Estate Nyheter

NYHETER – NORGE

DET NYTTER Å KLAGE: Advokatfirmaet Selmer og Eiendomshuset Malling & Co har håndtert en rekke klager på eiendomsskattetakster for næringseiendom i Oslo i 2017 - og mange av disse klagesakene har fått medhold. (Ill. foto)

Det nytter å klage på eiendomsskatten

Erfaringer fra første år med eiendomsskatt for næringseiendom i Oslo viser at det nytter å klage på eiendomsskatten. - Av klagene som foreløpig er avgjort har vi fått medhold i ca. 4/5 av klagene, sier senioradvokat Are Fagerhaug i advokatfirmaet Selmer.

Thor Arne Brun

tirsdag 13. februar 2018 4:00 (Oppdatert 13. februar 2018 11:19)FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

I forbindelse med utskrivingen av eiendomsskatt på næringseiendom i 2017 var det mange som klaget på Oslo kommunes fastsettelse av eiendomsskattetakster. Utgangspunktet er at eiendomsskattetaksten skal gjelde i 10 år, og det er dermed av stor betydning at taksten ikke er satt for høyt. Eiendomsskatten er i tillegg en eierkostnad som kan føre til redusert netto leie, og dermed påvirker eiendomsverdien ved salg.

I Oslo fastsettes eiendomsskattetaksten for næringseiendom med utgangspunkt i sjablongverdier for ulike typer lokaler, korrigert med sonefaktorer og med justering for indre og ytre faktorer.

SENIORADVOKAT: Are Fagerhaug.

– Betydningen av om eiendommen får høye eller lave justeringsfaktorer er stor. Vi har sett at eiendommer med høye justeringsfaktorene kan få inntil 7 ganger høyere eiendomsskatt per m2 enn eiendommer med lave justeringsfaktorer, selv om eiendommene ligger innenfor samme sone, opplyser Fagerhaug.

– For en betydelig andel av klagene har vi hatt et samarbeid med Eiendomshuset Malling & Co, hvor de har utarbeidet metodikk for å vurdere om det foreligger forskjellsbehandling i takseringen og grunnlag for å klage. Dette har til nå gitt meget gode resultater, sier Selmer-advokaten.

Medhold i klager
Advokatfirmaet Selmer og Eiendomshuset Malling & Co håndterte til sammen ca. 50 klager på eiendomsskattetakster for næringseiendom i Oslo i 2017. Foreløpig er godt under halvparten av klagene avgjort, men av de som er avgjort, er det gitt medhold i ca. 4/5 av klagene. Før klagene blir oversendt til klagenemnda, behandles klagene av takstnemnda i Oslo kommune, og det er særlig her at vedtakene til nå har blitt endret til skattyternes gunst.

LES OGSÅ: Fritak for eiendomsskatt på produksjonsutstyr («verk og bruk») fra 2019

– Det som er gledelig er at takstnemnda i mange saker har omgjort tidligere vedtak som følge av klage. Det er særlig argumenter om lavere standard, dårligere beliggenhet i sonen og lav utnyttelsesgrad som har fått gehør hos takstnemnda. I tillegg har sammenligninger med takster på andre nærliggende eiendommer medført reduksjon av eiendomsskattetakstene, sier Fagerhaug.

Ikke for sent å klage
Fristen for å klage på utskrevet eiendomsskatt er 6 uker fra tidspunktet det blir kunngjort at eiendomsskatten blir utskrevet, eller alternativt, tidspunktet vedtaket blir sendt til skattyter. Normalt skjer dette i slutten av februar.

ADVOKAT: Elisabeth Hansen.

– Eiendomsskattelovens system innebærer er at skatten skrives ut årlig, og det er dermed mulig å klage hvert år i forbindelse med utskrivingen av eiendomsskatt. Forutsetningen for at en klage på eiendomsskattetaksten blir behandlet av kommunen er imidlertid at det ikke er klaget på samme grunnlag for tidligere år, sier advokat Elisabeth Hansen.

Dersom det gis medhold i en klage om å redusere eiendomsskattetaksten for 2018 vil det innebære at den nye og reduserte taksten som utgangspunkt skal gjelde for 2018 og i hele den resterende delen av 10 års perioden.

Klagene gis imidlertid ikke tilbakevirkende kraft, slik at skatten som ble utskrevet i 2017 blir stående.

LES OGSÅ: Eiendomsskatt på for mange produksjonsanlegg

– Etter vår oppfatning er det flere aktører som tenkte at det ikke nytter å klage på eiendomsskattetaksten, og dermed unnlot å klage på eiendomsskattetaksten i 2017. Når det nå viser seg at takstnemnden etterkommer en rekke klager, kan det være grunnlag for å gjøre en fornyet vurdering av dette, avslutter Hansen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Estate Norge

Varsler massiv butikkdød

Nyheter / fredag 21. september 2018

– Rentehoppet får liten betydning

Nyheter / fredag 21. september 2018

Varsler erstatningskrav på 150-500 millioner (+)

Pluss / fredag 21. september 2018

Oslo Finans-syndikat med eiendomskjøp

Nyheter / fredag 21. september 2018

Lanserer VIP-løsning for boligkjøpere

Nyheter / fredag 21. september 2018

Vil ha 50 millioner for kombibygg (+)

Pluss / fredag 21. september 2018

Mest leste nyheter Estate Norge
Ofrer gullkalven for de neste 150 åreneOfrer gullkalven for de neste 150 årene 19. september 2018
Varsler massiv butikkdødVarsler massiv butikkdød 21. september 2018
Krevde 80 millioner kroner for tomteareal. Fikk 1,2 millionerKrevde 80 millioner kroner for tomteareal. Fikk 1,2 millioner 18. september 2018

Siste nytt fra Estate Vest-Norge

Skal rives og erstattes med tvillingtårn

Nyheter / fredag 21. september 2018

Fylkesutvalet går inn for å rive fylkeshuset og bygge to heilt nye tårn på tomten. Prislappen er på 941 millioner kroner.

«Verdens beste» bygg har fått ny eier

Nyheter / torsdag 20. september 2018

I 2003 ble bygget kåret til det beste bygget i verden. Nå har Telenor Eiendom solgt Telenorbygget i Birkelandsskiftet.

Skal renoveres for over en halv milliard kroner

Nyheter / onsdag 19. september 2018

Statsbygg har fått klarsignal av regjeringen til å rehabilitere Norges Handelshøyskole for over en halv milliard kroner.

Siste nytt fra Naringseiendom.no

Amfi Kanebogen nominert til Årets Kjøpesenter 2018

Nyheter / torsdag 20. september 2018

Olav Thon Gruppens kjøpesenter i Harstad er nominert til Årets Kjøpesenter-prisen av Nordic Council of Shopping Centers.

Dette bygget produserer og lagrer energi

Nyheter / onsdag 19. september 2018

REMA 1000s nye distribunal i Sandnes har en helhetlig energiløsning som gjør at bygget delvis er selvforsynt med elektrisitet.

New Norwegian Design

Nyheter / tirsdag 18. september 2018

THE THIEF og Noord har gått sammen om å presentere utstillingen «New Norwegian Design».