BOLIG OG HANDEL: Gjennom Husebyplatået AS ønsker JM Norge og Miliarium Bolig å etablere 550 boliger og 13.000 kvadratmeter næringsarealer.

Rådet for byarkitektur: – Viktig at Montebello-planen har høy nok utnyttelse

JM Norge og Miliarium Bolig vil bygge 550 boliger, og etablere et lokalt handels- og servicetilbud på Montebello. Rådet for byarkitektur applauderer planforslagets hovedgrep.

Publisert

JM Norge og Miliarium Bolig kjøpte den 52 mål store Statnett-eiendommen på Montebello i 2014 for ca. 700 millioner kroner, og nå nærmer det seg politisk behandling av planforslaget.

Planforslaget legger til rette for bymessig bolig- og næringsutvikling, og innebærer 64.100 kvadratmeter bebyggelse i 3-11 etasjer. Dette gir ca. 550 boliger i tillegg til maksimalt 13.000 kvadratmeter til forretning / kontor / bevertning. Et nytt handels- og servicetilbud er en viktig del av planforslaget.

Planområdet.

Nå har saken vært til behandling i Rådet for byarkitektur, som oppnevnes av byrådet og uttaler seg om saker og prinsipielle eller overordnete temaer som angår byens form og utseende.

Rådet har tro på at områdene rundt T-banestasjonene bør utvikles som lokale sentre med landsbykvaliteter, «noe dette planforslaget er et eksempel på». Rådet applauderer planforslagets hovedgrep med sammenhengende friområder, varierte torg, gjennomgående strøksakse som skiller boliger og næring, med gode siktakser på tvers av området.

– Løsningen viser at området tåler høy utnyttelse. Det er viktig at planen har en høy nok utnyttelse og mange nok boliger til at området kan skape et tilbud på bakkeplan til beboere, og til omlandet. Dette vil gjøre området til et «sentrum» i gang- og sykkelavstand for et stort antall mennesker, som ellers ville måtte kjøre bil til et kjøpesenter, uttaler rådet.

Oslo kommune ved Oslobygg KF fremmer alternativ 2 med skole og flerbrukshall. Daglig leder Tom Bratlie i Husebyplatået AS har tidligere uttalt til Estate Nyheter at dette alternativet vil innebære at over 200 boliger må kuttes i planforslaget, og at det vil redusere muligheten for å lykkes med en bymessig utvikling og et handels- og servicetilbud innenfor gang- og sykkelavstand for hele nærområdet på Montebello.

Rådet for byarkitektur påpeker at alternativ 2 får store konsekvenser for hele planområdet.

– Skolen er ikke godt innpasset i planen for et nytt tettsted. Skolens arealkrav svekker grunnlaget for en vellykket landsbykarakter med urbane kvaliteter. Dersom man finner ut at en skole skal innpasses i planområdet, anbefaler rådet at man går en runde til med eksisterende, bevaringsverdige bygg. Ville det med større grad av smidighet, likevel være mulig å bruke dem som undervisningslokaler? Hvis ikke dette er mulig, anbefales et helt nytt plankonsept, for både skole og boliger, uttaler rådet.

For øvrig mener rådet at tettheten i hovedsak fungerer godt, men at fotavtrykk og høyde enkelte steder må justeres.

Powered by Labrador CMS