Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Vi er smertelig klar over at det er tøffe tak i eiendomsbransjen om dagen, men å gripe til sverdet, ja endog et toledo-sverd, det er vel i drøyeste laget. Men her står han da altså, den ukjente eiendomsmannen Eirik Noss Nestegard, og hever det spanske drapsvåpenet. Vi priser oss lykkelige over at han greier seg godt i markedet, der han legger sverdspissen inntil et fotografi øverst på veggen.
Den gode lensmannDet skogskledde partiet på bildet er fra Ål i Hallingdal, hvor Nestegard en vårdag på slutten av 60-tallet kjøpte et gårdsbruk på 65 mål for 70.000 kroner. Våren etter kunne han selge unna en del av eiendommen for over det doble.– Lensmannen ringte og spurte om jeg ville gjøre en god forretning, og det er jeg jo alltid interessert i. Døveforbundet trengte en tomt til en folkehøgskole, og da kunne jeg jo like godt selge. Jeg solgte innmarka, og ble sittende igjen med skogen og sætervollene. Men dette var jo ikke de helt store summene, da, selv om 70.000 kroner var en god del på 70-tallet, sier Nestegard.
Startet med transportDet har blitt flere eiendommer senere, men det var innen transport han begynte. I korte trekk var ideen å bruke de samme prinsippene innen biltransport som skipsmeglerne bruker: Å kjøpe inn transporten fra gang til gang, fremfor å eie transportmidlene selv. Virksomheten ble drevet gjennom selskapet Roadbroker AS, som ble etablert i 1965, og senere fikk navnet Transportbroker.Senere antok virksomheten flere former, og etter hvert favnet den også eiendom, salg og distribusjon av olje, bilgummiverksted, video og helsestudio. Selskapene er samlet under paraplyen TB-Gruppen.
Kjøpte på AlnabruNestegard kom for alvor inn i eiendomsbransjen i 1972, da han flyttet hele virksomheten til Strømsveien 223 på Alnabru. Det første året leide de lokalene, men så fant Nestegard ut at de like godt kunne kjøpe hele eiendommen. I tillegg kjøpte de nabotomten, slik at Nestegard sitter med snaut 60 mål på Alnabru. Ettersom 15 av disse målene er dedikert til frimark, har han nå 45 mål å videreutvikle.Det er foreløpig usikkert hvordan tomten skal utvikles. En av årsakene er at Nestegard har iverksatt luftmålinger i området for å undersøke hvordan lufta blir påvirket av trafikken fra E6 og Strømsveien.
Store utviklingsplanerØnsket er imidlertid å sette opp bygninger med lager i to underetasjer, så noen etasjer med kontor over, og boliger helt på toppen. Men foreløpig er dette altså helt i det blå, fordi luftmålingene og reguleringsplanene vil legge klare føringer for hvordan området kan utvikles.Men som Nestegard sier: ?Man må ha visjoner hvis man skal få til noe.? Derfor legger han ikke skjul på at boliger på Alnabru er en spennende tanke, selv om Oslo kommune generelt ønsker at boliger skal samles i felt fremfor å spres rundt. Fra de eventuelle boligene vil det i alle fall bli en enorm utsikt over Groruddalen og Oslo for øvrig.
50.000 nye meter?Det er heller ikke noe å si på utsikten fra Nestegards romslige kontor i femte etasje i Strømsveien 223. Han har det høyeste bygget på Alnabru, og fra kontoret har han full oversikt over områdene han ønsker å bygge ut.Han har allerede kjøpt og bygget ut 12.500 kvadratmeter næringseiendom, hvorav ca. en fjerdedel brukes til egne virksomheter. Resten leies ut gjennom TB Eiendom, som er eier av eiendommene. På tomtene har han et utbyggingspotensial på 40-50.000 kvadratmeter. Uansett hva luftmålingene måtte vise, blir det i alle fall nye næringseiendommer i fremtiden. Det er heller ikke usannsynlig at et nytt stoppested på jernbanen blir lagt til Nestegards tomt.
God for 100 mill.Ved siden av skrivebordet til Nestegard ligger noen rester av en død isbjørn, men han forsikrer om at han verken har brukt sverd eller andre våpen for å få tak i skinnet. Den eneste jakten som faller for Nestegard, er jakten på utfordringer og penger, og dem er det blitt noen av opp gjennom årene.TB-Gruppen omsetter for ca. 400 millioner kroner årlig, og har i et greit år liggende rundt ti millioner kroner igjen på bunnlinjen. I tillegg har eiendomsporteføljen i systemet en betydelig oppside på grunn av utbyggingsmulighetene. Selv om det er vanskelig å verdsette dette systemet, har vi lagt til grunn et nøkternt anslag når vi sier at han er god for rundt 100 millioner kroner.
