SADELMAKERBRYGGEN: Denne asfaltørkenen skal forvandles til bypark og næringsliv.

Blåser liv i den grå og øde parkeringsplassen i Bjørvika

Nå har de sendt fra seg planinitiativet om park og 10.500 kvadratmeter næring.

Publisert

Hav Eiendom har i mange år jobbet med planen om å utvikle parkeringsplassen ved Børsen vest i Bjørvika - et område som ble regulert for næringsbygg og park allerede i 2004. Reguleringsplanen legger opp til 10.500 kvadratmeter med næringsarealer.

Ifølge en pressemelding står en milepæl i Bjørvika-suksessen for tur. 

– Nok en grå og folketom tomt skal forvandles. Sadelmakerbryggen vil gi et svært attraktivt, men dødt, område tilbake til byen og befolkningen. Prosjektet er en del av Hav Eiendom sitt pågående arbeid med byreparasjon, heter det.

Yrende byliv

På Sadelmakerbryggen vil de at en grønn og park skal spille hovedrollen. 

– Vi skal forvandle denne tomta til det beste for byen. Nå er vi nærmere enn noen gang, sier administrerende direktør Kjell Kalland.

I disse dager sender han inn planforslaget sammen med Grape Architects og Studio Oslo Landskapsarkitekter.

Prosjektet er neste tilskudd i transformasjonen av Bjørvika, som har gått fra motorvei, containerhavn og trafikk, til Oslos en av mest populære bydeler. 

– Realiseringen av Sadelmakerbryggen er et avgjørende ledd i å fullføre prosjektet Fjordbyen. Vi skal etablere Groschparken som blir rammet inn av Børsen og de gamle trærne i Børsparken. Vi har lært etter 20 år med byutvikling at folk ønsker flere, grønne møteplasser, sier Kalland og fortsetter:

– På hver side av tomta, kommer to næringsbygg med førsteetasjer som er åpne for byens befolkning i form av kulturtilbud, servering og butikker. Byggene får plass til 600 arbeidsplasser, rett ved Oslo S. Dette er i tråd med politikernes knutepunktstrategi for å redusere klimautslippene knyttet til arbeidsreiser, påpeker han.

I tillegg til Groschparken, legges det til rette for å etablere en serie med byrom på hvert hjørne av Sadelmakerbryggen. Utviklerne ser for seg at byrommene skal bli viktige forbindelser mellom byen og parken.

Kalland og Grape er tydelig på at åpne førsteetasjer på Sadelmakerbryggen i kombinasjon med park og grøntområde, vil være en suksessfaktor for levende byrom.

Ivaretar god stedstilpasning

Prosessen bak planforslaget er omfangsrikt og har gått frem og tilbake mellom utviklerne og PBE.

– Prosjektet er godt bearbeidet. Vi har blant annet jobbet med arkitektur som vil stå seg. Både materialer og uttrykk vil snakke godt sammen med historiske Kvadraturen, samtidig som man ser noe nytt i dette området, sier arkitekt Christine Grape.

Hav Eiendom erkjenner den spesielle beliggenheten og mener de har arbeidet for god stedstilpasning. Kurt Singstad fra MAD og Inge Hareide fra KIMA har gitt innspill for å styrke planforslaget.

– Dette blir gode og inviterende bygg med aktive førsteetasjer som bidrar med å gi noe tilbake til byen. Samtidig er Sadelmakerbryggen omringet av ærverdige bygninger som Tollboden, Børsen og Havnelageret. Vi ønsker å vise vår respekt for den tradisjonelle arkitekturen, og skape noe som komplementerer områdets estetikk, heller enn å bryte med den, sier Kalland.

Powered by Labrador CMS