SPENT PÅ EIENDOMSSKATTETAKSTENE: Johan K. Engelschiøn (til høyre) og Morten Christophersen er advokater og partnere i RSM Advokatfirma, som er en del av RSM Norge.

Stiller spørsmål ved kvaliteten på eiendomsskattetakstene

Skatteadvokat Morten Christophersen er usikker på kvaliteten på eiendomsskattetakstene som nå er i ferd med å sendes ut fra Oslo kommune.

Publisert

I forrige uke meldte advokat Morten Christophersen overgang fra EY til RSM, etter å ha bygget opp eiendomsskatteavdelingen i EY, og allerede denne uken er RSM ute med en publikasjon om eiendomsskatt – RSM Informerer om Eiendomsskatt .

Les også: Eiendomsskatt på ubebygde tomter

– Hadde RSM allerede en eiendomsskatteavdeling før du begynte?

– Nei, det hadde de ikke. Men RSM er en fleksibel og lettbent organisasjon, og har klart å få på plass en eiendomsskattegruppe på kort tid. Den består ikke bare av advokater, men er tverrfaglig. Blant annet har vi med oss verdsettelseskompetanse fra vår tjenestegruppe for transaksjonsstøtte, som vil være uvurderlig for den jobben vi nå har foran oss med å vurdere om eiendomsskattetakstene i Oslo er i tråd med retningslinjene og innenfor lovens rammer, forklarer han.

– RSM skal være godt rigget for å bistå med analyser og vurderinger knyttet til eiendomsskattetakstene, så vel som klagebehandling og eventuelt også rettssaker, legger han til.

Fristen for å klage på eiendomsskattetaksten er seks uker etter utskrivningen 1. mars.

Christophersen sier at de i tillegg til gårsdagens RSM Informerer om Eiendomsskatt, også skal ha ut et RSM Informerer med særlig fokus på retningslinjene i Oslo i løpet av en ukes tid. I tillegg skal RSM holde et frokostseminar om eiendomsskatt 1. mars.

Les også: Eiendomsskattetaksten gjelder i ti år

– Knapt med tidOm bare noen få dager må Oslo kommune være ferdig med eiendomsskattetakseringen av næringseiendom, og fristen for å utskrive eiendomsskatt for 2017 er 1. mars. Morten Christophersen er usikker på kvaliteten på de eiendomsskattetakstene som nå er i ferd med å sendes ut fra Oslo kommune.

– Oslo kommune hadde et godt grunnlag for eiendomsskattetakseringen, gjennom det grundige og gode arbeidet NAI First Partners gjorde med å samle og systematisere informasjon som utgangspunkt for retningslinjene, sier Christophersen.

– Også retningslinjene for taksering av næringseiendom i Oslo er gode, og det kan godt hende vi får se gode takster med lite feil og få som har grunn til å klage, fortsetter han.

– Hva er det da dere er skeptiske til?

– Usikkerheten vår knytter seg til at vi frykter at det har blitt litt knapt med tid under takseringsprosessen. Kommunens takstmenn kom sent i gang med takseringen, og det er mange tusen eiendommer som skal besiktiges og takseres innen 1. mars. Da Oslo kommune ikke budsjetterte med inntekter fra eiendomsskatt på næringseiendom i 2017, var vi ganske sikre på at det ikke ble utskrevet eiendomsskatt på næringseiendom før i 2018.

Les også: Eiendomsskatt: Legges kostnaden på utleier eller leietaker?

– Nå sier likevel kommunen at det kommer til å bli utskrevet eiendomsskatt i 2017, men vi kjenner til mange eiendomsbesittere som enda ikke har hatt befaring på alle sine eiendommer, eller som i hvert fall ikke kjenner til at eiendommene er besiktiget. Dette skal jo eiendomsbesitterne bli varslet om og få anledning til å delta på, og det er uheldig om takstmenn har unnlatt dette på grunn av tidsnød, mener Christophersen.

– Videre tror vi det er viktig for å ivareta likhetsprinsippet at takstmennene og takstnemnda har hatt tilstrekkelig med tid til å foreta en skikkelig kalibrering og sammenligning av takster. Med flere takstmenn i sving og mange eiendommer å taksere, blir en slik koordinering ekstra viktig. Både NAI First Partners og kommunen i sine retningslinjer har lagt opp til stor bruk av skjønnsmessige faktorer ved takseringen, for å sikre at like eiendommer blir taksert likt. Hvordan de skjønnsmessige faktorene brukes av de ulike takstmennene kan være svært ulikt, og dette gjør også kalibreringen både viktig og tidkrevende.

– Vi er usikre på om kommunen har hatt tilstrekkelig med tid til å gjøre dette på en god nok måte, men det får vi svar på om noen få dager, avslutter han.

Les også: Slik slapp han eiendomsskatt

Powered by Labrador CMS