Magasin

NY BYDEL: Hinna Park er blitt en attraktiv kontorbydel i Stavanger i løpet av det siste tiåret.

Historien om Hinna Park - Ny bydel etter brannsalg fra kriserammet selskap

Et fallert børsnotert selskap banet vei for Hinna Park-utviklingen og store verdier for kjøperne av tomten.

Publisert

HVEM

Camar og Entra har i løpet av de seneste årene utviklet den helt nye kontorbydelen Hinna Park. Opprinnelige var det børsfiaskoen Scandinavian Property Development (SPDE) som eide tomten, som ble regnet som en indrefilet rett utenfor Stavanger. Men kombinasjonen finanskrise og høy gjeld bidro til at selskapet fikk problemer, og høsten 2010 kjøpte Camar eiendommen. Tre år senere kjøpte Entra 50 prosent av Hinna Park og sammen har de to partnerne stått bak et gigantisk utviklingsprosjekt som nå går inn i andre fase.

HVOR

Hinna Park ligger i Jåttåvågen i Hinna bydel i Stavanger kommune. Jåttåvågen var tidligere var et industriområde som bygde store betongplattformer for oljeindustrien. Men fra begynnelsen av 2000-tallet er industrien blitt trappet ned, og nå huser området flere kontorbygg. Jåttåvågen ligger ved fylkesvei 44 mellom Stavanger sentrum og Sandnes, rett ved Viking Stadion.

NÅR

I 2004 ble Viking Stadion åpnet i Jåttåvågen, og da var det klart at det attraktive området sto foran en omfattende utvikling. I forkant av at Scandinavian Property Development ble børsnotert i 2007, hadde selskapet kjøpt en stor tomt i området. Men som nevnt over måtte SPDE selge den attraktive tomten. Selskapet rakk å bygge det såkalte Bygg C, et næringsbygg på stadiontomten, i 2007 før tomten ble solgt til Camar og Entra. Fra 2012 har Camar og Entras selskap Hinna Park AS utviklet flere store kontorbygg i området.

HVA

Da SPDE ferdigstilte Bygg C, ble eiendommen solgt til Camar, som også kjøpte hele Hinna Park-tomten og senere fikk med seg Entra på prosjektet. Fjordpiren var det første bygget som Hinna Park AS utviklet. Fjordpiren er et bygg på 16.000 kvadratmeter, hvorav 12.000 kvadratmeter var kontorareal. Bygget sto ferdig i 2012. Deretter ble Troll-bygget, som er et kontorbygg på 9.200 kvadratmeter, bygd i 2013. I 2016 ferdigstilte Hinna Park Gullfaks (JF 27), et kontorbygg på 17.800 kvadratmeter som er leid ut til Wintershall. Hinna Park AS jobber også med de to prosjektene Oseberg og Ormen Lange, kontorbygg på henholdsvis 18.000 og 19.000 kvadratmeter.

HISTORIEN

Høsten 2007 ble Scandinavian Property Development (SPDE) børsnotert med stor fanfare. Selskapet ble skapt av Aberdeen Property Investors og SEB Enskilda, som da hadde Bård Bjølgerud som sin dealmaker, og det var to indrefileteiendommer rett utenfor Oslo og Stavanger som utgjorde caset: Fornebu og Hinna Park. Selskapet betalte 600 millioner kroner for tomten i Jåttåvågen og 5,1 milliarder kroner for Fornebu-tomten.

Men bare ett år senere klappet finansmarkedene sammen og SPDE kom etter hvert i en vanskelig posisjon. Selv om SPDE klarte å hente inn 700 millioner kroner i en emisjon i 2009, ble det umulig for selskapet å utvikle Hinna Park-tomten. Tomten ble derfor solgt til Camar AS høsten 2010 for 287 millioner kroner. Og bare tre år senere solgte Camar 51 prosent av Hinna Park for 650 millioner kroner, langt over dobbelt så mye som Camar ga for hele tomten. Samtidig ble Camar sittende med en eierandel på 49 prosent.

Med Entra på laget og en solid kapitalbase bak seg, var Hinna Park AS klar for en massiv byutvikling på Hinna Park.

Hinna Park ble etter hvert et stort og kjent kontorområde i Stavanger, med flere topp moderne kontorbygg og store leietakere fra olje- og gassektoren og andre bransjer. Men alt har ikke gått på skinner for det store utviklingsprosjektet. Da oljekrisen sendte kontorledigheten i regionen til himmels, ble det klart at Hinna Park slet med å få inn nye leietakere. Dumpingpriser og enorm ledighet på Forus gjorde sitt til at konkurransen om leietakerne ble tøff, og det var en periode også Hinna Park hadde høy ledighet. Men etter hvert som veksten i Stavanger-regionen tok seg opp igjen, har situasjonen for Hinna Park bedret seg og leietakerne signerer leiekontrakter igjen. Hinna Park AS signerte nylig en leiekontrakt for 47 medarbeidere i bransjeorganisasjonen Norsk Olje og gass i Fjordpiren.

Med et samlet areal på 148.000 kvadratmeter, huser Hinna Park 80 bedrifter og 5300 personer. Hinna Park AS kjøpte nylig tilbake Kanalpiren fra Oslo Areal, et kontorbygg på 12.900 kvadratmeter, hvorav kontorarealet utgjør 15.800 kvadratmeter.

FREMTIDEN

Utviklingen på Jåttåvågen er ikke ferdig med ferdigstillelsen av Oseberg og Ormen Lange. Det planlegges for fase to av byutviklingen på Hinna, som vil gi ytterligere utvikling av næringsbygg, urbane kvaliteter og en storstilt boligutvikling.

Stavanger kommunes eiendomsselskap, Stavanger utvikling, sitter på et stort tomteområde som skal utvikles. I 2019 valgte selskapet partnere for videreutvikling og

utbygging av fase to i Jåttåvågen. Entra og Camar står sammen med OBOS Nye Hjem bak H20 Eiendom AS, som ble valgt til å stå for den nye utviklingen. I årene fremover skal det investeres 10 milliarder i området.

NESTE FASE: Det skal utvikles boliger og mer næring i Hinna Park i årene fremover.

– Utbyggingsområdet for fase to i Jåttåvågen er et svært sentralt og attraktivt byutviklingsprosjekt. På grunn av sin størrelse vil det trolig ta minst 20 år før det er ferdig utbygget. Det har derfor vært svært viktig for Stavanger utvikling å finne seriøse og solide partnere med godt omdømme med referanser og erfaring fra andre store utbyggingsprosjekter, sa Ørjan Berven, prosjektutvikler i Stavanger utvikling da nyheten om partnerne ble offentliggjort.

Ferdig utbygd vil fase to omfatte 6000 arbeidsplasser og 1500 boliger. Totalt vil hele området bestå av 14 000 arbeidsplasser og over 2500 boliger. Bussveien gjennom området med forbindelse til universitetet og det nye sykehuset, sammen med det regionale jernbanestoppet, vil gjøre Jåttåvågen med Hinna Park til et sentralt knutepunkt i regionen.

Powered by Labrador CMS