LIV: Det restaurerte lysskiltet varsler nytt liv på Hammersborg.

Lysskiltet varsler nytt liv i gamle, ærverdige Deichman

Bygget åpner ikke før i 2027, men allerede nå er DEICH-skiltet tent på det kommende fotohuset på Hammersborg.

Publisert

– Vi vil vise at folk kan begynne å glede seg. Vi lover å ta godt vare på det klassiske bygget som mange har et nært forhold til. Samtidig skal vi skape et helt nytt samlingspunkt, med foto som ramme, sier Siri Løining som er Møller Eiendoms konsept- og utviklingssjef.

De bladde opp 245 millioner kroner – langt over takst – for det gamle biblioteket på Hammersborg da de kjøpte det av Oslo kommune i 2020. Da hadde Deichman allerede flyttet til Bjørvika. I tiden etter overtakelsen jobber Møller tett med arkitekter og Byantikvaren for å gi huset nytt liv som byens store fotohus, med museum, restauranter, møtesteder og rom for foto i alle former.

– Vi jobbet lenge med å finne et nytt navn. Til slutt ga det seg egentlig selv. Huset har allerede en sentral plass i Oslo, i historien og i folks hjerter. Det skal selvsagt være med når vi bytter bøker med bilder. Navnet Deich er akkurat passe lokalt og internasjonalt, historisk og fremtidsrettet. Og det er veldig gøy å gjenbruke det gamle skiltet, med nytt lys i de originale bokstavene, sier Løining.

Nytt liv til gamle bokstaver

Fasadeskiltet med det gamle navnet Deichmanske bibliotek har vært preget av et langt liv på sørveggen av bygget. Tidlig i vår ble de første fem bokstavene forsiktig løftet ned, møysommelig pusset opp og reinstallert med nye lysrør. Nå lyser DEICH i rødt ned på byggeplassen til Regjeringskvartalet og over byen, som et tegn på hva som er i vente.

Når dørene åpner i 2027, kommer DEICH til å huse en av Norges største fotosamlinger, Møllersamlingen, i tillegg til et nytt fotomuseum.

– Museet får fra alt fra internasjonale stjerner til nye, norske talenter. Hele 14.000 kvadratmeter skal fylles med alle former for foto, fra kunst til historiske bilder og pressefoto, i tillegg til spisesteder, møte- og eventlokaler. Fotohuset får uteservering rundt hele bygget, som en forlengelse av den nye Regjeringsparken, forklarer Løining.

REGJERINGSPARKEN: Slik ser Møller Eiendom for seg nabolaget til DEICH.

 

 

Powered by Labrador CMS