Juss:

NYTT: En fersk prinsipputtalelse fra Skattedirektoratet aktualiserer flere spørsmål, sier f.v. Marianne Brockmann Bugge og Kari Elisabeth Christiansen i RSM Advokatfirma.
NYTT: En fersk prinsipputtalelse fra Skattedirektoratet aktualiserer flere spørsmål, sier f.v. Marianne Brockmann Bugge og Kari Elisabeth Christiansen i RSM Advokatfirma.

Ny prinsippavgjørelse begrenser fradragsretten for mva (+)

Skattedirektoratet har 28. mai publisert en prinsipputtalelse hvor de konkluderer med at retten til mva-fradrag begrenses ved virksomhetsoverdragelser som inkluderer salg av fast eiendom. Avgjørelsen føyer seg inn i rekken av avgjørelser de senere årene om mva-fradrag på transaksjonskostnader.

Publisert Sist oppdatert

Bakgrunnen for Skattedirektoratets uttalelse er en konkret henvendelse som gjaldt overdragelse av utleiebygg fra en virksomhet som var frivillig mva-registrert for utleien, til ny eier/kjøper som skulle drive den mva-registrerte utleievirksomheten videre. Da kjøpet inkluderte overdragelse av utleiekontraktene med leietakerne i bygget, var det spørsmål om mva-fritaket i mva-lovens § 6-14, for virksomhetsoverdragelse, kom til anvendelse. Mva-fritak innebærer at transaksjonen ikke skal mva-beregnes, men gir likevel rett til mva-fradrag.

Dette i motsetning til mva-unntak som bl.a. gjelder for omsetning av fast eiendom, og som ikke gir rett til fradrag, jf. mva-lovens § 3-11.

Mva-unntaket for fast eiendom trumfer fritaket for virksomhetsoverdragelser

Med Estate Pluss får du tilgang til alle PLUSS-sakene med ekstra innhold. Estate PLUSS er vår utvidede redaksjonelle satsning, og kommer i tillegg til vårt eksisterende innhold.

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

1 bruker
NOK 399 pr mnd.
Faktureres kun årlig.
Bestill her

2-5 brukere*
NOK 1 197 pr mnd. / 239 pr bruker pr mnd. Faktureres kun årlig.

Bestill her

6-10 brukere*
NOK 1 999 pr mnd. / 199 pr bruker pr mnd. Faktureres kun årlig.

Bestill her

11-20 brukere*
NOK 2 999 pr mnd. / 149 pr bruker pr mnd. Faktureres kun årlig.

Bestill her

21-50 brukere*
NOK 3 999 pr mnd. / 79 pr bruker pr mnd. Faktureres kun årlig.

Bestill her

* Antallet brukere i abonnementet er låst og splittes ikke opp.