Flere og mindre

Norwegian Property (NPRO) finner det langt mer attraktivt å leie ut bygg med flere leietakere fremfor enbrukerbygg.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

NPRO har hatt store enbrukeravtaler med leietakere som DnB NOR på Aker Brygge, Nordea på Majorstuen (bildet) og If på Lysaker. Solide bedrifter, men når de sier opp leieavtalene og flytter, skaper det problemer for utleieren.

– Strategien vår fremover er færre antall enbrukere og flere flerbrukere. Vi må jobbe i langt større grad når vi skal fylle opp bygget etter enbrukere, sa konsernsjef Olav Line på presentasjonen i forbindelse med halvårstallene som ble lagt frem tirsdag.

Mellomstore– På Aker Brygge ser vi for oss mellomstore leietakere, ikke virksomheter som etterspør hovedkontorer på 20 000-30 000 kvadratmeter. Vår erfaring er også at de mellomstore leietakerne gir mer enn de store leietakerne, fortsatte Line.

Ledigheten i NPRO-porteføljen økte fra 5,5 prosent ved utgangen av mars til 6,2 prosent per 30. juni. 2,8 prosentpoeng av ledigheten er strategisk, på Aker Brygge og Skøyen, i påvente av prosjekter som skal bli ferdige. NPRO skal investere inntil 1,5 milliarder kroner på Aker Brygge, og Drammensveien 134 på Skøyen har et utbyggingspotensial på 7000 kvadratmeter.

– Vi opplever en hyggelig etterspørsel på Skøyen og jobber aktivt med to leietakere. Det er god etterspørsel etter lokaler på Skøyen og på Lysaker, og særlig i CBD-området, sa Line.

Nok en gang NydalenKonsernsjefen gjentok derimot sin bekymring for Nydalen som leieområde. Ledigheten i Nydalen står for 2,2 prosentpoeng av den totale ledigheten i porteføljen. Ett problembygg som har høy ledighet, er Maridalsveien 323. Det er et bygg på totalt 21 100 kvadratmeter, hvorav kontordelen utgjør 11 700 kvadratmeter.

– Noe vi har slitt litt med, er ledigheten i Nydalen. Vi forventer ikke flere “ledighetshull” her, men vi opplever en beskjeden etterspørsel i Nydalen, sa Line.

– Vi har stilt oss spørsmålet om det er produktene våre det er noe i veien med i Nydalen og hvordan vi kan hevde oss bedre i konkurransen. Utleiesiden vår er styrket, og vi er blitt mer aggressive. Vi sitter ikke bare og venter på telefoner som kommer inn, men vil ta kunder fra andre.

NPRO så imidlertid for halvannet år siden at Nydalen kunne bli et problem på utleiesiden. Derfor fornyet de kontraktene med store leietakere som NetCom, Get og TDC før kontraktene gikk ut.

HåpløstNPRO har også slitt med Kolstadgata 1 på Tøyen, som står tom og som skal selges.

– På Tøyen er det så å si ingen etterspørsel, medga Line om leiemarkedet i denne delen av Oslo indre øst.

Andre kvartal var rolig på utleiesiden, men NPRO ser totalt sett “behersket positivt” på fremtiden.– Operasjonelt går driften bra, og vi kommer til å styrke oss på utleiesiden i løpet av andre halvår. Vi har kartlagt alle potensielle interessenter som kan tenke seg arealer i Oslo-området,  fortalte Line forsamlingen.

– Det er segmenter i Oslo som så langt ikke har hatt leieprisøkninger i denne konjunktursyklusen, men de opplevde heller ikke fall. Oslo er ikke ett marked, men flere markeder, fremholdt Olav Line.

Powered by Labrador CMS