«Kina»-Hansen gir seg ikke

På tross av Bjørn «Kina»-Hansens forlik med Kreditkassen tidligere i år, tyder mye på at pengestriden mellom de partene fremdelen ikke er avsluttet. Entreprenøren og den tidligere eiendomsinvestoren sitter med amerikanske advokatrapporter som angivelig skal bli tunge å fordøye både for Høyesterett og Kreditkassen.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Bjørn «Kina»-Hansen er fremdeles kamplysten. Han er fremdeles bitter etter at Kreditkassen raserte borekroneprosjektet hans i 1993, etter at de stengte utlånskranene til prosjektet.– Det siste ordet i denne saken er ikke sagt. Og det blir ikke sagt av Kreditkassen, ikke av Høyesterett, ikke av Staten, ikke av Bondevik. Det er det jeg som kommer til å si, sier Bjørn Hansen til Sandefjords Blad.Striden mellom Kreditkassen og Hansen har pågått i flere år. Hansen hadde Kreditkassen som bankforbindelse på begynnelsen av 90-tallet. På dette tidspunktet begynte entreprenøren og eiendomsinvestoren å bruke mer og mer av sin tid på utvikling av borekroner.

Full stopp

Kreditkassen ga flere lån til «Kina»-Hansens borekroneprosjekter, men i 1993 var det stopp. Banken stoppet alle utbetalinger, med den følge at prosjektene ble sterkt skadelidende. Før dette hadde Hansen dradd i land en eksklusiv verdensomspennende salgsavtale for borekroner. Avtalen innebar at borekronene skulle produsere i Kina, til en brøkdel av prisen for tilsvarende europeiske borekroner. Hansen hevdet at Kreditkassen hadde gitt bindende løfter om å være med på prosjektet. Saken havnet i retten, hvor den etter flere omganger endte med tap for Hansen i Høyesterett. Banken hadde sikret seg pant for fordringene i Hansens eiendommer. Heftelsene kom til slutt opp i over 30 millioner kroner.

Vil ta Lenth

Men Hansen nektet hele tiden å betale. Han fikk tre store advokatfirmaer i USA til å se nærmere på saken. I tillegg fikk han bistand av Carl August Fleischer. Hele sakskomplekset ble til slutt lagt frem for Menneskerettsdomstolen i Strasbourg.I vår ble det plutselig kjent at Kreditkassen og Hansen hadde inngått forlik. Punktene i avtalen er hemmelige, men analysene av Fleischer og de amerikanske advokatkontorene skal ha vært utslagsgivende for at Kreditkassen ville snakke med Hansen igjen.Likevel ? Hansen har altså ikke slått seg til ro, på tross av forliket. Han sier til Sandefjords Blad at det ikke er dagens ledelse og styre i K-bank han vil til livs, men det gamle styret ? med Borger A. Lenth i spissen.

200 mill.

– Jeg gir meg aldri, sier Hansen, som ikke vil gå nærmere inn på taktikken i at han først godtar forlik, for deretter å ville ta opp igjen saken. Verdien på borekroneprosjektet har tidligere vært estimert til 200 millioner kroner.Bjørn «Kina»-Hansen driver i dag sitt eget entrepenørfirma ? Bjørn Hansen Construction, som har om lag 100 ansatte. Selskapet hadde i fjor en omsetning på om lag 50 millioner kroner. Bjørn Hansen Construction er underleverandør for de største norske riksentreprenørene og byggearbeiden dekker hele Norge. Han har også lansert sitt eget forslag til etterbruk av Fornebu, som i korthet går ut på å bli et nasjonalt næringssenter, med gigantiske skyskrapere.

Powered by Labrador CMS