Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
I henhold til Kapitals liste over landets rikeste, er Peter T. Smedvig god for 2,7 milliarder kroner, og han plasserer seg dermed helt i toppen blant de mest formuende i Norge. Smedvig er mest kjent for sine rigg-investeringer, og selskapet har lange shippingtradisjoner. Rederivirksomheten ble solgt tidlig på 1990-tallet. Selskapet ble grunnlagt i 1915 av Peder Smedvig, som er bestefar til dagens familieoverhode, Peter T. Smedvig. Under Peter T. Smedvigs ledelse, har selskapet ekspandert også inn på andre forretningsområdet. Spesielt har han vektet seg tungt i ventureinvesteringer. I perioden før årtusenskiftet tjente Peter T. Smedvig store penger på disse investeringene. Ved inngangen til 1999 verdivurderte Smedvig sin ventureportefølje til rundt 600 millioner kroner. I 2000 anslo selskapet verdien av porteføljen til om lag 1,7 milliarder kroner.Ventureinvesteringen som har bragt størst suksess, er investeringen i medisin-diagnostikkselskapet Axis Shield. Der reali-serte Smedvig-familien en gevinst på rundt 200 millioner kroner for noen år siden.
325 mill i tapMen de siste årene har Smedvig-familien tapt flere hundre millioner kroner på sin venturesatsning. 2002-regnskapene viser et underskudd før skatt på totalt 129 millioner kroner i Smedvig-familiens ventureselskaper. I 2002 og 2001 ender de samlede tapene på nærmere 325 millioner kroner. I fjor sommer vurderte Smedvig sin egen ventureportefølje til å være verdt 800 millioner kroner – altså mer enn en halvering siden toppen i 2000.Den mest kjente tapsbomben er investeringen i internettportalen for homo-file, Qeercompany. I 2002 ble selskapet lagt ned, etter vel ett års drift. Smedvig måtte konstatere et tap på 40 millioner kroner.
Seks ganger Aker BryggeNå tyder mye på at Peter T. Smedvig har sett seg lei på tapsbringende investeringer innen IT-sektoren, og heller vendt øynene mot eiendomsutvikling. Sammen med Jon Gjedebo står Smedvig bak gigantprosjektet Hinna Park. Området ligger i Jåttåvågen, som igjen ligger midt mellom Stavanger og Sandnes. På dette området ble det tidligere bygget enorme betongplattformer. Området er kjent for sitt 60 meter høye og skjeve tårn, som NC bygde på 80-tallet. Dette er i dag en del av logoen til Hinna Park. Området er seks ganger større enn Aker Brygge i Oslo, og det er naturlig nok satt et langt perspektiv på prosjektet. Etter planen skal den nye bydelen huse mellom 5.000 og 7.000 arbeidsplasser og om lag 1.500 boliger. Som et naturlig midtpunkt blir Vikings nye stadion, med tilhørende butikksenter og næringsareal – samlet på 10.000 kvadratmeter, også kalt bydelssenteret. I tillegg skal det etableres nærmere 5.000 kvadratmeter næringsareal i og under tribuneanlegget. Det nye stadionanlegget skal ha rundt 14.000 sitteplasser. I henhold til Hinna Parks egne informasjonssider vil lokalene i stadion stå klar i løpet av høsten i år. Det meste av infrastruktur i Jåttåvågen må bygges opp fra grunnen av. Dette inklu-derer nye veianlegg, friområder, gang- og sykkelstier, nye ledningsanlegg, anlegg for fjernvarme og gass samt teknisk infrastruktur. De totale investeringene i Hinna Park er beregnet til mellom tre og fire milliarder kroner.
20.000 m2 solgtMilliardprosjektet har imidlertid fått en tregere start enn ventet, takket være nedgangen i kontormarkedet, som også rammet Stavanger i 2002. Ingen investorer vil bygge kontorer når leiemarkedet er knusktørt, og dette gjelder selvfølgelig også Peter T. Smedvig. Dermed har man vendt fokus mot boliger, som det er stor etterspørsel etter også i Stavanger og Sandnes. Smedvig og Gjedebo har slitt med å få med investorer til å dele risikoen på prosjektet. Ledelsen har vært på frierferd både i Stavanger og i Oslo, og opererte da med en emisjon på om lag 100 millioner kroner. Ingen investorer takket ja.Ifølge John Kalsheim, eiendomsdirektør i Smedvig Eiendom, har Smedvig så langt solgt 20.000 kvadratmeter tomter i Hinna Park. Det er flere entreprenører som har kjøpt eiendommer for å bygge eiendoms-komplekser, både rekkehus og blokker. – Det er åpnet for blokker opp til 12-14 etasjer, så utnyttelsesgraden er ganske høy. Det har aldri vært vår mening å utvikle området selv, og vi har stor tro på at disse entreprenørene vil utvikle området på en positiv og riktig måte. Smedvig har imidlertid arbeidet sterkt for å få dagligvarefunksjoner inn på området, som nå er sikret gjennom Lidl og NorgesGruppen (Ultra).
