Estate Nyheter

NYHETER – NORGE

DET NYTTER Å KLAGE: Advokatfirmaet Selmer og Eiendomshuset Malling & Co har håndtert en rekke klager på eiendomsskattetakster for næringseiendom i Oslo i 2017 - og mange av disse klagesakene har fått medhold. (Ill. foto)

Det nytter å klage på eiendomsskatten

Erfaringer fra første år med eiendomsskatt for næringseiendom i Oslo viser at det nytter å klage på eiendomsskatten. - Av klagene som foreløpig er avgjort har vi fått medhold i ca. 4/5 av klagene, sier senioradvokat Are Fagerhaug i advokatfirmaet Selmer.

Thor Arne Brun

tirsdag 13. februar 2018 4:00 (Oppdatert 13. februar 2018 11:19)

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

I forbindelse med utskrivingen av eiendomsskatt på næringseiendom i 2017 var det mange som klaget på Oslo kommunes fastsettelse av eiendomsskattetakster. Utgangspunktet er at eiendomsskattetaksten skal gjelde i 10 år, og det er dermed av stor betydning at taksten ikke er satt for høyt. Eiendomsskatten er i tillegg en eierkostnad som kan føre til redusert netto leie, og dermed påvirker eiendomsverdien ved salg.

I Oslo fastsettes eiendomsskattetaksten for næringseiendom med utgangspunkt i sjablongverdier for ulike typer lokaler, korrigert med sonefaktorer og med justering for indre og ytre faktorer.

SENIORADVOKAT: Are Fagerhaug.

– Betydningen av om eiendommen får høye eller lave justeringsfaktorer er stor. Vi har sett at eiendommer med høye justeringsfaktorene kan få inntil 7 ganger høyere eiendomsskatt per m2 enn eiendommer med lave justeringsfaktorer, selv om eiendommene ligger innenfor samme sone, opplyser Fagerhaug.

– For en betydelig andel av klagene har vi hatt et samarbeid med Eiendomshuset Malling & Co, hvor de har utarbeidet metodikk for å vurdere om det foreligger forskjellsbehandling i takseringen og grunnlag for å klage. Dette har til nå gitt meget gode resultater, sier Selmer-advokaten.

Medhold i klager
Advokatfirmaet Selmer og Eiendomshuset Malling & Co håndterte til sammen ca. 50 klager på eiendomsskattetakster for næringseiendom i Oslo i 2017. Foreløpig er godt under halvparten av klagene avgjort, men av de som er avgjort, er det gitt medhold i ca. 4/5 av klagene. Før klagene blir oversendt til klagenemnda, behandles klagene av takstnemnda i Oslo kommune, og det er særlig her at vedtakene til nå har blitt endret til skattyternes gunst.

LES OGSÅ: Fritak for eiendomsskatt på produksjonsutstyr («verk og bruk») fra 2019

– Det som er gledelig er at takstnemnda i mange saker har omgjort tidligere vedtak som følge av klage. Det er særlig argumenter om lavere standard, dårligere beliggenhet i sonen og lav utnyttelsesgrad som har fått gehør hos takstnemnda. I tillegg har sammenligninger med takster på andre nærliggende eiendommer medført reduksjon av eiendomsskattetakstene, sier Fagerhaug.

Ikke for sent å klage
Fristen for å klage på utskrevet eiendomsskatt er 6 uker fra tidspunktet det blir kunngjort at eiendomsskatten blir utskrevet, eller alternativt, tidspunktet vedtaket blir sendt til skattyter. Normalt skjer dette i slutten av februar.

ADVOKAT: Elisabeth Hansen.

– Eiendomsskattelovens system innebærer er at skatten skrives ut årlig, og det er dermed mulig å klage hvert år i forbindelse med utskrivingen av eiendomsskatt. Forutsetningen for at en klage på eiendomsskattetaksten blir behandlet av kommunen er imidlertid at det ikke er klaget på samme grunnlag for tidligere år, sier advokat Elisabeth Hansen.

Dersom det gis medhold i en klage om å redusere eiendomsskattetaksten for 2018 vil det innebære at den nye og reduserte taksten som utgangspunkt skal gjelde for 2018 og i hele den resterende delen av 10 års perioden.

Klagene gis imidlertid ikke tilbakevirkende kraft, slik at skatten som ble utskrevet i 2017 blir stående.

LES OGSÅ: Eiendomsskatt på for mange produksjonsanlegg

– Etter vår oppfatning er det flere aktører som tenkte at det ikke nytter å klage på eiendomsskattetaksten, og dermed unnlot å klage på eiendomsskattetaksten i 2017. Når det nå viser seg at takstnemnden etterkommer en rekke klager, kan det være grunnlag for å gjøre en fornyet vurdering av dette, avslutter Hansen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Estate Norge

Ragde kjøper i Finland

Nyheter / onsdag 25. april 2018

Vant Økern Portal-kontrakt

Nyheter / onsdag 25. april 2018

Nå blir det garanti ved avhendingssalg

Nyheter / onsdag 25. april 2018

OBOS og AF Gruppen inn i Spacemaker

Nyheter / tirsdag 24. april 2018

Peab satser 700 mill ved Carl Berner

Nyheter / onsdag 25. april 2018

850 mill. ikke nok – tar mva-kompensasjonen også (+)

Pluss / onsdag 25. april 2018

Mest leste nyheter Estate Norge
Kommunen tok tomt fra BøhlerKommunen tok tomt fra Bøhler 23. april 2018
Kjøper 1200 boliger under utvikling i NorgeKjøper 1200 boliger under utvikling i Norge 24. april 2018
NRP kjøper fra UNIONNRP kjøper fra UNION 19. april 2018

Siste nytt fra Naringseiendom.no

Høy aktivitet på Alna

Nyheter / onsdag 25. april 2018

Fem nye leiekontrakter i Tevlingveien 23.

Verdien av en kvadratmeter kontor

Nyheter / tirsdag 24. april 2018

Det har blitt færre ledige kvadratmeter kontor i Oslo, og verdien av en kvadratmeter har i snitt doblet seg siden 2009. Likevel finnes det mange områder hvor kontorer er billigere å leie nå enn for få år siden. Hvordan kan dette ha seg?

Brooklyns industrielle revolusjon

Nyheter / mandag 23. april 2018

New Lab er det nye hjemme for hardware startups i New York.

Skatteetaten til Holtermanns veg

Nyheter / torsdag 19. april 2018

Skatteetaten har signert en tiårig leiekontrakt med Entra.

Digitalisering skal forbedre gjesteopplevelsen

Nyheter / torsdag 19. april 2018

Ny innovasjon lar gjestene bestemme hvordan hotellrommet skal se ut.

Assemblin tilbake i Drammen

Nyheter / onsdag 18. april 2018

Nå har Assemblin samlet troppene og flyttet tilbake til Drammen.