SAKEN AVGJORT: Oslo kommune er frifunnet på alle punkter i rettssaken om lovligheten av eiendomsskatten i Oslo. Huseiernes Landsforbund har allerede bestemt at de ikke vil anke saken.

Huseiernes Landsforbund anker ikke

Dom i rettssaken om lovligheten av eiendomsskatten i Oslo falt i tingretten 6. juni 2017. Oslo kommune er frifunnet på alle punkter.

Publisert Sist oppdatert

– Vi er glade for tingrettens avgjørelse i rettssaken om eiendomsskatt. Oslo kommune innførte en moderat eiendomsskatt med bunnfradrag på 4 millioner i 2016. Et høyt bunnfradrag kommer alle boligeiere i kommunen til gode, enten ved at eiendomsskatten blir lavere for den enkelte, eller at den ikke slår inn i det hele tatt, sier Robert Steen, byråd for finans i Oslo kommune. Dette har også tingretten fremhevet i dommen.

Huseiernes Landsforbund (HL) mente at Oslo kommune, med det høye bunnfradraget, reelt har gitt en for stor andel av eiendommene fritak for eiendomsskatt.

– Oslo har, som det store flertallet av norske kommuner, innført eiendomsskatt. Den moderate eiendomsskatten i Oslo er nødvendig, blant annet for å styrke velferdstjenester som gjør at eldre kan bo trygt hjemme og for å etablere flere barnehageplasser slik at flere barnefamilier får hverdagen til å gå opp, sier Steen.

Les også: Advarer mot skattesmell i rettssaken om eiendomsskatt

Finansbyråd Robert Steen er også tilfreds med at tingretten her er enig med kommunen i at politiske spørsmål bør avgjøres i folkevalgte organer, ikke i domstolen.

– Det var viktig å få vurdert om innføringen av eiendomsskatten var lovlig. Tingretten har konkludert med at byrådet i Oslo hadde rett til å bruke den valgte eiendomsskattemodellen, sier generalsekretær Morten Andreas Meyer i Huseiernes Landsforbund.

Les også: Må tilbakebetale eiendomsskatt

Kommer ikke til å ankeOslo tingrett har kommet frem til at bare skatteytere som allerede hadde klaget på eiendomsskatten i 2016 kunne delta i gruppesøksmålet. Søksmålet ble dermed avvist for de fleste av deltakerne i gruppesøksmålet.

– Å eie sitt eget hjem er et grunnleggende velferdsgode.Vi vil derfor fortsette vårt arbeid mot eiendomsskatt på bolig gjennom andre kanaler enn rettsvesenet, sier Meyer.

– Dommen slår tydelig fast at utforming av eiendomsskatten på bolig er et politisk, og ikke et juridisk spørsmål. Det tar vi til etterretning og vi vil ikke anke dommen, sier generalsekretæren i Huseiernes Landsforbund.

Dommen slår også fast at kommunens saksomkostninger må dekkes av Huseiernes Landsforbund.

Les også: Vilkårlig eiendomsskatt i Oslo?

Les også: Øker eiendomsskatten i Oslo

Powered by Labrador CMS