BOLIG OG HANDEL: Gjennom Husebyplatået AS ønsker JM Norge og Miliarium Bolig å etablere 553 boliger og 13.000 kvadratmeter næringsarealer.

Risikerer å miste over 200 av 550 boliger i prosjektet på Montebello

Etter at JM Norge og Miliarium Bolig har jobbet med prosjektet Husebyplatået i 8 år, vil Oslo kommune ha skole på tomten. Det kan resultere i at over 200 boliger må kuttes, og at politikerne må grave dypt i kommunekassa.

Publisert Sist oppdatert

JM Norge og Miliarium Bolig kjøpte den 52 mål store Statnett-eiendommen på Montebello i 2014 for ca. 700 millioner kroner. Planarbeidet ble startet opp i 2017, og da skrev Estate Nyheter at selskapene ville bygge både høyt og lavt på tomten ved Montebello T-banestasjon.

Siden er prosjektet bearbeidet, men i innspurten før offentlig ettersyn har Oslo kommune kommet med innspill om skole på tomten.

– Vi mener at skolebehovet kan løses bedre og rimeligere på helt andre tomter. Vårt prosjekt på Montebello omfatter i overkant av 550 boliger samt et nytt handels- og servicetilbud som er avhengig av at det er et visst kundegrunnlag, sier daglig leder Tom Bratlie i Husebyplatået AS.

Han har forståelse for at det kan bli behov for nye skoler, men mener det finnes andre alternativer som vil bli langt rimeligere for kommunen og som ikke får så dramatiske konsekvenser.

I en e-post til Plan- og bygningsetaten (PBE) skriver han at en skole i Noreveien 24 og 26 vil være langt bedre enn Eiendoms- og byfornyelsesetatens (EBY) forslag om skole på felt I.

– Felt I er den mest boligintensive delen av vårt planforslag, og vil tilføre over 200 nye og varierte boliger til bydelen. Disse boligene vil ikke bli bygget med EBYs forslag. Dette betyr lavere samfunnsnytte / -verdi av eksisterende T-bane som følge av at antall T-banebrukere tilknyttet Montebello T-banestasjon vil reduseres vesentlig. Med andre ord en lavere måloppnåelse av kommuneplanens utbyggingsstrategi om banebasert utvikling, skriver Bratlie.

I e-posten påpeker han også at en skole på dette feltet vil gi negative påvirkninger på de handels- og servicetilbudene som planlegges på eiendommen, «fordi den økonomiske bærekraften for slike tilbud blir vesentlig redusert ved at opp mot 40 prosent av boligene, og dermed en stor del av markedsgrunnlaget, fjernes».

– Dette reduserer vår mulighet til å lykkes med en bymessig utvikling og et handels- og servicetilbud innenfor gang- og sykkelavstand for hele nærområdet på Montebello.

Ifølge Bratlie vil et alternativ med skole i Noreveien 24 og 26 bety at de mister rundt 50 planlagte boliger. I e-posten ber han PBE om å fortsette arbeidet med det opprinnelige planforslaget, slik at det kan legges ut til offentlig ettersyn så raskt som mulig. Dette er altså et forslag uten skole.

Bratlie sier til Estate Nyheter at de «håper fornuften seirer, og at man finner andre måter å løse dette på».

– Det er ikke bare dramatisk å miste over 200 boliger i prosjektet; det vil også ødelegge fundamentet for den bymessige utviklingen vi har planlagt. I tillegg blir det svært kostbart for kommunen å kjøpe en stor tomt som ligger rett ved T-banen og er så godt egnet for boliger. Når det er sagt, skal planforslaget nå til offentlig ettersyn, og vi har god tro på at vi kommer frem til en løsning i tråd med vårt gjennomarbeidede forslag, sier Bratlie.

Noreveien 24 og 26, som altså er det skolealternativet Husebyplatået AS mener vil være det minst ødeleggende alternativet for prosjektet, er oppført på Byantikvarens (BYA) gule liste over bevaringsverdig bebyggelse. BYA anbefaler ikke bygningene ombrukt til skoleformål «da krav til blant annet dagslys, ventilasjon og romprogram ville utfordre bygningenes tålegrense for endringer».

Powered by Labrador CMS