GIGANTKJØP: Heimstaden Bostad, som Ivar Tollefsens Heimstaden eier litt over 50 prosent av, kjøper nesten 30.000 boliger.
GIGANTKJØP: Heimstaden Bostad, som Ivar Tollefsens Heimstaden eier litt over 50 prosent av, kjøper nesten 30.000 boliger.

Tollefsen-selskap kjøper nesten 30.000 boliger for over 90 milliarder kroner

Heimstaden Bostad kjøper Akelius’ svenske, danske og tyske eiendomsporteføljer for 92,5 milliarder svenske kroner.

Publisert Sist oppdatert

Kjøpet innebærer at Heimstaden Bostad sikrer seg 599 eiendommer med til sammen 28.776 boliger i Sverige, Tyskland og Danmark. Det er snak om 14.050 boliger i Berlin, 3.592 boliger i Hamburg, 5.934 boliger i Stockholm, 4.107 boliger i Malmø og 1.093 boliger i København. I tillegg til boligene, får Heimstaden Bostad med seg 66.000 kvadratmeter næringsareal og 1.859 parkeringsplasser i Tyskland, 118.000 kvadratmeter næringsareal og 7.050 parkeringsplasser i Sverige og 6.000 kvadratmeter næringsareal og 205 parkeringsplasser i Danmark.

Den samlede eiendomsverdien er 92,5 milliarder svenske kroner, tilsvarende 91,5 milliarder norske kroner. De årlige leieinntektene er på 2,8 milliarder svenske kroner.

Ivar Tollefsens Heimstaden er største eier i Heimstaden Bostad, med en eierandel på 52 prosent. Akelius, som selger porteføljen til Heimstaden Bostad, er også inne på eiersiden i Heimstaden Bostad.

– Det er med stor glede vi annonserer kjøpet av disse attraktive eiendommene, sentralt lokalisert i fem attraktive europeiske byer med rik kulturell historie, sterk økonomisk vekst og med innbyggere med stort samfunnsengasjement. Vekst og skalering gir operasjonelle forbedringer gjennom hele verdikjeden og muliggjør mer effektiv forvaltning, bedre kundeopplevelser og positiv bærekraftig påvirkning gjennom økte og målrettede investeringer for å løse samfunns- og klimautfordringer. Heimstaden har de siste årene lyktes med integrering av eiendommer og organisasjoner i nye og eksisterende markeder i Danmark, Nederland, Tsjekkia og Tyskland. Vi har et evighetsperspektiv når vi investerer i eiendommer og som et verdistyrt og bærekraftig selskap har vi en visjon om å skape Friendly Homes. Sammen med våre nye kunder og kollegaer i Berlin, Hamburg, København, Malmö og Stockholm, skal vi sørge for å lykkes i dette arbeidet, sier Patrik Hall, adm. direktør i Heimstaden.

I forbindelse med transaksjonen vil Heimstaden Bostad gjennomføre en emisjon på 24,8 milliarder svenske kroner. Heimstaden AB vil tegne seg for minimum 8,5 milliarder. Heimstadens egenkapitalinvestering vil bli finansiert hovedsakelig med eksisterende bankinnskudd. I tillegg har selskapet inngått avtale om brofinansiering med en ramme på inntil 7 milliarder svenske kroner.

– Vi styrker vår tilstedeværelse i markeder vi allerede har mye erfaring med og kunnskap om. Fellesnevnere for markedene er at de har gunstige demografiske trender, økonomier i vekst og at det bygges for lite for å møte boligetterspørselen. Spesielt gledelig er det å vokse i Tyskland, som Europas største og mest modne boligmarked. Hamburg blir også et viktig tilskudd til Heimstadens portefølje, sier Christian Fladeland, investeringsdirektør i Heimstaden.

CBRE, Linklaters Advokatbyrå, Accura Lawfirm, Luther Rechtsanwaltsgesellschaft mbH, Pangea Property Partners og PWC har vært Akelius’ rådgivere i transaksjonen.

Powered by Labrador CMS