Tar over Landsbanki

Det islandske kredittilsynet tar over Landsbanki for å sikre bankens fortsatte eksistens.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Landsbanki er Islands nest største bank. I forrige uke tok regjeringen over Glitnir, som er øystatens tredje største bank, mens den største banken, Kaupthing, er påtvunget statlige lån.

– Innenlandske innskudd garanteres for, som regjeringen har erklært. Landsbankis filialer, minibanker og nettside vil være åpen for forretninger som vanlig, sier det islandske kredittilsynet i en pressemelding, ifølge E24. 

Kaupthing ble mandag innvilget et lån på rundt 500 millioner euro, eller drøye fire milliarder kroner. Kaupthings styreformann Sigurdur Einarsson hevdet senest mandag på islandsk tv at bankens finansielle posisjon er god, ifølge nettsteder.

Kaupthing skal ikke ha mottatt henvendelser fra det islandske kredittilsynet om noen intervensjon i bankens drift.

Den islandske bankkrisen forverret seg kraftig i løpet av helgen, og statsminister Geir Haarde advarte i en dramatisk TV-tale mandag kveld at hele den islandske økonomien kunne kollapse hvis de ikke fikk gjennomført de nødvendige tiltakene. 

Den islandske kronen falt 30 prosent mandag på frykten for kollaps, men steg så med nærmere 25 prosent mot euro etter at Russland ifølge den islandske sentralbanken skal ha innvilget lån til Island. Flere nettsteder meddeler tirsdag ettermiddag at låneavtalen ikke er i boks, sentralbanken innrømmer å ha “overdrevet” om hjelpen fra Russland.

De islandske bankaksjene ble mandag suspendert på Reykjavik-børsen, og Landsbanki Norge ble rett etter klokken 11 inntil videre suspendert fra handelsvirksomhet på Oslo. Banken står imidlertid bare for en marginal del av den norske handelsomsetningen.

– Sist vi suspenderte et meglerhus var Lehman Brothers, sier pressetalsmann Tor Arne Olsen på Oslo Børs til E24. Han legger til at det ikke er ofte de utestenger meglerhus men at det avhenger av konjunkturene.

 

Powered by Labrador CMS