Estate Nyheter

NYHETER – NORGE

DET NYTTER Å KLAGE: Advokatfirmaet Selmer og Eiendomshuset Malling & Co har håndtert en rekke klager på eiendomsskattetakster for næringseiendom i Oslo i 2017 - og mange av disse klagesakene har fått medhold. (Ill. foto)

Det nytter å klage på eiendomsskatten

Erfaringer fra første år med eiendomsskatt for næringseiendom i Oslo viser at det nytter å klage på eiendomsskatten. - Av klagene som foreløpig er avgjort har vi fått medhold i ca. 4/5 av klagene, sier senioradvokat Are Fagerhaug i advokatfirmaet Selmer.

Thor Arne Brun

tirsdag 13. februar 2018 4:00 (Oppdatert 13. februar 2018 11:19)FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

I forbindelse med utskrivingen av eiendomsskatt på næringseiendom i 2017 var det mange som klaget på Oslo kommunes fastsettelse av eiendomsskattetakster. Utgangspunktet er at eiendomsskattetaksten skal gjelde i 10 år, og det er dermed av stor betydning at taksten ikke er satt for høyt. Eiendomsskatten er i tillegg en eierkostnad som kan føre til redusert netto leie, og dermed påvirker eiendomsverdien ved salg.

I Oslo fastsettes eiendomsskattetaksten for næringseiendom med utgangspunkt i sjablongverdier for ulike typer lokaler, korrigert med sonefaktorer og med justering for indre og ytre faktorer.

SENIORADVOKAT: Are Fagerhaug.

– Betydningen av om eiendommen får høye eller lave justeringsfaktorer er stor. Vi har sett at eiendommer med høye justeringsfaktorene kan få inntil 7 ganger høyere eiendomsskatt per m2 enn eiendommer med lave justeringsfaktorer, selv om eiendommene ligger innenfor samme sone, opplyser Fagerhaug.

– For en betydelig andel av klagene har vi hatt et samarbeid med Eiendomshuset Malling & Co, hvor de har utarbeidet metodikk for å vurdere om det foreligger forskjellsbehandling i takseringen og grunnlag for å klage. Dette har til nå gitt meget gode resultater, sier Selmer-advokaten.

Medhold i klager
Advokatfirmaet Selmer og Eiendomshuset Malling & Co håndterte til sammen ca. 50 klager på eiendomsskattetakster for næringseiendom i Oslo i 2017. Foreløpig er godt under halvparten av klagene avgjort, men av de som er avgjort, er det gitt medhold i ca. 4/5 av klagene. Før klagene blir oversendt til klagenemnda, behandles klagene av takstnemnda i Oslo kommune, og det er særlig her at vedtakene til nå har blitt endret til skattyternes gunst.

LES OGSÅ: Fritak for eiendomsskatt på produksjonsutstyr («verk og bruk») fra 2019

– Det som er gledelig er at takstnemnda i mange saker har omgjort tidligere vedtak som følge av klage. Det er særlig argumenter om lavere standard, dårligere beliggenhet i sonen og lav utnyttelsesgrad som har fått gehør hos takstnemnda. I tillegg har sammenligninger med takster på andre nærliggende eiendommer medført reduksjon av eiendomsskattetakstene, sier Fagerhaug.

Ikke for sent å klage
Fristen for å klage på utskrevet eiendomsskatt er 6 uker fra tidspunktet det blir kunngjort at eiendomsskatten blir utskrevet, eller alternativt, tidspunktet vedtaket blir sendt til skattyter. Normalt skjer dette i slutten av februar.

ADVOKAT: Elisabeth Hansen.

– Eiendomsskattelovens system innebærer er at skatten skrives ut årlig, og det er dermed mulig å klage hvert år i forbindelse med utskrivingen av eiendomsskatt. Forutsetningen for at en klage på eiendomsskattetaksten blir behandlet av kommunen er imidlertid at det ikke er klaget på samme grunnlag for tidligere år, sier advokat Elisabeth Hansen.

Dersom det gis medhold i en klage om å redusere eiendomsskattetaksten for 2018 vil det innebære at den nye og reduserte taksten som utgangspunkt skal gjelde for 2018 og i hele den resterende delen av 10 års perioden.

Klagene gis imidlertid ikke tilbakevirkende kraft, slik at skatten som ble utskrevet i 2017 blir stående.

LES OGSÅ: Eiendomsskatt på for mange produksjonsanlegg

– Etter vår oppfatning er det flere aktører som tenkte at det ikke nytter å klage på eiendomsskattetaksten, og dermed unnlot å klage på eiendomsskattetaksten i 2017. Når det nå viser seg at takstnemnden etterkommer en rekke klager, kan det være grunnlag for å gjøre en fornyet vurdering av dette, avslutter Hansen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Estate Norge

Kamp om handelssjokket

Aktuelt / mandag 10. desember 2018

Skal kjøpe eiendom for milliarder (+)

Transaksjoner, Pluss / mandag 10. desember 2018

OPF solgte til Malling-fond

Transaksjoner / mandag 10. desember 2018

Vil bygge boliger på Rema 1000-tak på vestkanten (+)

Utvikling bolig, Pluss / mandag 10. desember 2018

Ny regulering av kortidsutleie og ervervsbegrensing for boliger

Juss / mandag 10. desember 2018

Ukens Tips: Fremleieavtaler

Juss / mandag 10. desember 2018

Siste nytt fra Estate Vest-Norge

Skal oppføre bygg på 8.000 kvm

Nyheter / fredag 7. desember 2018

Buebygget til Bara Eiendom skal danne det nordvestlige hjørnet i den store planen for Kronstadparken.

Utvider Midtunbygget med 3.500 kvm

Nyheter / onsdag 5. desember 2018

Etterspørselen etter lager med 25 meter takhøyde er liten, derfor vil Bergens Næringsbygg AS gjøre om høylageret i Midtunbygget til 3 etasjer.

Her kan det komme 30 rekkehus

Nyheter / onsdag 5. desember 2018

Kronheim Invest AS ønsker å bygge rekkehus nord på Sandsli.

Siste nytt fra Naringseiendom.no

Få nye storprosjekter i CBD

Nyheter / torsdag 6. desember 2018

Med unntak av gigantprosjektet VIA i Vika, er det ikke mange virkelig store utviklingsprosjekter i Oslos CBD-område.

Kontoret – den nye moteindustrien

Nyheter / onsdag 5. desember 2018

Er arbeidsplassen på vei til å bli som moteindustrien, med stadig flere trender og mottrender?

Bergans valgte seg Asker

Nyheter / tirsdag 4. desember 2018

Om et halv år starter totalrenoveringen av det 5600 kvadratmeter store kontorbygget i Hagaløkkveien i Asker. Bygget skal bli Bergans’ nye hovedkontor.