Bolig:

ENERGIEFFEKTIVT: – Svanemerket stiller krav til energieffektive boliger, sier Carina Selven, bærekraftansvarlig i Bonava Norge.
ENERGIEFFEKTIVT: – Svanemerket stiller krav til energieffektive boliger, sier Carina Selven, bærekraftansvarlig i Bonava Norge.

Bonava skal svanemerke alle kommende boligprosjekter

Det første boligprosjektet til Bonava med Svanemerke er allerede lagt ut for salg. Selskapet ønsker å bidra til større fokus på bærekraftige bygg.

Publisert

I 2017 skrev Estate Nyheter at JM Norge hadde søkt om svanemerking av sine boligprosjekter. Nå følger Bonava etter.

– Vi er nå blitt sertifisert av svanemerkeorganisasjonen i Oslo. Dermed skal vi bygge sunne leiligheter med svanemerke-stempel. Første prosjekt ut er Kleppekollen på Askøy utenfor Bergen. Mot slutten av 2021 legger vi legger vi også ut for salg leiligheter i prosjektene Løxatorget i Sandvika og Gartneritaket i Vestby, sier Carina Selven, som har tiltrådt i den nyopprettede stillingen som bærekraftansvarlig i Bonava Norge.

Hvordan vil kundene merke at boligene heretter er svanemerket?

– Svanemerket stiller krav til energieffektive boliger, slik at kundene kan være sikre på at bygget alltid er minst 10 prosent bedre enn TEK17. I tillegg leverer vi på de strengeste kravene til materialbruk, slik at det det blir et godt innemiljø og fritt for emisjoner. Et annet eksempel er strenge krav til dagslys, noe som ofte innebærer større vinduer og mer lys inn i boligene. Med svanemerket kan kunden føle seg trygge på at boligen er bygget på en bærekraftig måte, svarer hun.

Boligene blir dyrere med disse kravene?

– Nei, det er en myte. Det finnes nå et så stort utvalg av materialer i markedet, samtidig som det fra vår side er en tett oppfølging med gode rutiner på plass, at prisene på boligene ikke blir høyere.

Hva tror du Svanemerket vil bety for boligsalget til Bonava?

– Vi håper at vi med dette kan bidra til å øke bevisstheten rundt at det finnes bærekraftige boligbygg, sier Selven.

Det er Stiftelsen Miljømerking som forvalter de to offisielle miljømerkene Svanemerket og Blomsten i Norge. Miljømerkede produkter og tjenester har gjennomgått en objektiv miljøvurdering.

– Vi bygger og pusser opp for store beløp her i landet, og med det følger stor miljøpåvirkning. Svanemerket redu­serer denne miljøbelastningen mest mulig, gjennom lavt energiforbruk, trygge og miljøvennlige materialer og en godt styrt byggeprosess, heter det i stiftelsens brosjyre for svanemerket bolig.

– Byggevarebransjen er også kjent som en storforbruker av mer eller mindre miljøvennlige kjemikalier i blant an­net bygningsplater, lim, fugemasser og maling. Svane­merket stiller strenge krav til slike produkter, noe som er bra både for miljøet og for helsen til dere som skal bo og trives i boligen, skriver stiftelsen.

Powered by Labrador CMS