Rekordlave ledighetsgrader

Arealledigheten i Stockholm og Göteborg er nå nede på svært lave nivåer.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Det melder svenske nettsteder, basert på den seneste “Nordic City Report” til eiendomsrådgiveren Jones Lang LaSalle (JLL).  I Stockholm sentrum  – city – er kontorledigheten nå nede i ekstremt lave 3 prosent. Vi må tilbake ti år i ti for å finne tilsvarende nivåer. Sveriges hovedstad ser derimot ikke ut til å ha blitt påvirket nevneverdig av den finansielle uroen.

I resten av de indre delene av Stockholm falt ledigheten gjennom 2011 med nesten 2 prosentpoeng til 5,6 prosent. Hele regionen hadde mot slutten av fjoråret en ledighetsrate på 9,7 prosent, som er på høyde med nivåene før finanskrisen begynte i 2008.

Ifølge JLL er det for tiden en stor etterspørsel etter kontorlokaler i Stockholm, samtidig som tilbudet  ikke ventes å øke noe særlig i 2012, i motsetning til i Oslo. Leietakere søker dermed lokaler noe utenfor sentrum, som kan gi høyere leiepriser også der

Utsiktene på kort sikt tilsier uansett høyere leienivåer. Gjennomsnittsleien i Stockholm City lå ved utgangen av 2011 på 4200 svenske kroner per kvadratmeter, en økning på 200 kroner i løpet av året. Det tilsvarer med dagens valutakurser 3570 norske kroner, altså et nivå som tilnærmet er “prime” i prestisjeområdet Vika, Aker Brygge og Tjuvholmen.

Også i Göteborg er det lav arealledighet, her lå ledigheten ved utgangen av 2011 ifølge JLL på 4,5 prosent i sentrum og 7,3 prosent for hele regionen. Det er en nedgang på 1 prosentpoeng gjennom 2011. Göteborg har i likhet med Stockholm ledighetsnivåer på høyde med nivåene før finanskrisen.

Ifølge JLL har det vært en høyere arealabsorpsjon i de ytre delene av Göteborg og i Mölndal sør for byen. Også i denne storbyen er det et begrenset tilbud av nye lokaler.

Leieprisene for moderne kontorlokaler i Göteborg sentrum har ifølge JLL økt til 2400 svenske kroner per kvadratmeter, som er tidenes høyeste nivå. Representative nivåer ellers i sentrum er 2000 kroner kvadratmeteren.

Powered by Labrador CMS