Myndighetene vil til bunns i skandaløs eiendomssatsning
Arbeidet med å avdekke forholdene rundt kjempekonkursen i eiendoms-satsningen International Wood Products (IWP) er på langt nær avsluttet. Staten har bevilget en kvart million kroner til konkursbestyrer for å komme til bunns i saken. IWP-gründer Gunnar Kufaas er på sin side som sunket i jorden.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Det er PriceWaterhouseCoopers (PwC) som har konkursbehandlingen. Nå får bobestyrer hjelp fra Justisdepartementet, som tydeligvis anser saken som så graverende at de bevilger betydelige midler til videre konkursbehandling.– Staten ved Justisdepartementet har bevilget 250.000 kroner til konkursboet, slik at vi kan komme til bunns i saken, sier advokat og bobestyrer Siv Sandvik i PwC. – Beløpet er stort?– Ja, og det viser hvilket omfang konkursen har. Saken er både komplisert og omfattende. I norsk sammenheng er konkursen stor, sier Sandvik.– Når var dere sist i kontakt med Gunnar Kufaas?– Vi har ikke vært i kontakt med Kufaas siden før jul. Etter det vi har bragt på det rene, befinner han seg i utlandet. Dette på tross av at han har utreiseforbud, som vanlig er når man befinner seg under konkursbehandling, sier Sandvik.– Vi var sist på hans adresse i Oslo i april, men der var han ikke å treffe. Hans familie kan heller ikke gjøre rede for hvor han er, sier PwC-advokaten.
Skåltomt
Fordringene i konkursboet utgjør 21 millioner kroner. Foreløpig synes utsiktene til å finne penger som ganske magre.– Det er ikke fem øre i boet. Det er det som er så spesielt, sier Siv Sandvik i PriceWaterhouseCoopers. Fordringene på 21 millioner gjenspeiler ikke alene de store verdiene som er sporløst forsvunnet. Siden IWP-konsernet hadde mange andre selskaper rundt om i verden, finnes det flere kreditorer. Kilder NæringsEiendom har snakket med, sier Afrika-etableringene alene har dratt på seg konkrete kreditorkrav på fem millioner norske kroner.IWP-konkursen er oversendt Økokrim for videre etterforskning. Tre personer er sysselsatt for å komme til bunns i saken. Førstestatsadvokat Håvard Holm er forsiktig med opplysninger rundt etterforskningen.– Jeg kan bekrefte at Økokrim arbeider for å avdekke alle forhold rundt konkursen. Saken ble tidligere påbegynt av politiet, men ble senere sendt over til oss.– Hvilke etterforskningstekniske skritt er foretatt så langt?– Det ønsker jeg ikke å si noe om.– Hvilken dialog har dere med Gunnar Kufaas?– Kufaas er ikke så lett å få tak i for tiden. Etter det vi har bragt på det rene, befinner han seg et eller annet sted i utlandet.– Dere vet ikke hvor?– Nei.– Er det riktig at det har vært foretatt undersøkelser i Kufaas? bolig i Oslo?– Ingen kommentar.– Kan du opplyse om dere har avdekket forhold som sannsynliggjør påtale?– Det vil bli klart om noe tid, etter alt å dømme før sommerferien.
I London
Økokrim arbeider med to saker som er relatert til Gunnar Kufaas. Etter konkursen i Northern Seafood ble advokat Gunnar Kufaas oppnevnt som midlertidig og senere fast bobestyrer for konkursboet. Senere ble han fjernet som bobestyrer, etter at han ifølge senere bobestyrer Ola Øraker utbetalte salær på nærmere 850.000 kroner uten rettens godkjenning. I tillegg skal han ha beholdt klientens midler fra aksjesalg, samt unnlatt å betale inn fordringer han hadde mottatt, samlet på kroner 334.000 kroner. Til sist skal han ha belastet boet med sine egne, private regninger for til sammen 190.000 kroner.– Det er ikke truffet påtale i denne saken ennå. Men det er grunn til å regne med at dette vil skje før sommeren, sier førstestatadvokat Håvard Holm.Etter det NæringsEiendom kjenner til, befinner Gunnar Kufaas seg i London, hvor han også har nære slektninger. Mye av tiden bruker han på å prøve å reise penger, for å fortsette IWP-arbeidet.
