Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Vi støter på Bjørn Lyngs ånd allerede når vi sjekker inn på ærverdige Hotel Santa Catalina i Las Palmas. For to år siden kjøpte han staffeli, oljemaling og pensler. Nå har han bildene sine utstilt i casinoet til Gran Canarias mest prestisjefylte hotell. Etter en uheldig kveld ved casionets ?black jack?-bord, kunne vi søke trøst i bilder som ?Stormy Weather?, ?Wolves?, ?Hope? og ?Peace for the Soul?.
Svinger penselen– Han maler hjemme i dag, forteller sekretæren på telefonen.Og ganske riktig. Når vi ankommer leiligheten hans i øverste etasje i ferieanlegget Anfi del Mar, finner vi ham på terrassen sammen med hans engelske malerlærer.– Jeg har hentet ham fra England slik at han kan lære meg å legge lag på lag, forteller Lyng, som selv har fått seg en gul malingsflekk under nesetippen.Det er ikke måte på hva denne mannen gir seg i kast med. Og det meste lykkes han svært godt med. Fra å starte som smed i Fosen i Trøndelag, har han endt opp som milliardær. Det er i alle fall formuesanslaget til finansmagasinet Kapital.
Startet med bungalowerLyng har gjort det særdeles skarpt innen eiendom på solfylte Gran Canaria. Dit reiste han i 1985, etter at han hadde fått nok av både skattetrykket og klimaet i Norge. I bagasjen hadde han blant annet med seg 40 millioner kroner, som stammet fra en lang industrikarriere i gamlelandet.Det er 12 år siden han kjøpte sin første eiendom på Gran Canaria. I Arguineguín bygde han 80 bungalower med en snittpris på rundt 150.000 kroner, og solgte dem videre for over det doble. I dag er de samme bungalowene verdt bortimot 2 millioner kroner. Han kunne dermed fått godt over 100 millioner kroner mer hvis han hadde ventet med å selge dem, men pengene har han fått bedre forrenting på andre steder.
En vill idéÅret var 1987, og Bjørn lå Lyng for anker utenfor en bukt i Arguineguín. Fra båten sin skuet han mot en gedigen fjellvegg som stupte rett ned i Atlanterhavet. Det eneste folk kunne gjøre her, var å bevege seg på en liten sandstripe. Men der andre bare så fjell, så Lyng muligheter. Fjell er jo til for å flyttes!Hvis han kunne sprenge seg 30 meter inn i fjellet, ville han få en fantastisk tomt for et ferieanlegg. Beliggenheten i bukta var optimal, og sydkysten av Gran Canaria har kanskje det beste klimaet i hele verden– Folk trodde vel at jeg var gal, gliser Lyng der han har hatt seg en pause fra staffeliet.
Flyttet fjellMen Lyng lot seg ikke stoppe av skeptikerne. Han kjøpte tomta og fikk satt i gang det omfattende sprengningsarbeidet. ?Varsku her ? varsku der?, så hadde han sprengt seg de nødvendige 30 meterne inn i fjellet.Overskuddet av steinmassene ble brukt til å bygge tilleggsland. I dag er eiendommen et gigantisk ferieanlegg, inkludert en egen kunstig øy.– Opprinnelig skulle utbyggingen av Anfi del Mar være en ren pensjonisthobby for meg. Problemet mitt er at jeg aldri klarer å stoppe når jeg først setter i gang, sier han.
Vant over kreftenSelv om Lyng i dag fremstår som en særdeles vellykket gründer, har også han hatt sine nedturer. Tidlig på 90-tallet ble han rammet av kreft i både lunge og nyrer. Legene i Norge ga ham opp, og fortalte at han bare hadde kort tid igjen å leve. Som i forretningslivet, nektet Lyng å gi seg. Han dro til Houston i USA for å oppsøke noen av verdens beste leger. En av legene lot seg overtale, og byttet både lunge og nyrer. Kort tid etter kalte legen ham et mirakel. Siden har 78-åringen vært i storform.Men også i forretningslivet har han møtt motbør. I utgangspunktet ville Lyng bygge fire hoteller på tomta han sprengte ut. Men slik gikk det altså ikke.
Kontroversielle salgsmetoder– Alle budsjetter gikk til helvete. Og så gikk bankene ad dundas, oppsummerer han.I ettertid har han imidlertid ingen grunn til å klage over det som skjedde. Selv om han i begynnelsen måtte tåle mye kritikk for salgsmetodene som ble brukt innen timeshare, har investeringen vist seg å bli svært så gullkantet. Han fikk solgt halvparten av aksjene i Anfi del Mar til tyske TUI? et av verdens største konserner innen reiseliv. Salget priset anlegget til 1,2 milliarder kroner.Lyng bygde anlegget etter å ha snakket med den amerikanske hotellmagnaten Hyatt. Hans råd var som følger: ?Skal du selge timeshare-leiligheter, må du reise hjem til Europa og bygge det flotteste ferieanlegget som finnes?. Det var nettopp det Lyng gjorde.– Nå er det tyskerne som driver anlegget. Som passiv investor er jeg vel nærmest blitt en kupongklipper, smiler Lyng, som fortsatt har plass i styret.
