Analyse

– Vi går mot lavere renter (+)

- Jeg er helt sikker på at styringsrenten blir satt ned.

SER MØRKE SKYER: Sjeføkonom Terje Strøm er sikker på at rentene skal ned i Norge.
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

– Jeg var ganske overrasket over at sentralbanksjef Øystein Olsen valgte å heve styringsrenten med 0,25 prosentenheter til 1,50 prosent tidligere i høst. Men på den annen side har Norges Bank med det skaffet seg et handlingsrom som kan brukes når det blir dårligere tider. Og det blir det nå.

Dette sier sjeføkonom Terje Strøm, leder av NyAnalyse. Den tidligere finanspolitiske rådgiveren i Høyre var i går invitert til Sem & Johnsens Eiendomsdag på Grand Hotel i Oslo, hvor han skulle redegjøre for hvilke konsekvenser Brexit har for jobber og boligmarkedet i Norge.

LES OGSÅ: Tjente 27 millioner på denne eiendommen (+)

Utmeldelsen av Storbritannia fra Den europeiske union var opprinnelig ment å tre i kraft den 29.mars 2019, men er siden utsatt. I skrivende stund er avtalen ennå ikke klar og Brexit er utsatt til 31. januar.

– For britene vil det være avgjørende om det blir en «hard» eller en «soft» Brexit. En hard Brexit betyr at Storbritannia går direkte ut av EUs indre marked, mens en soft variant betyr utmeldelse av EU, men med fortsatt tilgang til det indre markedet. De negative virkningene for UK er svekket utenrikshandel, redusert BNP, økt arbeidsledighet og redusert levestandard.

– På den andre siden er argumentene for utmeldelse nedgang i arbeidsinnvandringen fra utlandet, som forbedrer vilkårene for arbeidstakere med lavere kvalifikasjoner, sier Strøm.

LES OGSÅ: Er dette Norges dårligste eiendomsinvestering? (+)

Festbrems
Eiendomsdagen på Grand ble innledet med at Sem & Johnsen-sjef Christoffer Askjer ønsket meglerkolleger velkommen med hitlåten «Nothing Compares 2 U», før sjeføkonom Strøm sørget for å tone ned stemningen noen hakk med sin Brexit-analyse.

– Brexit vil helt klart påvirke oss i Norge. Uro i verdensmarkedene vil alltid påvirke Norge som er en liten, åpen økonomi, sier Strøm.

– Vil dette gi negative effekter for norsk industri og eksportnæringer? Ja, svarer Strøm på sitt eget spørsmål.

På spørsmål om hvor galt det kan gå for Norge, så svarer Strøm slik:

– Vi har mange reserver mot krise og boligkrakk. Nylig passerte oljefondet 10.000 milliarder kroner. Det er nok til syv statsbudsjett. Det kan godt hende at temperaturen i boligmarkedet vil senke seg noen hakk som følge av de nagtive effektene av Brexit. Men jeg tror kanskje ikke at det er så negativt. Veksten i boligprisene de siste årene er ikke bærekraftig på sikt.

– Brexit vil altså få konsekvenser for oss, men vi har alle forutsetninger for å greie oss godt gjennom det som kommer. Og rentene vil bli lavere, det er helt sikkert, sier Terje Strøm i NyAnalyse.

LES OGSÅ: Gir vekk eiendom til en verdi av 400 millioner (+)

Satser på store leiligheter utenfor sentrum (+)
Bolig
Prøver igjen på Hasle (+)
Bolig
Overtakelse av nybygget hytte eller bolig
Juss
Kan vinne byggebransjens Oscar
Tech
Ekstraordinært utbytte på over to milliarder kroner
Aktuelt
Ikke gå glipp av noe! Meld deg på nyhetsbrev her!
Det gamle hotellet gjenåpner nå i splitter ny drakt
Utvikling
Selger tomter for over 140 mill (+)
Utvikling
Bygger helsepark for 100 mill
Utvikling
Vil utvide fengselet på Bredtvet
Utvikling

Motta gratis nyhetsbrev fra estate

Få eiendomsnyheter alle hverdager, pluss en oppdatering over ukens viktigste og mest leste saker fra eiendomsbransjen hver lørdag.