UNIKT: Med tiden vil mange tusen planter og trær gjøre prosjektet grønt.

Spektakulære bygg: Blir en grønn oase i finansdistriktet

Mange var skeptiske til det geologi-inspirerte, plantedekkede og terrasserte prosjektet i Amsterdam.

Publisert

Kombiprosjektet Valley ligger i den nederlandske hovedstadens raskt voksende forretningsdistrikt Zuidas – eller Financial Mile som det også kalles. Der har utviklerne hentet inspirasjon både fra La Défense i Paris og Canary Wharf i London. I fremtiden er planen at den lokale jernbanestasjonen skal bli den andre hovedstasjonen i Amsterdam.

Den nærmest fjellformede Valley er en 75.000 kvadratmeter stor bygning med tre tårn på henholdsvis 67, 81 og 100 meter – designet av det nederlandske arkitektkontoret MVRDV. Bygningen er beskrevet som en oase i en bydel dominert av vanlige kontorbygg, og utmerker seg på flere områder, som:

 * Bygningen kombinerer kontorer i sju etasjer, butikker, catering, kulturtilbud og leiligheter.

 * I motsetning til de avstengte bygningene andre steder i Zuidas, er den grønne dalen som snor seg mellom tårnene i fjerde og femte etasje tilgjengelig for alle.  

 * Hver av de 200 leilighetene har en unik planløsning.

I tillegg er det et tre-etasjes underjordisk parkeringshus med 375 plasser.

 Best i verden

Designet til arkitekt Winy Maas er basert på tradisjonelle kontorbygg som ofte har slanke glassfasader. Men han brøt opp det tradisjonelle med dalen og terrassene i en svært uregelmessig form som ble møtt med skepsis da planen ble presentert.

Ferdigstillelsen i 2021 beviste derimot at det var mulig.

Deretter ble Valley kåret til den beste nye skyskraperen i verden i Emporis Skyscraper Awards 2021. Og fikk dessuten Amsterdam New Construction Prize i 2023. Valley er også kåret til beste høye bygning under 100 meter på CTBUH Awards

Maas samarbeidet med landskapsarkitekt Piet Oudolf som laget planene for blant annet grøntområdene i dalen, på balkonger og overheng. Trær og planter kan plasseres slik at bygget blir dekket av grønt fra topp til tå, og Oudolf utviklet et system for å velge riktige planter for hvert sted og etasje med tanke på vind, lys, temperatur og vedlikehold. Trær for eksempel, finnes i stor grad i de nederste etasjene, mens de øverste nivåene hovedsakelig har små planter. Totalt over 270 unge trær og busker samt 13 500 mindre planter som representerer 220 forskjellige plantearter.

I årene som kommer vil vekstene vokse og bli til det frodige grøntområdet i designteamets visjon. Det biologiske mangfoldet støttes ytterligere av fugle- og flaggermuskasser samt insekthotell.

Skreddersydd prosjekt

Ifølge arkitektene er Valley et forsøk på å bringe en grønn og menneskelig dimensjon inn i et ugjestmildt kontormiljø. Det er en bygning med flere ansikter – skallet av glatt speilglass passer inn i forretningsdistriktets kontekst. Inne har bygningen et annet og mer innbydende utseende, som om glassblokken har smuldret bort for å avsløre forrevne fjellvegger fylt med naturstein og grønt.

Nærmeste nabo er idrettsparken Goed Genoeg med fem nye kunstgressbaner og et nytt klubbhus for Amsterdamsche Football Club (AFC). 

Flere leiligheter kan skilte med fantastisk utsikt over byen – så også baren på toppen av det høyeste tårnet. Prosjektet er skreddersydd for en salig blanding av beboere, ansatte og besøkende. På toppen av den treetasjes underjordiske parkeringsplassen ligger kontorer i de sju nederste etasjene, med leiligheter fra åttende og oppover. Mye av bygningen er åpen for publikum fra gangstien i sikk-sakk opp til grotten, et atrium som danner en overbygd gate i første etasje. Grotten er forbundet med utsiden av to store takvinduer som fungerer som grunne vannbassenger i dalnivået over. Naturstein på gulv, vegger og tak – den samme steinen som brukes på overflatene av dalen og tårnene – gjør alle de offentlige områdene til en del av den samme geologiske formasjonen.

Kilder: MVRDV, Wikipedia, Zuidas.nl, Dezeen, Designboom

Valley
KOMBI: Valley inneholder det meste.
Valley
Valley
Valley
Valley
Valley
Valley
Valley
Powered by Labrador CMS