SATSER ALT PÅ KVITFJELL
Mens flere av OL-hotellene på Lillehammer sliter med elendig beleggsprosent, trår den risikovillige finansmannen og Schibsted-arvingen Einar C. Nagell-Erichsen til med nytt giganthotell til 100 millioner kroner på Kvitfjell. Mange investorer karakteriserer Kvitfjell som et av de mest spennende områdene i alpin-Norge i dag.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
For noen måneder siden gikk Lillehammer Høyfjellshotell konkurs. Nevra Høyfjellshotell på Nordseter har ikke vært i drift siden OL, og i reiselivsbransjen er det påtagelig bekymring over et sviktende belegg i flere områder.Dette forhindrer ikke Einar C. Nagell-Erichsen fra å satse for fullt i Kvitfjell. Finansmannen er godt i gang med byggingen av Gudbrandsgaard Hotell, som er planlagt å stå ferdig 1. november neste år. Totale byggekostnader er beregnet til 100 millioner kroner. Dette inkluderer 20 hytter. Beliggenheten vil bli midt i Kvitfjell Alpinanlegg, og hotellet vil lokke med tre barer, møteromsfaciliteter for over 100 personer og «gildehall».Forbildet for det nye hotellet er de gamle, tradisjonelle alpehotellene som finnes i Mellom-Europa. Av byggetegningene fremgår det at arkitektene har boltret seg med typiske norske materialer som stein og tre, og det arkitektoniske sluttresultatet er ispedd ikke så rent lite nasjonalromantikk og tradisjonalisme.
Alt utsolgtKvitfjell lider litt i skyggen av det absolutte in-stedet Hafjell. Men samtidig er hytteprisene på sistnevnte sted passert hva menigmann kan greie, og mange har derfor vendt seg mot Kvitfjell. Tidligere i år ble det lagt ut 200 tomter for salg i området. Selger er Kvitfjell Eiendom og Real Eiendoms-megling, og prisene er foreløpig overkommelig. De billigste ble priset for i underkant av 200.000 kroner og ble utsolgt på et blunk. Tomtene med best beliggenhet ligger en del høyere i pris. Per i dag er totalt 65 tomter solgt.Kvitfjell Eiendom opplyser til NæringsEiendom at majoriteten av kjøperne kommer fra Oslo vest og Bærum, samt fra Romerike og områdene rundt Lillehammer. Kjøperne plasserer seg i aldersgruppen 35-55 år. Mange av interessentene synes å se på Kvitfjell som et investeringsobjekt, og flere har bygget hytter kun for utleie. Større firmaer betaler gjerne 100.000 kroner i året for en hytte av bra standard.Stor spenning knytter det seg også til opparbeidelsen av alpinlandsby i området. Et slikt prosjekt vil gi Kvitfjell et lite bysentra i form av småbutikker og cafeer. Et slikt tilbud vil utvilsomt gjøre området mer attraktivt. Et stort areal er satt av til formålet, og planene er hytter og leiligheter både for salg og utleie.Nagell-Erichsen forpliktet seg i sommer til å gå inn med nærmere 50 millioner kroner i Kvitfjell-området. For denne summen sikret han seg 49 prosent av aksjene i Kvitfjell Alpinanlegg AS. Han står også bak planene om å bygge en 18-hulls golfbane på Kvitfjell. Banen skal bli på totalt 600 dekar og skal ligge i tilknytning til målområdet i Kvitfjell Alpinanlegg. Banen er kostnadsberegnet til å koste ti millioner kroner.
