– Økonomien kan kollapse

Krisen på Island er så stor og prekær at hele landets økonomi kan kollapse.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Det er ikke en pessimistisk analytiker som kommer med de dystre spådommene, men Islands statsminister Geir Haarde. Haarde var svært direkte da han i en tv-sendt tale mandag kveld orienterte om bankkrisen i landet.

Krisen kan i verste fall bli så alvorlig at den islandske regjeringen ikke er i stand til å redde banksektoren.

– Det er for risikabelt for Island som nasjon å skulle gi bankene en livline. Derfor er det en reell mulighet for at den islandske økonomien kan gå til grunne sammen med bankene under vekten av den bølgen som nå skyller inn over landet, sa Haarde i talen, ifølge E24. En pessimistisk statsminister sa at mange mennesker kommer til å tape penger.

E24 skriver at islandske myndigheter mandag kveld fremmer et forslag til en lov som vil gi dem mulighet til å intervenere overfor bankene. I praksis sikrer myndighetene seg kontroll over bankene, og de kan ifølge nyhetsbyrået Reuters overprøve salg, fusjoner og beslutninger om konkursbegjæring.

Statsministeren sa at økonomien vil kollapse hvis ikke forslaget settes ut i livet. – Vi står overfor en situasjon hvor vi kan bli dratt med inn i den globale bankkrisen og ende opp som et nasjonalt konkursbo, sa Haarde til de folkevalgte representantene.

De islandske bankene ble mandag suspendert fra Reykjavik-børsen, etter at krisen forverret seg dramatisk gjennom helgen

Bankkrisen får også store konsekvenser for den islandske kronen, som mandag mistet over en fjerdedel av verdien i forhold til euro. Kursen er nå på det laveste nivået noensinne.

I forrige uke ble den tredje største banken Glitnir reddet av den islandske staten, som kjøpte 75 prosent av aksjene for 600 millioner euro, eller rundt 5 milliarder norske kroner.

NTB skriver at et sammenbrudd på Island vil få konsekvenser over hele Europa. Det skyldes at landets største banker har investert stort i banker og andre bedrifter i mange land. Blant annet er Islands største bank, Kaupthing, storeier av aksjer i Storebrand.

(iStockphoto)

Powered by Labrador CMS