HVOR BLIR DET AV BOLIGENE? OMA-leder Rasmus Reinvang vil ha mer konsistente signaler fra byrådet og bystyreflertallet når store utviklingsplaner skal loses i mål.

Kronikk: Høyre i spagat - 109 boliger ble vedtatt i bystyret før sommeren

Oslo bystyre har hatt sitt siste møte før sommeren, og hva fikk man til på tampen?

Publisert Sist oppdatert

Kronikkforfatter er Rasmus Reinvang, daglig leder i bransjeorganisasjonen OMA.

Bystyret hadde tre møter i mai og juni og vedtok i alt regulering av 109 nye boliger. Det er et beskjedent bidrag til Oslo-byrådets mål om å regulere 3 000 boliger i året. Etter det første halvåret av 2024 ligger totalen på ca. 500 boliger. Og dette i en tid hvor selskapet Plot AI anslår at antallet ferdigstilte boliger kommer til å falle fra 1861 i 2024 til bare 490 i 2026.

Jeg antar at byutviklingsbyråd James Stove Lorentzen planlegger en forrykende høst.

Hva slags boliger ble vedtatt i mai og juni?

Smestad boligstiftelse fikk vedtatt 50 boliger (påbygg) i Hoffsveien 50 på Smestad, Øverligrenda AS fikk regulert 22 boliger (rekkehus og tomannsbolig) i Øverliveien 6 på Klemetsrud, Nasir Ushman Ahmed fikk omregulert Vestlisvingen 84b fra nærbutikk til rekkehus med opp til 7 boliger, og Miliarium fikk vedtatt 30 såkalt familievennlige boliger i Munkerudgrenda på Nordstrand.

Ingen store prosjekter her altså.

Munkerudgrenda-saken var spesiell å følge behandlingen av. Her foreslo NSVN 81C AS å omregulere Munkerudgrenda fra boligbebyggelse i småhusplanen til ny boligregulering. Plan- og bygningsetaten (PBE) anbefalte ikke planforslaget, da utnyttelsen ble ansett for høy og ikke i tråd med intensjonen i eksisterende og ny revisjon av småhusplanen. Byrådet støttet PBEs vurdering.

I bystyret 12. juni snudde imidlertid byrådspartiene, anført av Høyres fraksjonsleder Arve Juritzen, og fikk støtte av Arbeiderpartiets Tamina Rauff. Juritzen beskyldte i et flammende innlegg SV, MDG og Rødt for å begrense utviklingen av Oslo, å stemme mot å senke boligprisene og å holde de aller fleste med normale lønninger utenfor boligmarkedet i Oslo. «Nå er det tid for å bestille gravemaskin», avsluttet han.

Det rare er at denne kritikken i så fall også må gjelde byrådet som jo støttet PBEs avslag.

Hva skjer i Høyre (og Venstre)? Er bystyre-Høyre mer liberale enn byråds-Høyre? Hva bør utviklere legge til grunn?

Uforutsigbarhet er aldri godt for utviklere. Når store planer fremover skal loses i mål, er det viktig med konsistente signaler fra byrådet og bystyreflertallet.

En ting er sikkert: Det blir en spennende høst i bystyre

Powered by Labrador CMS