomsinvesteringer, rehab og resalg av eiendom og rene investeringscaser med våre partnere».

Det første driftsåret hadde virksomheten liten aktivitet, men i 2020 er det regnskapsført snaut én million i finansinntekter. Balansen for samme år inneholder en fordring på 10,75 millioner, som altså betyr at virksomheten har lånt ut et større pengebeløp. Det fremgår ikke av årsregnskapet hvem som er skyldner, men i note understrekes det at det ikke er gitt lån eller sikkerhetsstillelse til personer i virksomheten.

De totale eiendelene i virksomheten er summert til 11,6 millioner kroner. Egenkapitalen er nærmere én million kroner. Blant eiendelene er en nyere Mercedes G500, som er en bensindrevet firehjulstrekker med 422 hestekrefter. I tillegg til salgspant på 1,6 millioner kroner, er det registrert utlegg på bilen på totalt 550.000 kroner. Det siste utlegget er gjort så sent som i slutten av januar i år. Dette utlegget er gjort til fordel for et større spedisjonsselskap.

Den samlede gjelden i den siktedes eiendomsfirma er 10,6 millioner kroner, og av dette er 3,2 millioner kroner bokført som gjeld til kredittinstitusjoner.

Selskapet har ikke levert regnskap for 2021. Dette innebærer at virksomheten ligger an til å bli tvangsoppløst, i tillegg til at firmaet og eieren står solidarisk ansvarlig for påløpte og forfalte forsinkelsesgebyrer til Brønnøysundregistrene.

«We buy and sell»

Estate Nyheter omtalte den siktede så sent som i fjor sommer (se egen sak). Da var han satt under tiltale for grov hvitvasking, etter at han skal ha overført større pengebeløp til en kjent aktør fra den kriminelle B-gjengen i Oslo. I henhold til tiltalen skal overføringene ha skjedd «til tross for at han forsto at det var utbytte av straffbar handling og/eller derved bidro til å kamuflere andres utbytte av straffbare handlinger».

I tillegg var den nå Furuset-siktede tiltalt for heleri, på bakgrunn av at han ved fem transaksjoner i 2020 mottok halvannen million kroner til sin bankkonto fra en person i 30-årene. Dette til tross for at han forstod at det var utbytte fra en straffbar handling, ifølge tiltalen.

Oslo tingrett dømte i fjor høst mannen til fem måneders fengsel for grovt uaktsomt heleri. Dommen er anket.

Leier bolig av kjent eiendomsinvestor

Den samme kvelden som den siktede ble pågrepet etter skytingen på Furuset, sørget politiet for å ransake boligen hans på jakt etter flere våpen. Boligen er en herskapelig, eldre villa i Oslo, hvor mannen har bodd i flere år.

Den siktede står imidlertid ikke som eier av huset. Hjemmelshaver er en annen, kjent eiendomsaktør i Oslo, som kjøpte eiendommen i 2021.

Denne eiendomsaktøren, som er i 50-årene, eier en rekke eiendomsfirmaer i Oslo. Morselskapet i konsernet har bokførte eiendomsverdier på rundt 300 millioner kroner. De siste fem årene har selskapet hatt et samlet overskudd på godt over 100 millioner kroner.

I 2017 stod den Furuset-siktede som tiltakshaver for et fortettingsprosjekt på den samme eiendommen. Det ble fra kommunens side lagt ned midlertidig forbud mot tiltak, fordi kommunen mente det var behov for å gjøre en ny vurdering av regulering.

Fortettingsprosjektet ble dermed aldri realisert.

Powered by Labrador CMS