Scorer på golf-interesse?Opparbeidelse av en slik bane vil kunne være et smart trekk av Nagell-Erichsen; presset på eksisterende baner i østlandsområdet er i dag så stort at mange gjerne kjører et stykke for å spille. Samtidig ligger Kvitfjell så langt unna Oslo (2,5 til tre timer) at gjestespillere nødvendigvis vil velge å overnatte – eksempelvis på Nagell-Erichsens hotell. Golf-interessen i Norge vil nødvendigvis minske om noen år, men i overskuelig fremtid synes det som om det er mye å hente på den raskt voksende sporten. Det vil vel ikke overraske noen om grøntkort-kurs, kombinert med overnatting på Gudbrands-gaard Hotell, vil bli et Nagell-Erichsens tilbud.Til sist er Kvitfjell med i kampen om alpin-VM i 2003. OL kjørte eiendomsprisene rett til himmels i områdene rundt Lillehammer, og nivået har vedvart i ettertid. Et slikt fremtidig alpin-sirkus kan gjøre Kvitfjell enda mer attraktivt, spesielt om alpinkjendiser eller andre kjentfolk investerer i eiendom i området. Kjendis-faktoren er en betydelig pris-driver. Bortsett fra Nagell-Erichsen selv er ikke innslaget av kjendiser påtagelig i dag, men flere kjente navn fra finansmiljøet har Kvitfjell som yndlingssted. Kjentfolk fra Sverige skal også ha vært omtalt som interessenter på Kvitfjell.Hafjell har vi tidligere nevnt som det «hotteste» stedet for hytteiendom de siste årene. NæringsEiendom har den senere tid fått signaler i retning av at enkelte synes området har «tatt av» for mye, og dermed ønsker å selge seg ut. Flere av eierne skal ha nevnt Kvitfjell som et aktuelt område å satse pengene på i stedet. «Gevinstsikring» oppgis som en av årsakene til å selge på Hafjell. Det er ikke akkurat nøkternhet som preger hytteområdet på Hafjell, og for noen har graden av gull og glitter blitt for påtrengende.
Tap og fortjenesteMed bakgrunn i alle prosjektene Schibsted-arvingen er involvert i, synes han å være er av landets mest hissigste investorer for tiden. Hans hittil siste prosjekt er planer om å bygge hotell på Sør-Gardermoen. Pris: 35 millioner kroner. Hotellplanene skjer i samarbeid med hemsedølingen Asle Ø. Thorseth, som Nagell-Erichsen ble kjent med via sin søsters nå fraseparerte ektemann Engebret O. Fekene. Nagell-Erichsen er imidlertid ikke bare inne i eiendom. Siden oppstarten av Nettavisen har han bidratt med kapital, han er inne i bensinpistolreklame-selskapet Alvern og han er med som investor i Multi Media Publishing. Samlet beløper disse tre siste investeringene seg til minimum 32 millioner kroner. Suksessen på en del av Nagell-Erichsens investeringer har vært noe betinget; Nagell-Erichsens kapitalinnsprøytning i Morgenbladet var som å helle penger ut av vinduet. Andre mindre prosjekter – som TV-Guiden og Radio Vest i Stavanger havner i samme klasse. Nettavisen er kjennetegnet av mange brukere, men liten annonsetilgang. Stadige emisjoner synes som eneste løsning. En planlagt fusjon mellom Nettavisen og MMP ble stanset etter svært negative reaksjoner fra markedet. En fusjon ville ha gitt Nagell-Erichsen stillingen som største aksjonær. Men prosjektet som kanskje best viser Nagell-Erichsens ville investeringslyst, er hans aksjo-nærdelaktighet i gulljakten på «Jesus Maria La Capitana». Galeonen sank i 1654 og skal inneholde store skatter. Aftenposten bragte nylig et oppslag der initiativtagerne ikke kunne utelukke at de er blitt lurtunder jakten. Dessuten kan det vise seg at ecuadoriansk lov forbyr skattejegere å ta med seg slike verdier ut av landet. Den totale innsatsen i jakten, som beløper seg til seks-syv millioner kroner, kan derfor vise seg å være bortkastet.
RisikovilligNagell-Erichsen viser en betydelig risikovilje når det gjelder nye prosjekter; bladet Kapital omtalte ham som investoren som satser gjerne der ingen andre tør. I så måte er Kvitfjell typisk for Nagell-Erichsen. Det er liten tvil om at han ønsker å aksle suksessen som er blitt Hafjell til del. Til syvende og sist kan det være mange tilfeldigheter som avgjør suksessen til Kvitfjell, og det viktigste for mange er å treffe personer man kjenner fra før. Samt å bli sett med de «riktige» menneskene.Tør vi tippe at Nagell-Erichsen sørger for innrykk fra hovedstadens finans- og pengemiljø, for dermed å gjøre Gudbrandsgaard Hotell til Gudbrandsdalens svar påDr. Holms Hotel?