SER MOT NY RETTSRUNDE: Skuespiller Jon Øigarden vant i fjor frem i en nabotvist på Nordberg i Oslo. Naboene har anket dommen, og dermed skal krangelen behandles av lagmannsretten. Foto: NTB/Janne Møller-Hansen/VG

Jon Øigarden må i retten nok en gang

Naboene har anket dommen hvor Øigarden fikk bruksrett til et plenareal mellom husene. Dermed skal saken opp på nytt, denne gangen i lagmannsretten.

Publisert Sist oppdatert

I oktober i fjor ble det kjent at skuespilleren Jon Øigarden, kjent fra blant annet dramaserien Exit, hadde vunnet frem i en nabokrangel på Nordberg i Oslo. Øigarden mener han har eksklusiv bruksrett til et tomteareal mellom husene. 

Naboen – som kjøpte sitt hus noen år etter Øigarden – mener det motsatte.

Oslo tingrett favoriserte Øigarden

Oslo tingrett valgte å være enig med Jon Øigarden, på tross av at naboene argumenterte for at avtalen er i strid med flere offentligrettslige regler, og dermed er ugyldig. Naboene har vist til at stiftelse av en slik bruksrett var underlagt matrikulerings- og søknadsplikt.

- Bruksretten ble likevel påheftet og videreført på eiendommen uten saksbehandling, registrering eller tinglysning. En søknad ville ikke blitt godkjent av kommunen, og tinglysning ville blitt nektet, ble det anført fra naboene.

Oslo tingrett konkluderte med at avtalen om eksklusiv bruksrett ble inngått i forbindelse med fradelingen av eiendommene i 1988/1989, og at avtalen er gyldig.

Tingrettsdommer Anne Frøshaug skrev i dommen at «retten mener at det ikke var lovkrav om kartforretning for å etablere den eksklusive bruksretten til hagearealet mellom eiendommene i vår sak da avtalen ble inngått».

- Avtalen om bruksrett var altså ikke i strid med dagjeldende krav etter delingsloven og plan- og bygningsloven, og det er dermed ikke grunnlag for å anse avtalen for ugyldig.

Heftige sakskostnader

Naboene ble også dømt til å dekke Øigardens sakskostnader med 402.000 kroner. Med tillegg av egne sakskostnader på 443.622 kroner, endte den første rettsrunden med totale kostnader på over 850.000 kroner for Øigardens naboer.

Nå er det imidlertid klart at naboene ikke har tenkt å slå seg til ro med dommen. Av berammingsoversikten går det frem at det er satt opp ankebehandling mellom Øigarden og naboene i Borgarting lagmannsrett i begynnelsen av juni. 

Det er satt av to dager i lagmannsretten til saken.

Som i tingretten er representeres Øigarden av advokat Thomas Rindahl Håkonsen, mens naboenes prosessfullmektig er advokat Aslak Runde.

Powered by Labrador CMS