TØFFE VILKÅR: NPRO-sjef Bent Oustad har stilt opp med lån for oppdatering av IKT-utstyr og sikkerhetsmessige tilpasninger i nye kontorlokaler til NSM. Nå har NSM-sjefen fått sparken.

NPRO-lån sendte NSM-sjefen ut av døren

I forbindelse med at NSM flytter til Fornebu, inngikk NSM en ulovlig låneavtale med NPRO. Dermed måtte NSM-sjef Sofie Nystrøm gå på dagen.

Publisert Sist oppdatert

Fredag ble det kjent at sjefen for Nasjonal Sikkerhetsmyndighets (NSM) direktør Sofie Nystrøm går på dagen etter at NSM hadde inngått en ulovlig låneavtale.

– Jeg beklager det som har skjedd. Det er alvorlige regelbrudd, og jeg tar det hele og fulle ansvar for dem. Jeg har fått informasjon om at NSM har hatt denne typen låneavtaler siden 2014, og NSM har ved flere anledninger vært i dialog med departementet i forkant av inngåelsen av avtalen. Da jeg ble klar over regelbruddet, iverksatte jeg umiddelbart undersøkelser og tiltak for å korrigere, sier Nystrøm.

Det ulovlige lånet på 200 millioner kroner er inngått med John Fredriksen-eide Norwegian Property, som eier lokalene som NSM allerede huser NSMs kurs- og konferansesenter. NSM skal flytte etter til Fornebu fra første januar 2025. 

Fornebu Works

NSM har altså i dag kurssenter i Snarøyveien 36, Fornebu Works. Hele komplekset er på over 58.000 kvadratmeter, kontordelen på ca. 40.000 kvadratmeter. NPRO inngikk i juni 2022 en leieavtale på 12.000 kvadratmeter på Fornebu med en statlig aktør, trolig NSM.

– Dette er en alvorlig sak, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl.

Ifølge regjeringen har NSM brukt 185 millioner kroner av lånet på oppdatering av IKT-utstyr og sikkerhetsmessige tilpasninger i nye kontorlokaler. I tillegg kommer møbler for 15 millioner. Renten på 140 millioner kroner er på 10 prosent, og NPRO har anledning til å si opp lånet når som helst.

–  Lånet har svært ugunstige betingelser, sier Mehl.

Til sammenlikning uttalte NPRO-sjef Bent Oustad torsdag at de nå kan ta opp et femårig lån til 5,5 prosent for å refinansiere deres bygg Telegrafen.

Powered by Labrador CMS