Kjøpte en ulvLyng reiser seg opp og roper inn til husholdersken at det passer med lunsj klokka to. Hvis han ikke spiser hjemme, inntar han sine bedre måltider på en av de mange restaurantene han eier på Gran Canaria. Hunden til Lyng reiser seg når det blir snakk om mat, men legger seg tilbake i sin døsige stilling i skyggen når Lyng setter seg.– Det er en ulv, sier Lyng. – En ulv på Gran Canaria?– Jeg kjøpte den for fem dollar på en jakttur i Kamtjatka i Beringstredet. Moren ble skutt, og vi kunne ikke la den ligge igjen alene. Det finnes ikke så mange igjen av dem. Jeg hadde den i brystlommen på flyturen hjem, og ga den hundemelk fra en pipette. Den skulle vært større, men den får jo ikke den samme maten her som i Kamtjatka.
Hole in oneSelv om Anfi del Mar ble en gedigen suksess for gründeren fra Fosen, var har fortsatt sulten på suksess på Gran Canaria. Nå var det golffeberen som satte griller i hodet på ham. Ikke det at han ville bruke pensjonisttilværelsen på å spille golf ? han ville heller tjene penger på dem som tok med seg kølla og ballene til Syden.Valget falt på Tauro-dalen, mellom Puerto Rico og Puerto de Mogan. I denne dalen var det ikke rare aktiviteten før Lyng entret arenaen. Han kjøpte en gigantisk eiendom av en lokal gårdbruker med 36 arvinger. Nå er han i ferd med å bygge opp et nett av leiligheter og villaeiendommer på tomten.
Vann på møllaEn nihulls golfbane er allerede bygget, det samme er en rekke leiligheter. Nå står en 18 hulls golfbane for tur. Lyng vil imidlertid selge unna deler av tomten, slik at også andre kan bygge ut. Dermed har han enda en storgevinst i sikte.Han kan imidlertid forsikre at han ikke har flere store utbyggingsplaner på Gran Canaria. Nå er det nemlig vann som gjelder for gründeren, og dette prosjektet skal bli stort. Veldig stort. Ideen er å omgjøre sjøvann til ferskvann ved hjelp av lite energi. Får han til dette, ligger det et gigantisk verdensmarked foran ham.
Kan revolusjonere vannindustrien– Det finnes ingen grenser for hvor stort dette kan bli. Det er et økende marked for vann, og det stilles større krav til kvalitet på grunn av forurensingen, fastslår han.Han er ingen pionér i å omdanne sjøvann til ferskvann, men det er altså energiforbruket han mener å ha fått bukt med. Ved hjelp av ulike teknikker har forskere i nyere tid fått ned forbruket til 4-5 kWh per kubikkmeter vann. Nå mener imidlertid Lyng å ha funnet frem til en metode som produserer én kubikkmeter vann med bare 1,98 kWh. I så fall kan dette være en revolusjon innen vannindustrien, og Lyng har tatt patent på konseptet.
Vurderer børsnotering– Det er jo så forbannet enkelt. Jeg skjønner rett og slett ikke at ingen har tenkt på det før, sier han og gir oss en innføring i pumper og energi som vi slettens ikke skjønner noe av. Men såfremt konseptet fungerer, virker tallenes tale imponerende. Han bruker allerede systemet for å skaffe ferskvann til anleggene Anfi del Mar og Anfi Tauro. I tillegg har selskapet Aqualyng fått kontrakter om vannleveranser på Lanzarote, Tenerife og i Egypt.Men større mener han altså at det kan bli. Utfordringen er at andre aktører kan komme etter og kopiere konseptet, uansett hvor mange patenter man har. Derfor haster det med å komme i gang med kommersialiseringen.Det mulige industrieventyret er kapitalkrevende, og en mulig løsning er notering på Oslo Børs. Dessuten prøver han å få med Norsk Hydro på laget.
Startet som smedAllerede som 15-åring fikk Lyng de første karene til å jobbe for seg. Den gangen hadde han ei smie hvor det ble laget ulike maskiner ? og revesakser! Men den driftige smeden fra Fosen ga seg ikke med det. Bortsett fra krigsårene, da han blant annet satt på Grini for å ha hjulpet noen flyktninger over til Sverige, har han brukt tiden flittig innenfor industrien.Etter krigen begynte forretningene å gå bra, og trønderen bygget både støperi og emaljeverk. Senere har Lyng vært involvert i en rekke bedrifter – han har til og med vært innom bleier og borekroner.
