Aktuelt:

SATSER GRØNT: Oxer Eiendom-sjef Erling Langeland har refinansiert og sikret seg grønt lån.

Sparte 300.000 på grønne investeringer og fikk lavere rente

I forbindelse med at Oxer Eiendom skulle refinansiere Asker Panorama, gjorde de grønne investeringer som ga nestren 300.000 kroner i lavere strømregning, samt sikret seg fem til ti basispunkter lavere rente.

Publisert Sist oppdatert

Det var Nordea som refinansierte lånet til Oxer Eiendom gjennom et grønt lån.

– Vi synes det skal lønne seg å gå den ekstra mila for å gjøre grønne investeringer, sier Steffen Holm, ansvarlig for storkunder i Nordea.

Det grønne lånet kommer som en følge av Oxer Eiendoms langvarige arbeid med bærekraft og investeringer som gir reduksjon i energibruken.

– Vi har etablert vår egen energisentral med 100 prosent ren og fornybar energi. Varme- og kjølebehovet produseres etter behov, og gir oss stabile energikostnader på et nivå som er fire ganger rimeligere enn ved bruk av strøm som energikilde, sier administrerende direktør Erling Langeland i Oxer Eiendom.

Oxer Eiendom har også videreutviklet og installert Entro Ecopilot, med økonomisk støtte fra Enova. Det er et intelligent program som optimaliserer tekniske anlegg avhengig av byggets bruk, i tillegg til å hensynta vær og vind.

Steffen Holm, ansvarlig for storkunder i Nordea..

– Resultatet er et mer bærekraftig bygg med økonomisk besparelse for leietakerne. Asker Panorama er første i Norge som tester denne løsningen, og vi har nå redusert strømutgiftene med åtte prosent, sier Langeland.

Selskapet sparer nesten 300.000 kroner i året på strøm. Oxer Eiendom tror fokus på grønne bygg vil gi lavere risiko og høyere verdi på eiendommene over tid.

– I forbindelse med rehabilitering og oppføring av grønne bygg er det utfordrende å finne brukte materialer som er bærekraftige. I dag finnes det ikke et godt system for merking og godkjenning av brukt byggemateriell. Prosjekteringsarbeidet blir fort 18-20 prosent dyrere, fordi det går mye tid på å finne brukte materialer som har tilstrekkelig egenskaper og kvaliteter, sier Langeland.


Samtidig gir den grønne finansieringen lavere rentekostnader, fra fem til ti basispunkter.

– Det er klart at vi reduserer noe av fortjenesten vår på kort sikt. Når det er sagt, mener vi at risikoen på lang sikt blir betydelig redusert. Det å investere grønt er avgjørende for fremtiden, og det tror jeg bedrifter er klar over, sier Holm i Nordea.

Powered by Labrador CMS