UTLEIE: Mange bygger hybler til utleie. Direktoratet for byggkvalitet ha offentlig kontroll av disse.

Vil ha offentlige kontroll av hybler og utleieboliger

Direktoratet for byggkvalitet vil at alle landets kommuner skal ta et krafttak for å sjekke at hybler og utleieboliger er gode nok.

Publisert

Direktoratet sender nå brev til alle kommuner med en oppfordring om å bli med på en nasjonal tilsynskampanje i 2023. Det vil si at kommunene sjekker, gjerne på bakgrunn av tips eller varsler, at reglene er fulgt når noen har bygget hybel eller annen type utleiebolig ifølge en pressemelding.

Mangel på hybler

Situasjonen varierer alt etter hvor man er i landet. Noen steder har overskudd av hybler og utleieboliger. Andre steder er det så stort press at flere leietakere opplever må ta til takke med lav kvalitet til en høy pris.

– Stor pågang på utleiemarkedet er ingen unnskyldning. Alle har rett på en trygg bolig som oppfyller kravene i byggteknisk forskrift, som godkjente rømningsveier, størrelse på rommene og andre forhold som berører inneklima, sier direktør Per-Arne Horne i Direktoratet for byggkvalitet.

Prioriterte tilsyn

Fra 1. januar 2022 bestemte regjeringen at kommunene skal prioritere å føre tilsyn med om hybler eller leiligheter er lovlige. Direktoratets kampanje setter søkelys på gode og trygge boforhold. Målet er at flere skal føre tilsyn med leiligheter og hybler, og at de setter inn et ekstra gir tidlig høst 2023, når mange studenter igjen er på hybeljakt.

– Det er stor forskjell mellom kommuner når det gjelder kapasitet og rutiner for å føre tilsyn. Derfor varsler vi allerede nå at høsten 2023 blir viktig. Vi står klare til å gi råd til kommunene. Det er fullt mulig å føre tilsyn på måter som ikke er for ressurskrevende, påpeker Horne.

Powered by Labrador CMS