– Vurderer prosjekter– Smedvig har ikke hatt spesielt hell med venture-investeringene sine de siste årene – er det riktig å si at dere nå vrir fokus over fra venture til eiendom, Kalsheim?– Jeg vil ikke si at vi ensidig vrir fokus vekk fra venture, der har vi vært i mange år og vi ser langsiktig på våre venture-investeringer. Det er riktig at vi har gått på noen smeller, men vi har også hatt hell med andre. Når det er sagt, er det riktig at vi vurderer flere eiendomsprosjekter. Og nå er det klart at Peter T. Smedvig ønsker å gå inn med store eiendoms-investeringer et stykke unna Rogaland, nærmere bestemt Hamar. Styret i Smedvig-selskapet Veni har vedtatt at de ønsker å investere over 20 millioner kroner i Espern Eiendom AS. Ifølge Kalsheim har Veni inngått en intensjonsavtale med brødrene Geir og Bjørn Karlsen, som eier det 41 mål store Espern-området, som ligger i mjøskanten et steinkast fra Hamar sentrum. Ifølge denne avtalen skal Smedvig Eiendom ha 70 prosent av aksjene, mens brødrene Karlsen deler de siste 30 prosentene.
Kanonsalg i LillehammerDet er et godt stykke fra Stavanger til Lillehammer og Hamar, og det er ingen åpenbare forbindelser mellom eiendomsutvikling i Rogaland og Innlandet. Smedvig er imidlertid ikke ukjent med eiendoms-investeringer i mjøsregionen. Fra før har selskapet så langt investert 150 millioner kroner i det gamle bryggerikvartalet i Lillehammer. Her er man i gang med å bygge 74 leiligheter. Salget har vært meget bra:– Status i dag er at det er solgt 61 leilig-heter. Vi ligger derfor veldig godt an i forhold til budsjett. Prosjektet skal stå ferdig om ett år, sier Kalsheim.Kvadratmeterprisen varierer mellom 17.000 kroner til 33.000 kroner, og kjøperne er mellom 20 og 80 år. Kalsheim synes ikke man bør overraskes over at Smedvig går inn med store eiendoms-investeringer i Hamar og Lillehammer.– Det er ikke så farlig hvor prosjektene ligger, så lenge man tjener penger på det man gjør, repliserer han.Båndene til mjøsområdet ble i følge Hamar Arbeiderblad opprettet på følgende måte: Frode Alhaug, tidligere sentral i indu-striselskapet Moelven, kom i kontakt med Peter T. Smedvig da han skulle selge eiendom som ikke hadde noe med kjernevirksomheten i Moleven å gjøre. Smedvig kjøpte bryggerieiendommen i Lillehammer, i tillegg til Moelven-eiendommer i Molev og i Hamar. Alhaug kom inn som styremedlem i Smedvigs selskap AS Veni, i tillegg til en annen sentral hedmarking, Eidsiva-sjef Ola Mørkved.
Visningsleilighet til 1 mill.Smedvig har ikke ligget på latsiden når det gjelder markedsføring av leilighetprosjektet i Lillehammer. Selskapet har brukt èn million på å bygge en midlertidig, men komplett visningsleilighet med terrasse. Leilighetene i bryggerikvartalet varierer fra 42 kvadratmeter til 137 kvadratmeter, med priser fra 825.000 kroner til 3,6 millioner kroner. I tillegg kommer kjøp av minst èn garasjeplass i underetasjen. P-plassene koster 160.000 per enhet. Smedvig har lagt opp følgende finansieringsopplegg til kjøperne: 30 prosent ved byggestart, 30 prosent etter åtte måneder og de resterende 40 prosent ved innflytting. Prisen garanteres. Og: Legger kjøper på tre prosent i prisen, slipper man med ti prosent av kjøpesummen ved byggestart, og resten av kjøpesummen ved innflytting.Interessen for å igangsette nye leilighets-prosjekter i Lillehammer er svært stor, noe som også illustreres ved at selv lokalavisen Gudbrandsdølen Dagningen har kastet seg inn i byggeboomen: I sentrum har avisen søkt om å bygge 18 leiligheter, over tre etasjer.
