Går imot Økern-planer

Plan- og bygningsestaten går som ventet imot Steen & Strøms storstilte utbyggingsplaner for Økern.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Det fremkommer av ukens plangjøringer på etatens nettsider. Det har lenge vært kjent at Plan – og bygningsestaten (PBE) er skeptisk til Steen & Strøms planer for Økern, og PBE er også skeptisk til utbyggingsplanene fra Storebrand Eiendom og eiendomsinvestor Alf Ulven for Økern/Ulven-området.

Steen & Strøms forslag innebærer å etablere et kjøpesenter på 60 000 kvadratmeter, som er på størrelse med Sandvika Storsenter etter utvidelsen av dette senteret. Det skal ikke tillates forretninger for såkalte plasskrevende varegrupper på det nye kjøpesenteret.

I tillegg foreslås kontor, allmennyttige formål (badeland, kultur, barnehage mm), hotell og ca. 160 boliger. Total BRA er 163 000 kvadratmeter, og maksimal høyde for nybygg skal være 42 meter.

Steen & Strøm avholdt i 2006 en arkitektkonkurranse for utvikling av Økern-området rundt der nåværende Økern senter ligger, som i dag har 14 500 kvadratmeter med forretninger. Vinnerforslaget er utarbeidet av Civitas AS, SpaceGroup AS Ghilardi+Hellsten AS.

PBE skriver på hjemmesidene at de anser at forslaget er i strid med Kommunedelplanen for varehandel, men også i strid med rikspolitiske bestemmelser for kjøpesentre.

Etaten fremmer derfor et eget alternativ, med maksimalt 25 000 kvadratmeter med forretninger og mer kontorarealer og allmennyttige formål. Totalt BRA vil etter deres forslag utgjøre 160 000 kvadratmeter.

Ifølge PBE er hovedproblemstillingen i planforslaget fra Steen&Strøm at det legger til rette for et kjøpesenter på 60 000 kvadratmeter. Dette innebærer etter etatens oppfatning at Økern utvikles til å bli et regionalt bilbasert kjøpesenter i strid med Kommunedelplan for lokalisering av varehandel og annen service.

PBE frykter videre at forslaget vil kunne forrykke en balansert og etter etatens mening robust senterutvikling i Oslo, med levedyktige lokalsentre og Oslo sentrum som det dominerendehandelsområdet. Et kjøpesenter på 60 000 kvadratmeter på Økern vil ifølge PBE heller ikke bidra til vedtatt knutepunktutvikling i Kommuneplan 2008

Høringsperioden for forslagene er fra 8. juni til 12. august.

Powered by Labrador CMS