LØNNSOMT: Fjernvarme er lønnsomt på flere plan, ifølge Børge Moen i Tema Eiendom.

Legger om til fjernvarme i alle bygg - hvis mulig

Dette lønner seg for eierne, for leietakere – og miljøet.

Publisert

Gjøvik-baserte Tema Eiendom er Innlandets største eiendomsutvikler. 26 av byggene deres, totalt 120.000 kvadratmeter, er allerede koblet opp til fjernvarme.

Men disse er bare en tredjedel av bygningsmassen.

– Hele bygningsmassen er planlagt varmet opp med fornybar energi innen 2030. Omlegging til fjernvarme er det største bidraget i skiftet, melder Tema som nå er i gang med å legge om til fjernvarme i alle bygg hvor det er behov for varme og fjernvarme er tilgjengelig.

Børge Moen er direktør for eiendom og forvaltning i Tema Eiendom. Han påpeker at også leietakerne er mer og mer opptatt av smart energiforbruk.

– Vi har nå bedt om tilbud på fjernvarme på rundt 50 bygg. Rundt ti av disse kommer til å stå ferdig med fjernvarme i løpet av 2023, sier han.

Bærekraft som lønner seg

Moen poengterer at det å tenke bærekraft er ikke lenger bare et nødvendig onde. Det lønner seg faktisk.

– Én ting er at akkurat fjernvarme er billigere enn alternativet i de fleste bygg, å gå over til fjernvarme på mange bygg gir oss dessuten kvantumsrabatt. En annen ting er at leietakere ønsker å leie i bygg som er bærekraftige. Det betyr at vi trekker til oss en større og større del av markedet som blir mer og mer opptatt av et bærekraftig og miljøvennlig sted å drive business fra, forklarer han.

Og fortsetter:

– Strømkrisen har også gjort sitt og leietakerne er mer opptatt av smart energiforbruk.

Strengere og strengere krav

Kravene for bærekraftige bygg blir bare forsterket – med diverse sertifiseringer og lover og regler som alle som utvikler eiendom må forholde seg til. Her har Tema ønske om å ligge et hestehode foran.

– Vi tenker at vi har alt å tjene på å ligge foran regelverket, i stedet for å drive med brannslukking i etterkant. Tiltakene vi gjør nå må derfor også stå seg om 15-20 år. Det at vi går litt foran her tenker vi dessuten at bidrar til et felles løft for hele eiendomsmassen i landet, poengterer Børge Moen.

Powered by Labrador CMS