Tjente rått på hotellsaferDet var selskapet Elsafe som Lyng tjente sine første store penger på. Og det var gjennom dette selskapet han kom inn i eiendomsbransjen. Gjennom utleie av hotellsafer over hele verden fikk han et godt innblikk i turistnæringen. Nå skal imidlertid Lyng trappe ned engasjementet innen turisme, og heller rette blikket mot verdens uløste oppgaver innen vannforsyning. Men spørsmålet er om dette er det siste han gir seg i kast med som gründer.– Det finnes så forbannet mange uløste arbeidsoppgaver i denne verden. Og det er jo hyggelig, sier han.
Sta som et eselSelv om Lyng nå trapper ned i eiendom, og går tyngre inn i industri, har han ingen umiddelbare planer om å gi seg som forretningsmann.– Jeg trapper ned når genene mine forteller meg at jeg må gjøre det. Jeg antar jeg må bli båret ut av kontoret med bena først, sier han.– Hvorfor har du lykkes så godt som gründer?– Jeg aner egentlig ikke. Men trolig er det fordi jeg er veldig egen og sta. Det er dessverre veldig mange som gir opp like før de lykkes.
Hekta på jaktVed et par anledninger merker vi at Lyng er utålmodig. Noen sekunders opphold i samtalen, og han sier ?ja, ja.?. Det er hans tegn på at samtalen nærmer seg slutten. Malerlæreren fra England har rengjort alle penslene, husholdersken er godt i gang med lunsjen, og selv ulven fra Kamtjatka begynner å trakte etter oppmerksomhet. Når han sier ?Vel, nå må jeg male?, er det ikke så vanskelig å forstå at intervjuet nærmer seg slutten.Det er da vi begynner å snakke om jakt. Og Lyng finner tilbake til den samme gløden han hadde da han snakket om gevinsten fra Anfi del Mar, potensialet i Tauro-dalen og mulighetene i vannmarkedet.
Samler på trofeer– Det vet jeg ikke, men det er mye, svarer Lyng når vi spør hvor mye han har lagt ned i jaktlisenser som jeger over hele verden.Så begynner han å snakke om verdens største elg, som han tvang i kne i Kamtjatka ? samme sted som han kjøpte sin ulv. Han lover at vi skal få se elgen i løpet av dagen, han må bare ta en telefon til sekretæren først.Klokken fem på to stopper en grå Mercedes E50 foran leiligheten til Bjørn Lyng.– Dere skal se på trofeet? spør sjåføren.
AutofilVi nikker, og han kjører oss et par hundre meter opp den svingete veien. Han stopper ved en gitterport og trykker på en fjernkontroll. Før portdørene har gått helt ut, kjører han de siste meterne opp til Lyngs enebolig høyt hevet over de øvrige innbyggerne i Arguineguín.Sjåføren viser oss ikke bare trofeet av elgen, men også av en isbjørn, leopard og moskus. I hjørnet at spisestuen står en utstoppet bjørn som må være tre meter høy. Den har for anledningen fått en nisselue på hodet.Og så får vi se et av kjærlighetsobjektene til denne æresborgeren av Gran Canaria: En Rolls Royce med røde skinnseter ? en bil han fikk i 60-års gave, hvor blant andre arbeiderne fra Fosen bidro med en pengeinnsamling.– Det er litt av en bil, sier sjåføren, og starter opp Mercedesen.
Bjørn Lyng har ikke bare skapt verdier for sin egen lommebok. Ta for eksempel Tauro-dalen, hvor han er i ferd med å bygge et gigantisk golfanlegg for solhungrige entusiaster av sporten. Mens Tauro for noen få år siden var et mer eller mindre avsidesliggende sted på Gran Canaria, er området nå blitt svært attraktivt takket være Lyng. I løpet av noen få år kan de lokale eiendomsbesitterne fryde seg over en tredobling av prisene.
Verdisstigning er varemerket– Likevel klager de over småting. Jeg har tilbudt dem å kompensere eventuelle ulemper som følge av utbyggingen, mot at jeg får en andel av verdistigningen på eiendommene deres. Men det vil de ikke være med på, humrer Lyng.Verdistigning har vært Lyngs varemerke på Gran Canaria. Da han kjøpte en tomt bestående av en bratt fjellvegg for å bygge ferieleiligheter, var det ingen andre som så verdier i tomta. Nå er Anfi del Mar blitt det reneste ferieparadiset, og eiendommen er blitt en av de mest attraktive på hele øya.