Levde et liv i luksus
Mens kreditorene til IWP måtte se se langt etter pengene sine, levde personene bak IWP et luksusliv med dyre reiser, flotte hus og og biler.
Dette påstår flere kilder som har kjennskap til IWPs daglige drift i Afrika. Det daglige ansvaret for Afrika-satsingen lå hos nordmannen Jan Jensen, som levde et liv som er en direktør verdig. Kostbare reiser til eksklusive reisemål var vanlig, det samme gjaldt dyre biler. Privatbolig skal ha blitt leid til nærmere 200.000 kroner årlig. Jan Jensen har i dag status som afrikansk statsborger. NæringsEiendom har forsøkt å få tak i Jensen på hans kontor og privatdresse uten å lykkes.
– Har skadet nordmenns omdømme
Den kritikkverdige forretningsførselen i forbindelse med den norske IWP-satsingenhar skadet nordmenns omdømme i Sør-Afrika. Dette mener Rune Hansen og advokat Julekha Mahomed, som tidlig gikk inn som aksjonærer i IWP Afrika. Nå arbeider de for å ta over rettighetene til produksjon av IWPs ferdighus i Sør-Afrika.
International Wood Products har etablert flere selskaper på verdensbasis, og felles for dem alle er at mange investorer sitter igjen med regningen. To av disse er Rune Hansen og Juleka Mahomed. Førstnevnte har i flere år arbeidet som konsulent i IWP, og er en av kreditorene til konkursboet. Mahomed er advokat i advokatfirmaet Mthembu & Mahomed, som har base i Johannesburg i Sør-Afrika. Begge var for kort tid siden på besøk i Norge, i forbindelse med møter med konkursbestyrer. Håpet var å få rede på hvor pengene hadde blitt av.– Særlig klokere ble vi ikke, sier Mahomed. Hun har stått sentralt i forbindelse med IWPs etablering i Afrika, og har arbeidet for å tilrettelegge prosjektet for lokale investorer. Ifølge Mahomed ble prosjektet omfattet med stor interesse, og ditto innsprøytning av kapital. Kort fortalt er pengene borte, og husene har ingen sett noe til.– Prosjektet var i utgangspunktet godt nok, og jeg har også personlig gått inn med kapital. Først i fjor høst skjønte jeg at noe var galt. Hele tiden hadde personene bak IWP holdt oss varme med godt snakk, og vi var fullstendig ukjent med problemene med IWP i Norge.
Lutfattig investor
Hansen og Mahomed viser til flere lokale investorer som har tapt bråtevis med penger på sine investeringer i IWP. En av disse skal være Lucky Luthlengo, som for noen år siden fikk utbetalt et større forsikringsbeløp i forbindelse med en skade. – Luthlengo investerte hele sin formue, ca en million norske kroner, i IWP. Noe av pengene skulle dekke hus til ham selv. De resterende pengene ble sett på som en langsiktig investering. Pengene forsvant og det samme gjorde IWP-folkene. Ikke en gang et eget hus gadd IWP å bygge for ham. I dag bor han i en bøgeblikkbrakke og livnærer seg på å selge frukt og grønnsaker, opplyser Mahomed og Hansen. De er rasende over IWPs forretningsførsel.– Det sies at det risikabelt å etablere seg i Afrika, og at afrikanerne driver uren business. Hva annet skal man vente, når nordmenn oppfører seg slik som dette overfor lokale investorer? Saken har utvilsomt skadet nordmenns omdømme i Afrika. Vi nøler ikke et sekund med å karakterisere IWP-folkene som kjeltringer, sier advokat Mahomed.Resultatet av møtet med konkursbestyrer ble likevel noe oppløftende. På vegne av investorene i Afrika har Mahomed og Hansen fått overta rettighetene til produksjon av IWP-hus i Afrika. Verken bobestyrer eller Mahomed og Hansen ønsker å opplyse noe om overgangsbeløpet. Håpet er å komme i gang med husproduksjon så raskt som mulig.– Bestilling fra myndighetene på flere tusen hus ligger jo allerede inne. Det er bare å sette i gang. Vi skal være i gang i løpet av sommeren, sier advokat Julekha Mahomed og Rune Hansen.