Comeback for handlegatene
De beste handlegatene blir vinnerne i detaljhandelen fremover.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Det spår Akershus Eiendom, som torsdag hadde kalt inn til seminaret «A new reality». Akershus Eiendom spår store endringer i handleadferd og handlemønster de kommende årene, det er «definitivt en ny virkelighet der ute».
– Kundene vil i større grad kreve å få på kjøpesentrene det de ser når de er ute og reiser. Forbrukerne endrer atferd, og det blir større etterspørsel etter mat og drikke på sentrene. En trussel for de store kjøpesentrene er at forbrukerne ønsker et større og mer variert utvalg. Sentrene lytter kanskje ikke godt nok til hva kundene deres vil ha, sa seniorrådgiver for retail i Akershus Eiendom, Remi N. Olsen til de fremmøtte.
Mat og drikkeSeniorrådgiveren mener kjøpesentrene må utvikle seg til mer regionale destinasjoner og med et større tilbud innenfor mat og drikke og fritid. Typisk andel for mat og drikke på sentrene ute i Europa i dag er 15 prosent. Samarbeidspartneren JLL spår at denne andelen vil øke til 25 prosent, og at maten blir bedre og sunnere, den blir mer raffinert og får dermed høyere standard.
De store utenlandske kjedene går alltid inn i de store handlegatene – high streets – først når de etablerer seg på nye steder, så også i Oslo. Dette, til tross for at topp leienivå i Karl Johans gate fra 2007 og frem til i dag har økt fra 14 000 kroner kvadratmeteren til rekordhøye 25 000 kroner.– Denne butikken tjener fortsatt penger, sa Olsen, uten å konkretisere hvem som betaler så mye.
– Den virkelige veksten kommer i de store handlegatene, disse er på vei tilbake. Når dere ser hvordan leienivåene har utviklet seg for de beste handlegatene, så er det der dere bør putte pengene. Investorene foretrekker de store sentrene og de beste handlegatene, for de mindre segmentene er det mindre interesse, sa Olsen
For få turisterLuksussegmentet i Oslo sentrum begynte i Akersgata, men har nå flyttet seg nedover mot Nedre Slottsgate. Olsen mener imidlertid at luksusbutikkene i hovedstaden må få opp andelen turister som handler i butikkene, eksempel Louis Vuitton. «Turistandelen» i Oslo er langt lavere enn i tilsvarende Louis Vuitton-butikker i Europa.
En trend i Oslo sentrum er at man ikke lenger ser en blanding mellom de ulike konseptene, som billigkonsepter som nabobutikker til «high end»-markedet. Butikker i det samme segmentet vil derimot ligge ved siden av hverandre, det betyr ikke kannibalisering.– De stoler på egne merker, sa Olsen.
TilbakegangFor første gang ser man imidlertid tegn til lavere vekst og negativ inntektsvekst for en del kjøpesentre. Markedet kan være mettet, det er 470 kvadratmeter med handelsarealer per nordmann, omtrent det dobbelte av hva det er ute i Europa.
– Vi har for mange kjøpesentre i Norge, en del mindre sentre konverteres til boligarealer. Trusselen for de små sentrene er de store sentrene, for de beste handlegatene er trusselen definitivt kjøpesentrene, konstaterte Olsen. Han tror netthandel kan bli en utfordring for de fysiske butikkene, men denne handelen utgjør ingen stor trussel i dag.
Foto: OHF