Ukjente høvdinger

Publisert Sist oppdatert

Gjennom selskapene Maya og Inka Eiendom har duoen Kjell Kristoffersen og Bjørn-Erik Indahl bygget seg opp en solid eiendomsportefølje. Den består av 400 utleieboliger og snaut 80.000 kvadratmeter næring i Oslo.

Vil være anonyme– Hvordan fant du frem til oss? Vi har klart å være anonyme så langt, smiler Bjørn-Erik Indahl.Han traff Kjell Kristoffersen ved en tilfeldighet i 1990. På dette tidspunktet puslet de begge litt med eiendom på si, og de ble enige om å gå sammen om å kjøpe en bygård. Dette var etter den mye omtalte byfornyelsen, der det var opphørssalg på bygårder. I ettertid er det selvsagt lett å se at dette var et usedvanlig bra tidspunkt å kjøpe eiendom, men det var ikke spesielt lett å få finansiering. 

Banksjef med teft– Vi var heldige. Vi møtte en banksjef som trodde på oss. Han finansierte oss de første årene, forteller Indahl.Den første eiendommen de kjøpte lå på Tøyen. Gården ble raskt rehabilitert og solgt. Salgssummen pløyde de rett inn i en ny bygård, som de også pusset opp og solgte videre. Slik fortsatte de.Men investorduoen har ikke hatt en masterplan for å vokse i eiendom. De har tatt en dag av gangen. Etter hvert som de kjøpte mer og mer eiendom, ble det et system i businessen.

Huser LeieboerforeningenVi møter Indahl og Kristoffersen på konsernets hovedkontor i Hausmannsgate på Oslos østkant. Bygget eier de selv. Til tross for at tomten er liten, har de klart å bygge et effektivt syv etasjers bygg som huser en ICA-butikk på gateplan og kontorlokaler over. På toppen av bygget sitter Indahl og Kristoffersen. Herfra kan de skue utover store deler av Oslo sentrum. I etasjen under sitter de øvrige ansatte i eiendomskonsernet.Blant leietakerne i bygget er Leieboerforeningen. Man skulle kanskje tro at denne foreningen ville vegre seg for å leie kontorlokaler av et selskap som leier ut 400 boliger?– Vi har et veldig godt forhold til Leieboerforeningen. I tillegg har vi gjensidig nytte av hverandre ved at vi kan utveksle kompetanse når det dukker opp problemstillinger. Men det er selvsagt en fordel for Leieboerforeningen at det ikke har vært noe negativt fokus på oss som utleier, sier Kristoffersen.

Hyggelig businessKristoffersen og Indahl eier halvparten hver i IK Gruppen AS, hvor blant annet Maya Eiendom og Inka Eiendom inngår. Totalt eier de i underkant av 400 utleieboliger sentralt i Oslo. Leilighetene blir leid ut på 3 års kontrakter, og dette er en hyggelig business for duoen. Spesielt nå som utleiemarkedet er på sitt heteste.– Det er ikke vanskelig å leie ut leiligheter sentralt i Oslo. Men vi er heller ikke interessert i å skru opp prisene mye for å få ut mest mulig på kort sikt. Vi er opptatt av å ha et godt forhold til leietakerne våre, sier Kristoffersen.

Høye finanskostnaderMens boligene genererer penger jevnt og trutt, har det vært tøffere tak for næringsarealene den siste tiden. På grunn av finanskrisen har det vært utfordrende å finne leietakere. Noen prosjekter har tatt lengre tid enn forutsatt, mens andre er blitt utsatt. – Vi har pådratt oss en del finanskostnader gjennom denne perioden, derfor håper vi at 2011 blir bedre en 2010, sier Kristoffersen.IK Gruppen har en stor spredning på leietakerne av næringsarealene. Her finner vi både detaljhandel, bilverksteder og kontorbaserte virksomheter. Blant kuriositetene er et bygg som inngår i Bredtvedt kvinnefengsel. IK Gruppens bygg blir brukt i forbindelse med åpen soning.

Kjøpte KasjottenMens vi er inne på fengselssporet; Kristoffersen og Indahl eier også Kasjotten Hotell i Lillestrøm. Denne eiendommen kjøpte de av investoren Pål Georg Gundersen for seks år siden. I tillegg har de kjøpt den tidigere politistasjonen på Grünerløkka (se egen sak).På næringssiden er investorduoen også i ferd med å utvikle en næringseiendom på Nordstrand, hvor det skal bygges et helsesenter basert på fastleger og spesialister.– De siste årene har vi utviklet fremfor å kjøpe nytt. Det ligger fortsatt et stort potensial i å utvikle eiendommene våre gjennom nybygg og utvidelser. Men vi er alltid på kjøper’n, sier Indahl.

Lykke på LøkkaSelv om IK Gruppen har solgt mange av eiendommene på Grünerløkka, er den fortsatt en betydelig gårdeier i området. Eiendomsmassen her er konsentrert rundt populære Olaf Ryes Plass, hvor det er et yrende folkeliv.– Det har skjedd veldig mye på Grünerløkka siden vi kjøpte vår første eiendom der. Det var jo lenge før det ble polulært. På 90-tallet priset vi næringslokalene på gateplan i Thorvald Meyersgate til null, for det var nesten ingen som ville leie lokaler der, forteller Kristoffersen,I dag er leieprisene i denne gaten så høye at mange forretninger sliter med å få økonomien til å gå opp.

Forvalter selvKristoffersen og Indahl hadde tette bånd til investoren Lasse Damsund, som døde i 2008. De kjøpte flere eiendommer sammen, og de eier fortsatt eiendommer sammen med Lasse Damsund Eiendom AS. I tillegg forvalter de næringseiendommene for dette selskapet.– Vi har en egen organisasjon som forvalter våre egne eiendommer, samt eiendommene i Lasse Damsund Eiendom. Vi synes det er best å ha kontroll selv, sier Indahl.Den siste eiendommen som investorduoen har kjøpt, er en eplehage på Ekeberg. Her vil de bygge 6-8 boliger.– Vi kjøper mindre eiendommer dann og vann. Vi har gode samarbeidspartnere, derfor blir slike prosjekter forutsigbare og hyggelige, sier Indahl.

Powered by Labrador CMS