Juss

Eiendomsprofil anker skjeggkre-dom

- Erstatningsutmålingen er galimatias, sier advokaten til husselgerne.

NY SKJEGGKRE-RUNDE: Selgerne av en enebolig i Holmenkollen anker dommen de fikk mot seg i januar i år.
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

En junidag i 2017 fikk et samboerpar tilslag på en bolig i Holmenkollen. Kjøpesummen landet på 11,75 millioner kroner. I september samme år flyttet kjøperne inn.

Da den nye husfruen fant et skjeggkre i kaffekoppen sin, innså hun at dette ikke kunne være normalt, skrev Estate Nyheter i februar i år. Det hårete insektet ble funnet over alt og til alle døgnets tider. Det ble oppdaget skjeggkre på åpne gulvflater midt på gulvet og i lukkede områder som kjøkkenskuffen.

Selgerne er også et par, hvor mannen i 40-årene er en kjent eiendomsprofil i Oslo. Han er styremedlem i et 40-talls selskaper, og han arbeider i dag i et av de større eiendomsselskapene i hovedstaden. Paret har bodd i huset i Holmenkollen siden 2010.

LES OGSÅ: Denne kaster skygger over Oslos boligmarked

Dialog mellom kjøperne og selgerne førte ikke frem, og i januar i år møttes partene i Oslo tingrett. Kjøperne krevde heving av kjøpet, subsidiært tre millioner kroner i erstatning. Kjøperne møtte med Oslo Advokatkontor AS ved advokat Tine Beate Eriksen, mens prosessfullmektig for selgerne var advokat Nils Henrik Varmann Jørgensen.

Selgerne hadde tegnet eierskifteforsikring i Protector, som dermed også måtte stå til rette for søksmålet fra kjøperne.

LES OGSÅ: Skjeggkre hos Plan- og bygg i Oslo – også i kantinen

Retten konkluderte med at det samlet sett er «overveiende sannsynlig at selgerne har sett skjeggkre i boligen såpass mange ganger at de i det minste måtte kjenne til at dette var et gjentakende og unormalt stort problem».

Kjøperne ble tilkjent 1.771.180 kroner i erstatning, som skal dekke verdiforringelse, utbedringskostnader og dekning av utgifter til faglig bistand. De krevde også erstatning for at de ikke hadde blitt opplyst om at en sykkelvei var planlagt rett ved boligen, men dette kravet ble avvist av retten.

Kjøperne ble skjønnsmessig tilkjent erstatning for sakskostnader med 150.000 kroner, da de ikke nådde frem med alle sine krav.

LES OGSÅ: – Skjeggkre reduserer boligverdien med 25 prosent

– Ubalansert

– Når vi nå velger å anke saken, sier det seg selv at vi er uenig i dommen.

Dette sier selgernes advokat advokat Nils Henrik Varmann Jørgensen i Bull & Co til Estate Nyheter. Anke ble levert i går, opplyser han.

Bull-advokaten lister opp tre hovedgrunner til at det legges opp til en ny rettsrunde.

– Vi er av den oppfatning at dommen gir et ubalansert bilde av saken. For det første reagerer vi på at selgerne ikke ble trodd på at de ikke hadde registrert skjeggkre i boligen før de solgte. For det andre mener vi skjeggkre ikke utgjør noen mangel.

– For det tredje mener vi at utmålingen av erstatningen – i dette tilfellet 14,3 prosent av salgsverdien – er galimatias, sier advokat Nils Henrik Varmann Jørgensen.

LES OGSÅ: Mener skjeggkre går en mørkere fremtid i møte

Stordalen vil bygge 17 etasjer på kaia
Utvikling
Utradisjonelle aktører inn i kjøpesentrene
Play
Usbl kjøpte på Frysja (+)
Transaksjoner
Vika Project Finance kjøpte i Asker
Transaksjoner
– Ikke realistisk med høysikkerhetsfengsel på Bredtvet (+)
Utvikling
Skjer'a? Få med deg alt. Bli abonnent her!
Solgte 70 prosent umiddelbart (+)
Bolig
Blir løpt ned når de lanserer fond med dette (+)
Analyse
Investorene vil kjøpe mer eiendom
Aktuelt
Prøver på nytt med færre boliger (+)
Bolig

Motta gratis nyhetsbrev fra estate

Få eiendomsnyheter alle hverdager, pluss en oppdatering over ukens viktigste og mest leste saker fra eiendomsbransjen hver lørdag.