ERFARING FRA STORBRITANNIA: Team Haptic har lang erfaring med alternative boformer i Storbritannia, og vil anbefale på det sterkeste at Hav Eiendom utforsker disse modellene nærmere på Grønlikaia.

– Håper Hav Eiendom tør å satse på nye boligformer på Grønlikaia

Plan- og bygningsetaten er positiv til forslag om å tilrettelegge for nye, alternative boformer på Grønlikaia, og peker blant annet på et spenstig forslag fra team Haptic.

Publisert

Hav Eiendom utfordret 16 arkitektteam med hvordan Fjordbyens neste store utbyggingsprosjekt, Grønlikaia, bør se ut i fremtiden. Fra 22. september ble alle forslagene stilt ut i det tidligere Munchmuseet på Tøyen.

Nå har også Plan- og bygningsetaten (PBE) gitt innspill til forslagene. I et avklaringsmøte med Hav Eiendom og fagkyndig Rodeo Arkitekter påpekte etaten at de har gått gjennom hoveddelen av det innleverte materialet, og karakteriserer det som «svært omfattende, spennende og inspirerende».

PBE synes også det er positivt at mange, kanskje de fleste, har tatt med elementer innenfor begrepet sosial bærekraft.

– Vi er positive til forslag om å tilrettelegge for andre alternative boformer i tillegg til de «vanlige». Det foreslås studentboliger, leieboliger, sosiale boformer, bokollektiv, bofellesskap med fellesfunksjoner, med mer, uttalte etaten.

PBE viste også til at Team Haptic (for delområdet Grønlikilen) anbefalte å teste nye boligkonsepter på de mest attraktive tomtene i byen.

– Dette er et godt poeng, som vi håper fører til at HAV Eiendom tør å satse på nye boligformer og rimelige boliger med dele- og fellesløsninger på Grønlia, uttalte PBE.

Team Haptic påpeker i sitt forslag at en av de største utfordringene med Grønlikaia er å tilgjengeliggjøre området for alle beboere, ikke bare de mest velstående segmentene.

– Gruppen har lang erfaring med alternative boformer i Storbritannia, og vil anbefale på det sterkeste at Hav Eiendom utforsker disse modellene nærmere. Delt eierskap (delvis kjøp, delvis eierskap, hvor brøken kan forandres over tid), bygg-for-utleie (hvor Hav Eiendom eier bygget og leier ut leilighetene), co-living (små rom, med gode fellesfasiliteter, i praksis ikke så ulikt studentboliger), seniorboliger (med tilrettelagte tilleggsfunksjoner) er alle velkjente modeller.

– Vi anbefaler videre at mer radikale løsninger utforskes, som for eksempel i bakbygningen. En «sirkulærstiftelse», hvor man kjøper en liten andel i hele bygningen, hvor man enkelt kan flytte enhet inne i bygningen, hvor man gjennom å betale leie, kan få eierskap i stiftelsen, vil kunne tilgjengeliggjøre området for kjøpegrupper med mye mindre betalingskraft, skriver team Haptic i forslaget.

Powered by Labrador CMS