Trang økonomiI realiteten var de tidligere eierne av Espern-området i Hamar, tvunget til å invitere eksterne investorer til å bli med på utbyggingen av Espern, etter som selskapet bak utbyggingen, Espern Eiendom, har slitt med tung økonomi de siste årene. Selskapet kjøpte Espern for syv år siden. Espern Eiendom var igjen heleid av Løten Auto Eiendommer, som igjen er eid 50/50 av brødrene Bjørn Karlsen og Geir Karlsen. Løten Auto Eiendommer satt igjen med en smekkfull kasse etter at en innbringende truck-virksomhet ble solgt for noen år siden. Ved årsskiftet 2002/2003 var den tinglyste gjelden i Espern Eiendom vel 18 millioner kroner. 2002-regnskapet viser et underskudd før skatt på 2,5 millioner kroner, i 2001 var underskuddet i underkant av en million kroner. Flere leverandører har gitt uttrykk for åpenbar bekymring for sine utestående krav. Hamar Arbeiderblad har tidligere omtalt at det har vært luftet forslag til frivillig akkord overfor kreditorer som ville gitt 70-80 pro-sent til kreditorene. Ingen av kreditorene har ønsket å slå Espern Eiendom konkurs. Ingen har ønsket at den verdifulle eiendommen skal gå på billigsalg, og Karlsen-brødrene har fra før god historikk i å gjøre opp for seg. I regnskapet er Espern-eiendommen verdsatt til 24 millioner kroner. Leverandørene har slått seg til ro med at økonomien i eiendomsselskapet før eller senere bedrer seg, og at skylda dermed blir gjort opp. Og nå ser det altså ut til at denne strategien bærer hell med seg.
På frieri til flere?Det er grunn til å tro at Karlsen-brødrene har vært i kontakt med flere store eiendoms-investorer før de fikk napp hos Smedvig. Eiendomsdirektør Kalsheim innrømmer at Smedvig tok lang betenkningstid. Fra før har Utstillingsplassen Eiendom, ved Terje Haugan, hatt nærmest monopol på eiendoms-utvikling i Hamar. Økonomien i Utstil-lingsplassen er bunnsolid, og det er grunn til å tro at Karlsen-brødrene har ønsket å få med Haugan på laget. Haugan har samarbeid med både Olav Thon, Halgrim Thon og Ola Mæle. Nå må han altså konstatere at han får konkurranse av søkkrike Peter T. Smedvig, og det på en av Hamars mest attraktive områder. Tidligere har det vært kjent at brumunddølen Arthur Buchardt har ønsket å gå inn med millioner for å bygge kulturhus og hotell i Hamar. Han møtte kommunal motbør for sine planer, og pakket snippesken og lommeboken og dro med uforrettet sak. Buchardt bekrefter dette overfor NæringsEiendom, og han bekrefter også at han er blitt forespurt om å delta i utbyggingen av Espern.– Espern er interessant som boligområde, men man skal også huske at det er en del leilighetsprosjekter under prosjektering i Hamar. Jeg er ikke interessert i å gå inn som investor i dag, sier Buchardt.
Nei til OsloEiendomsdirektør Jostein Kalsheim må først bygge en bro over jernbanen for å sikre adkomsten til Espern. Denne er kostnadsberegnet til 40 millioner kroner. I likhet med Hinna Park, vil utbyggingen av Espern skje over mange år.– Vi ser svært langsiktig på våre store pro-sjekter i Stavanger og i Hamar. Vi har flere prosjekter vi vurderer, men per i dag er ikke Oslo-området interessant for oss. Vi har tvert imot solgt eiendom vi hadde i Oslo. Hovedstaden har nok av dyktige eiendoms-utviklere. Vi satser i de områdene hvor vi har god lokalkunnskap, sier eiendoms-direktør Jostein Kalsheim i Smedvig Eiendom.