LANG BEHANDLINGSTID: - Man må regne med lang saksbehandingstid på klager på næringseiendom, sier f.v. advokatfullmektig Håkon Solberg og advokat Kristian Råum i EY Advokatfirma.

Eiendomsskatten i Oslo – hva nå?

Svært mange har klaget – dette er status i klagesaksbehandlingen.

Publisert Sist oppdatert

På henvendelse fra EY opplyser Oslo kommune at det er innkommet opp mot 10 000 klager for skatteårene 2016 og 2017. Av disse gjelder «bare» ca. 1200 næringseiendom, men omfanget av arbeidet med klagebehandling i kommunen er altså omfattende.

Ett års saksbehandlingstidBehandling av klager på næringseiendom er i gang, og det er siden slutten av mai fortløpende sendt ut foreløpige svar. Her informeres det om at saksbehandlingstiden vil være «inntil ett år». Dersom klagen likevel ikke er behandlet innen ett år, vil man få ny beskjed.

Les også: Må tilbakebetale eiendomsskatt

Boligklager som fortsatt ikke er behandletDet er ikke urealistisk at saksbehandlingstiden kan bli lenger. Fortsatt er det mange ubehandlede eiendomsskatteklager for boliger fra 2016, som altså er mer enn ett år gamle. Særlig med tanke på at mye næringseiendom er langt mer komplisert å taksere enn boligeiendom, kan det være grunn til å frykte at saksbehandlingstiden blir lang. Eiendomsskattekontoret understreker at de nå jobber målrettet med klagene for å kunne overholde målsetningen på ett år, som de mener at er realistisk.

Kommunen frikjent i Oslo tingrettMange av klagene på boligtakster gjelder lovligheten av kommunens bunnfradrag. Huseiernes Landsforbund og en rekke skattytere har gått til søksmål mot Oslo kommune for å prøve lovligheten av skatteutskrivningen, men Oslo tingrett frifant i juni kommunen. Det vil trolig forenkle saksbehandlingen for kommunen i mange klagesaker om dette skulle bli resultatet.

Retting av åpenbare feilNår det gjelder selve behandlingen av eiendomsskatteklager i Oslo, så har eiendomsskattekontoret fått tildelegert fullmakt fra Sakkyndig nemnd til å rette «åpenbare feil» i påklagde takster. Eiendomsskattekontorets kompetanse er begrenset til å rette enkle tall- og regnefeil og i liten grad skjønnsutøvelsen i takstene.

To-leddet klagebehandlingFør klagen behandles av Klagenemnda gis Sakkyndig nemnd (førsteinstans, som satte takstene i utgangspunktet) en mulighet til å omgjøre eget vedtak. Får klager fullt medhold her, avsluttes saken. Dersom klager ikke får fullt medhold eller sakkyndig nemnd omgjør vedtak til ugunst for klager, skal saken sendes videre til klagenemnda for endelig behandling.

Hvis klager ikke er fornøyd med resultatet etter vedtak i Klagenemnda, vil søksmål være eneste alternativ for rettslig overprøving.

Les også: Hurtig skattefradrag for byggekostnader

Korreksjon av retningslinjeneFor øvrig er det verdt å merke seg at nemnda har gjort en liten korreksjon av kommunens retningslinjer for taksering av næringseiendom. Handelsarealer i Bogstadveien 53 A og 53 B er omdefinert fra «High street handel» til alminnelige handelslokaler i Indre by, formodentlig som følge av klager fra skattyterne og at disse eiendommene har fasade mot Sørkedalsveien.

Endringen medfører en betydelig reduksjon av sjablongtaksten; fra kr 105 000 til kr 20 400 per kvadratmeter, før skjønnsmessig justering for indre og ytre faktorer.

Eiendomsskatt er en stadig økende og mer aktuell skattekostnad for norske selskaper. Eiendomsskatteteamet i EY Advokatfirma består av Bjørgun Jønsberg (partner), Kristian Råum (advokat), Arild Gjelsvik (advokat), Kjetil Eikenæs Berge (advokat), Henrik Kolstad Torp (advokatfullmektig), Karoline Sture Sørensen (advokatfullmektig), Håkon Kristian Solberg (advokatfullmektig), Sanaz Ferdowsi (advokatfullmektig), Maren Lome (advokatfullmektig) og Yngve Kaldestad (siviløkonom), og har bred erfaring med rådgiving knyttet til taksering og bistand i klage- og rettsaker innen eiendomsskatt.

Powered by Labrador CMS