Utnytter golffeberenTilnærmet den samme historien gjentok seg da Lyng entret Tauro-dalen lenger vest på øya. Eiendomsverdiene der lå på et beskjedent nivå inntil gründeren fra Fosen fikk hånd om en gedigen tomt. Ettersom golffeberen herjet i Europa, så han sitt snitt til å bygge et høyklasse golfanlegg med tilhørende hus og leiligheter.Mens Lyng hadde en suveren timing på inngangen i timeshare på Anfi del Mar, fikk han en minst like god inngang i golfsegmentet. Så lang har han solgt ca. 800 av 2.000 bungalower, samt 200 hus.
Inn i luksussegmentetOg det er ikke akkurat snakk om småhus. De er på 300 kvadratmeter, er bygget med de beste materialer og har en prisantydning på 5-6 millioner kroner. Blant kjøperne finner vi flere nordmenn, deriblant Bjørn Dæhlie. Men Lyng har også fått inn kjøpere fra en rekke andre nasjoner.Nå skal Lyng trappe ned i eiendom for å satse på Aqualyng, hvor ideen er å omdanne sjøvann til ferskvann med et lavt energiforbruk. Derfor er planen å selge ut tomter i Tauro-dalen, slik at andre kan slippe til med nye utbygginger, for eksempel hoteller.
Selger ikke billigHan har imidlertid ingen planer om å gi opp sitt opprinnelige prosjekt i Tauro-dalen, hvor han har 2.500 mål som skal utbygges. Båthavn, kjøpesenter og flere leiligheter er noen av ingrediensene i den videre utbyggingen.– Jeg er ikke arbeidsløs i første runde, sier Lyng.Han mener at Tauro-dalen er et svært attraktivt område, ikke minst med tanke på klimaet. Derfor akter han ikke å selge tomtene billig. Flere av eiendomsbesitterne som tidligere har klaget til Lyng over utbyggingen, averterer nå sine eiendommer til salgs. I annonsetekstene viser de til ferieboliger i umiddelbar nærhet til et golfanlegg. Det er på denne måten de kan oppnå en tredobling av prisene de siste årene.
Tror prisene skal oppEiendomsprisene på Gran Canaria har skutt i været de siste årene, men Lyng tror på ingen måte at festen er over.– Jeg tror at prisene vil gå vesentlig opp. Det har de gjort de siste 30 årene, og det er ingen grunn til at det skal stanse nå, mener han, og viser blant annet til det suverene klimaet på Gran Canaria som mange trakter etter.De som kjøper eiendom på fastlandet i Spania, synes han imidlertid synd på.
Skyhøye byggepriser– De har jo ikke noe liv der. De fryser om vinteren og svetter om sommeren. Men, men, de har det vel bedre der enn i Norge, sier den værsyke trønderen.Det store problemet for eiendomsutbyggerne på Gran Canaria er de høye byggeprisene. Lyng mener det er dyrere å bygge der enn i Norge, og har selv frosset en del av utbyggingen i påvente av at flere større prosjekter skal bli ferdige. Da regner han med at byggeprisene kommer ned på jorda igjen.
Pen verdiøkningLyng tror det fortsatt er mulig å hente ut en årlig verdistigning på 50 prosent på de rette eiendomsprosjektene på Gran Canaria. Her som andre steder er det beliggenheten som gjelder.Siden sydspissen av øya har det beste klimaet, er det her eiendommen bør ligge. Nærhet til strand, båthavn og golfbane trekker selvsagt mye opp.– Det er eiendommene i øvre prisklasse som får den største økningen, konkluderer han.
Lang flyturDet er relativt få selveierleiligheter og hus som omsettes på Gran Canaria. Hovedårsaken er den forholdsvis store avstanden til Nord-Europa sammenlignet med fastlands-Spania. Mens flyturen til Malaga er unnagjort på rundt tre timer, må du legge på ytterligere 2,5 timer i flyet for å lande på flyplassen ved Las Palmas.Dette er neppe det helt store problemet for Lyng, som har eget jetfly og kan bruke tiden om bord til å jobbe. Men for folk som vil tilbringe noen uker i året i Syden, kan avstanden oppfattes som unødvendig stor.
Klipp i timeshare– Folk flest vil tilbringe 1-2 uker i Syden, og da blir det for dyrt med selveierleiligheter. Det er timeshare-leiligheter folk vil ha i dag, mener han.Lyng fikk en gevinst på en halv milliard kroner gjennom salget av aksjene i Anfi del Mar. Det er foreløpig for tidlig å si hvor mye han kan hente ut av prosjektet i Tauro-dalen, men det er åpenbart at ringreven ikke akter å selge seg ned før han får en hyggelig gevinst. For penger må Lyng ha for å være operativ ? både som livsnyter og forretningsmann.– Penger er et verktøy. Jeg må ha nok av verktøy for å kunne leve og jobbe som jeg gjør, sier han.