SELGES: Har du noen milliarder tilgjengelig kan Victoria Terrasse bli din eiendom.
SELGES: Har du noen milliarder tilgjengelig kan Victoria Terrasse bli din eiendom.

Vil selge Victoria Terrasse - er verdt milliarder

Statsbygg fått i oppdrag å forberede salg av den staselige bygningen.

Publisert Sist oppdatert

I 2025 skal Utenriksdepartementet flytte fra Victoria Terrasse til det nye regjeringskvartalet i 2025. Da har ikke AS Norge lenger bruk for det som en gang var landets mest fasjonable boligprosjekt.

– Uttrykket unik mulighet er vel en klisjé i eiendomsbransjen, men dette er faktisk nettopp en slik mulighet, sier administrerende direktør Harald Vaagaasar Nikolaisen i Statsbygg til E24.

Victoria Terrasse ble bygd som et boligprosjekt mellom 1884–1890, vis-a-vis Slottsparken. Det inkluderte 124 leiligheter på opptil 10 rom med innlagt vann og elektrisk lys.

Visjonen om å kvitte seg med anlegget har levd i årevis, som Estate Nyheter skrev om senest for et snaut år siden da Statsbygg konkluderte med å selge. Da anslo Vaagaasar Nikolaisen en pris mellom 1 og 3 milliarder kroner.

Blant annet har det vært planer om å gjøre bygningen om til boliger, og etter høringen i 2012 anbefalte Plan- og bygningsetaten anbefalte disse endringene.

Sentral eiendom

Det er kommunal- og distriktsdepartementet som har gitt Statsbygg oppdraget med å selge – tidligst i 2026.

– Viktoria terrasse er en stor og sentral eiendom midt i hovedstaden med en sjeldent rik historie. For eiendomsutviklere er dette en mulighet man kanskje bare får én gang i løpet av karrieren, påpeker han.

Den staselige bygningen har huset både folkehelter og fiender. Henrik Ibsen bodde der fra tidlig 1890-tall, og Utenriksdepartementet flyttet delvis inn i 1905. Under andre verdenskrig tok nazistene over og brukte Victoria Terrasse blant annet som Gestapos hovedkvarter. I 1963 flyttet Utenriksdepartementet tilbake og har holdt til her siden.

– I salgsprosessen skal Statsbygg vurdere hvordan allmennheten kan sikres tilgang til deler av Ibsens leilighet og de to gestapocellene som fortsatt finnes i bygningens kjeller, skriver E24.

Powered by Labrador CMS