Vaksinert mot elefantsykenDette har Nestegard fått til selv om han tenderer til å ha risikoaversjon. Han er halling, og som Olav Thon har han blitt flasket opp med å legge sten på sten. Men samtidig lar han ikke en gyllen sjanse gå fra seg.– Jeg tar jo gjerne et klipp. Jeg trader av og til i eiendom, hvis jeg ser mulighetene for å selge raskt igjen. Men jeg tar ikke stor risiko. Den såkalte elefantsyken er ikke bra, mener han.Tvetenveien 12 er et eksempel på posisjonene som Nestegard tar. Dette er en eiendom på 3,5 mål, som han nylig kjøpte og kort tid etter solgte for 15 millioner kroner. Gevinsten ble selvsagt meget hyggelig.
Lav profil i LuxembourgNoen ganger blir store prosjekter fristende, men da nøyer han seg med å gå inn med en eierandel. Det gjorde han for eksempel i en eiendom på Hasle som i vår ble solgt for drøye 40 millioner kroner. I denne eiendommen hadde Nestegard en eierandel på 22 prosent.I tillegg er han inne i et større eiendomsprosjekt i Luxembourg og Holland, men på disse ønsker han en lav profil. Årsaken er at partnerne ønsker å holde en enda lavere profil. Han kan imidlertid fortelle såpass at det dreier seg om næringseiendom, og at prosjektet gir en god forrenting.– Jeg har drevet med transport i utlandet i mange år, derfor synes jeg det er spennende å prøve med eiendom ute også, sier han.
ForretningsblodDet er neppe tilfeldig at Nestegard endte opp med egen business og eiendomsutvikling. Oldefar og bestefar drev med tømmerhandel. Far og onkel kjøpte fe på våren, sendte dem på fjellet om sommeren, og drev dem til Oslo for slakting på høsten. I tillegg drev foreldrene hans pensjonat og ei turisthytte.Da Nestegard jr. fikk tilbud om å drive familiens gård videre, takket han nei. Han ville drive med noe i større skala. Det gikk foreldrene glatt med på, ettersom sønnen allerede i 12-års alderen begynte å foreslå at de burde begynne å kjøpe opp våningshus i nabolaget.– Man kan vel si at dette med forretninger ligger i blodet. I tillegg er jo forretninger et slags spill med mye spenning, hvor du selv har stor innflytelse på utfallet. Jeg liker best å operere på egenhånd, for da kan man fort snu seg rundt når det er nødvendig, sier han.
Gull i oljeNestegard holder seg til prosjekter som gir en god forrentning. Han investerer ikke i en eiendom ene og alene med tanke på en verdiøkning. Han regner imidlertid med at verdiene på Alnabru vil øke vesentlig etter hvert.Verdiene kom også i selskapet Energisenteret AS, som i nært samarbeid med Esso har solgt fyringsolje til villaeiere og leiegårder, samt diesel til transportselskaper og gårdsbruk. Det har vært en hyggelig business for Nestegard, og det ble det også da han solgte selskapet til Esso tidligere år. Men salgssummen har partene bestemt seg for å holde hemmelig.
Samler hallingstuerDen ukjente eiendomsbaronen har penger nok til å leve i sus og dus, men han vil ikke være med på at han lever et ekstravagant liv. Tvert i mot legger han bredsiden til mot dem som bygger seg hus til 60 millioner og hytte til 25 millioner kroner.Selv nøyer han seg med småbruk hvor han kan ta vare på hallingstuer og andre falleferdige trebygninger. Dette har han holdt på med helt siden 1963.
Kunsten å balansereNå er Nestegard 67 år, og får mer tid til både småbrukene og andre fritidssysler. Han har nemlig bestemt seg for å trappe ned og la en nye generasjon ta over.– Nå skal jeg prøve å ha litt mer fri, og kanskje få tid til å reise litt mer, sier han.Det blir også mer tid til å pleie interessen for kust. Kona er konservator, og kunstinteressen har smittet over på Nestegard.– Hun arbeider med kunst, mens jeg er mer fokusert på de materielle sidene gjennom jobben med eiendom. Det er en fin balanse.