Gardermoen til Vestby viktigst

I Oslo-regionen blir strekningen langs E6 fra Gardermoen til Vestby den viktigste aksen fremover for logistikkeiendommer.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Det spår analytiker Gro Anette Byberg i Newsec. Hun har merket seg at Arcus har valgt å flytte hovedkontoret fra Hasle til Gjelleråsen. Selskapet skal bygge et stort og moderne produksjons- og distribusjonsanlegg ved den nordre Oslo-grensen. Bygget ligger ikke langs E6, men Byberg mener likevel at området er interessant for logisitikklokaler.

– Vi observerer at den nordre delen av denne aksen, inkludert Gjelleråsen, er interessant for firmaer som har egen distribusjon. Det skyldes at bedriftene unngår de travleste delene av Oslo og kan nå store deler av Vestlandet og Trondheim i et kjøreintervall. Det er langs denne aksen det er rom for å bygge større logistikkbygg. I de mer sentrale logistikkområdene er ofte utvidelsesmulighetene mindre, sier Byberg til NEnyheter.

Lange kontrakterLille julaften ble det kjent at Bulk Eiendom overleverer det første av tre bygg til Bring og DSV, i det Bulk mener er Norges mest moderne logistikkanlegg. Anlegget (se bildet) ligger rett ved E6 i Skedsmo kommune, altså langs den sentrale aksen.

Leiekontraktene i de tre Bulk-byggene løper med hele 17 års varighet. Sale-leaseback-avtalen for Arcus´ nye anlegg løper i 25 år. Gro Anette Byberg sier utviklerne i Norge ofte krever lengre leiekontrakter enn det som er vanlig i andre land.

– Ettersom leietakerne må inngå lange leiekontrakter i nybygg, er ofte det viktigste beslutningskriteriet at det er rom for utvidelser på eiendommen, sier Newsec-analytikeren.

Gro Anette Byberg mener Norge er en sinke sammenliknet mange andre europeiske land når det gjelder å regulere større områder for logistikkformål.

– Vi ser derfor fra utviklingen av større områder som Vestby som et positivt og etterlengtet tiltak. Vi observerer også at det i Norge er mindre vanlig enn i andre land å bygge standardiserte logistikkbygg. Det er fremdeles relativt vanlig at leietakere får oppfylt sine spesielle ønsker knyttet til byggene. Dette gjør at byggene blir dyrere og leiene høyere enn de trenger å bli, hevder Byberg.

Høye lagerleierHun supplerer med å si at leieprisene i logistikkbygg eksempelvis er mye høyere i Norge enn i Sverige, ja, faktisk nest høyest i Europa, ifølge eiendomsrådgiveren King Sturge. Attraktive lager- og logistikklokaler i dag i Oslo-regionen leies ut for 1000-1250 kroner kvadratmeteren.

 – Vi tror derfor at man innen fem til ti års sikt vil se mer standardiserte bygg i logistikksektoren. Det gjør ikke bare byggekostnadene lavere, men i tillegg er det ofte lettere å gjøre endringer i slike standardbygg. Det gjør byggene mer fleksible for brukerne dersom utvidelser skulle bli nødvendig, og det gjør byggene lettere å reutleie hvis en leietaker flytter ut, sier Gro Anette Byberg.

Hun tror det en bra forretningsidé å starte et entreprenørselskap som spesialiserer seg på logistikkbygg. Ulempen er at logistikksegmentet representerer en svært liten del av byggenæringen.

– Jeg er derfor usikker på om noen entreprenører tør å satse på dette, på grunn av høy risiko, relativt lavt antall årlige oppdrag og en syklisk næring. Jeg blir imidlertid ikke overrasket om vi ser en type joint venture, der to entreprenører slår seg sammen og danner et slikt spesialisert selskap, sier Gro Anette Byberg.

Foto: Bulk Eiendom

Powered by Labrador CMS