Analyse:

EKSPANSIV: Ilija Batljans eiendomsselskap SBB vokser kraftig i det norske markedet.
EKSPANSIV: Ilija Batljans eiendomsselskap SBB vokser kraftig i det norske markedet.

250 største: SBB med rakettvekst i Norge (+)

På kort tid har Ilija Batljans SBB slått seg opp til å bli Norges 14. største eiendomsselskap.

Publisert Sist oppdatert

– Krig er elendighet og forferdelig på alle mulige måter, og påvirker livet ekstremt mye. Jeg har sittet i kjelleren og håpet at bomben ikke treffer vårt hus. Det er da du forstår hvorfor det er så viktig med demokrati, tillit og ordnede institusjoner i samfunnet.

Det sa Ilija Batljan i et portrettintervju med Estate Magasin i 2017. Da hadde han blitt kjent i det norske eiendomsmarkedet etter at hans selskap SBB kjøpte DNB-bygget i Bjørvika for 4,3 milliarder kroner. Bygget ble senere solgt til DNB Liv, men Batljan fortsatte storsatsingen i det norske markedet, blant annet ved kjøpet Entras portefølje i Kristiansand for 863 millioner kroner.

I portrettet fortalte Batljan om hvordan han og hans kone klarte å rømme med deres ti måneder gamle datter i 1993, mens krigen raste på Balkan. Den bosniske familien endte opp i Sverige, og der slo Batljan seg etter hvert opp som politiker i Sossarna (det svenske sosialdemokratiske partiet). Navnet hans var også med i spekulasjonene rundt hvem som skulle overta partiledervervet etter Mona Sahlin. Men i mai 2011 sluttet han i politikken for å begynne som viseadministrerende direktør i eiendomsselskapet som etter hvert fikk navnet Rikshem AB. Etter en eierstrid fikk han sparken og han startet senere opp SBB i Norden.

Det går som regel i en forrykende fart når Batljan driver business, og SBB ble raskt ett av de mest ekspansive eiendomsselskapene i Sverige. Selskapet kjøpte eiendommer i Norge og Sverige, og hovedfokus var eiendommer hvor leieinntektene kom fra det offentlige.

Høsten 2019 ble det tatt et viktig skritt i veksten i SBB da selskapet la inn bud og fikk tilslag på Hemfosa. Hemfosa hadde spesialisert seg på samfunnseiendommer og hadde bygd opp en omfattende portefølje i det norske markedet.

Nå leder Batljan et selskap som i løpet av kort tid er blitt det 14. største eiendomsselskapet i Norge. I fjor hadde SBB 910 millioner kroner i leieinntekter og ved årsskiftet 2020/2021 satt selskapet på 503.816 kvadratmeter areal i det norske markedet. Men Batljan har ambisjoner om å eie en enda større del av det norske markedet. For rundt ett år siden la SBB inn bud på Entra, men det tok ikke lang tid før konkurrenten Castellum var på banen med et konkurrerende bud. Siden kom også Fastighets AB Balder inn i Entra, med en eierandel som ble høyere og høyere og SBB trakk seg til slutt ut av kampen.

Men SBB har ikke gitt opp målsetningen om å kjøpe norsk eiendom eller norske eiendomsselskaper. Selskapet inngikk et samarbeid med Solon, og for snart to uker siden sikret SBB seg over 83 prosent av aksjene i Solon Eiendom. Nå skal SBB bidra til Solon Eiendoms vekst og Solon-sjef Andreas Martinussen har uttalt til Estate Nyheter at dette er første del av eventyrreisen.

SBB har også tatt en posisjon på 50 prosent av aksjene i Arctic Securities’ nye selskap Public Porperty Invest. SBB solgte flere eiendommer inn i Arctic-selskapet, som også har kjøpt en rekke andre eiendommer. Dermed har Ilija Batljan sikret seg en plass i førersetet i et større selskap som har samlet sammen eiendommer med offentlige leietakere.

Blant noen av eiendommene til SBB, er Gardermoen Campus, som huser LHL og andre helserelaterte virksomheter, Oslo Met-bygget i Kunnskapsveien 55 på Kjeller og Hansaparken i Bergen.

Powered by Labrador CMS