1,5 mrd. til salgs
Eiendomsmarkedet i Trondheim er krevende, men eiendommer for 1,5 milliarder er til salgs.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Daglig leder Rune Husby i DNB Næringsmegling Midt-Norge holdt nylig under en eiendomskonferanse foredraget «God aktivitet i et krevende marked».
Her kom det frem at gjennomsnittlig leiepris for kontorer i Trondheim sentrum ved halvårsskiftet var 1511 kroner per kvadratmeteren, opp 9,3 prosent i første halvår. Gjennomsnittlig leiepris i randsonen var ifølge Husby og DNB 1279 kroner, som er marginalt opp i forhold til 31.12.201.
Mest på toppenLeieprisene i Trondheim har steget mest for de dyreste og beste lokalene. Med fortsatt positive utsikter for norsk økonomi, venter DNB at denne utviklingen vil fortsette. Leietakerne i trønderhovedstaden har imidlertid de senere årene ikke opplevd sentrum som mer attraktivt enn randsonene.
DNB tror likevel potensialet for prisstigning er større i sentrum enn i randsonene, i hvert fall for nybygg og høy standard. Næringsmegleren venter en fortsatt positiv leieprisutvikling i Trondheim, men bildet vil være noe differensiert. I nybyggmarkedet demper konkurransen prisveksten.
Tomme lokalerFlere større flyttinger i fjor og i år vil etterlate tomme lokaler, og større utbyggingsområder gir økt konkurranse. Store leietakere i Trondheim er i bevegelse, men kun et fåtall er store nok i seg selv til å utløse nybygg. Dette favoriserer utleiere som bygger på spekulasjon.
Antall og størrelse på betalingsvillige virksomheter i Trondheim er ikke stort nok til at det virker prisdrivende. Sterk konkurranse og mange tilbydere av nybygg presser prisene. Det er ifølge Husby heller ingen vesentlig betalingsvilje for ekstra kvaliteter, som miljø og arkitektur. Flere bedrifter blir likevel mer bevisst på profil og “imagebygging.
1,5 mrd. til salgsI transaksjonsmarkedet i Trondheim var det høy aktivitet i første og andre kvartal, men aktivitetsnivået var fallende frem mot sommeren. Det var ifølge Rune Husby “veldig få” transaksjoner i tredje kvartal, og kun noen mindre transaksjoner under 50 millioner kroner.
I Trondheim er det for tiden objekter for over 1,5 milliarder i markedet, men DNB mener det erstor usikkerhet med tanke på hva som kan løses inneværende år. Det er få, men profesjonelle kjøpere i et svært selektivt marked. Flere transaksjoner gjøres direkte mellom partene og uten en bred markedsføring. Vanskeligere, og dyrere kapitaltilgang har dessuten ført til en priskorreksjon.
Nytt prisnivå?Underliggende faktorer i leiemarkedet tilsier ifølge DNB et godt transaksjonsmarked i Trondheim i 2013, og eiendom er fortsatt en “trygg havn”. Transaksjonsvolumet neste år vil avhenge av om kjøper og selger finner hverandre på et “nytt” prisnivå.
Redusert kapitaltilgang fra bankene og krav til større egenkapital bremser markedet. Balansenedbygging hos store eiendomsaktører kan skape flere selgere enn kjøpere.Direkteavkastningskravet til de beste eiendommene – prime yield – vurderes av DNB i Trondheim til å ligge rundt 6,20 prosent, et snaut prosentpoeng høyere enn det tilsvarende kravet i Oslo.