Transaksjoner

Syndikatene kjøper mest og nå kommer livselskapene

Syndikatene er den største kjøperen av næringseiendom. Samtidig har livselskapene begynt å kjøpe igjen.

– UTLENDINGENE SELGER: Analysesjef Øyvind Johan Dahl forteller at utlendingene var store nettoselgere av næringseiendom i fjor. Foto: Glen Widing.
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Det var på Eiendomsdagene på Norefjell at Newsecs analysesjef Øyvind Johan Dahl gikk gjennom utviklingen i transaksjonsmarkedet. Hans analytikere har regnet seg frem til at det i fjor ble omsatt 283 næringseiendommer med en samlet verdi på 90 milliarder kroner.

– Vi må tilbake til 2015 for å finne et like sterkt år, sier Dahl.

Mens utenlandske eiere var store netto kjøpere av norsk næringseiendom i 2016 og 2017, var de store netto selgere i 2019. Utlendingene solgte for 9 milliarder mer enn de kjøpte for i fjor.

– Vi se også at syndikatene er kraftig netto kjøpere. De tar det meste av det som kommer for salg av logistikk- og industrieiendommer. De kjøper for tre ganger mer enn de selger og er den klart største aktøren på kjøpersiden som er svært viktig for likviditeten i markedet, sier Dahl.

En annen trend han trekker frem er at livselskapene nå er tilbake som kjøpere av næringseiendom etter at de var selgere for noen år siden.

– Livselskapene går tungt inn i kontor og nå begynner de å se på logistikk. Samtidig vekter de seg ned i handel, sier Dahl.

Han forteller videre at det seneste året har verdien av kontorbygg i CBD i Oslo steget med 7,9 prosent, mens kontor i Oslo sentrum og ellers i Oslo har økt verdien med 6,8 prosent. Fra 2013 til i dag har kontorverdiene doblet seg.

– Vi anslår prime yield til 3,75 prosent og tror på forsiktig leieprisvekst og en yield som flater ut. Det kjøpes mer prosjekter og tomt og samfunnsbygg. Vi tror også at eiendommer som ligger på knutepunkt får en massiv prisdifferensiering sammenlignet med de som ikke gjør det.

Nesten hele hyttefeltet til 200 mill forsvant på et blunk
Aktuelt
800 boliger. Minst 3 milliarder kroner (+)
Bolig
Bygger næringsbygg til over 200 mill
Aktuelt
Oslo Finans med ansettelser
Karriere
Höegh utvider styret
Karriere
Ikke gå glipp av noe! Meld deg på nyhetsbrev her!
Nå går starten for prosjektet til 300 mill (+)
Bolig
Malling med digital storsatsing
Tech
– Gjeninnfør momsfritaket på offentlig infrastruktur
Aktuelt
Kan revolusjonere morgendagens hyttebygging (+)
Utvikling

Motta gratis nyhetsbrev fra estate

Få eiendomsnyheter alle hverdager, pluss en oppdatering over ukens viktigste og mest leste saker fra eiendomsbransjen hver lørdag.