DATASENTER: Norge-sjef Tine Austvoll Jensen sier byggestarten er et stolt øyeblikk.
DATASENTER: Norge-sjef Tine Austvoll Jensen sier byggestarten er et stolt øyeblikk.

Google bygger for nesten 7 milliarder kroner i Skien

Datasenteret skal være operativt i 2026.

Publisert Sist oppdatert

Google starter ifølge en pressemelding bygging av et nytt datasenter i Skien – investerer 600 millioner euro – 6,87 milliarder kroner ifølge en pressemelding.

Ordfører Marius Roheim Aarvold ønsker amerikanerne hjertelig velkommen til Skien:

– Vi har ventet i spenning på beslutningen om å starte bygging her i Skien. Som kommune er vi stolte over å ha blitt valgt av for deres store satsing i Norge, og takknemlige for all innsatsen som er lagt ned i samarbeidet mellom lokale, regionale og nasjonale partnere og støttespillere. Det har vært avgjørende for at vi kan feire i dag. Etableringen vil være et viktig bidrag til vår region i form av styrket digital infrastruktur, nye arbeidsplasser og ny kompetanse - og ikke minst  internasjonal synlighet, sier han.

Større behov

Tine Austvoll Jensen som er Googles sjef i Norge, sier at i takt med at flere mennesker  bruker flere digitale verktøy, øker også behovet for infrastruktur for å levere tjenestene vi trenger.

SVÆRT: Slik blir datasenteret i Skien.
SVÆRT: Slik blir datasenteret i Skien.

– Starten på byggingen av et nytt anlegg i Skien i dag er et stolt øyeblikk for oss, og vi ser frem til mange flere, påpeker hun.

Googles mål om å oppnå netto nullutslipp i all drift og i hele verdikjeden innen 2030, understøttes ifølge meldingen av et ambisiøst mål om å bruke karbonfri elektrisitet hele døgnet på alle strømnett de opererer. Nåværende prognoser viser at når datasenteret blir operativt i 2026, vil det driftes med over 99 prosent karbonfri energi fra det norske strømnettet. 

Senteret skal visstnok bli svært energieffektivt. 

– Våre eide og drevne datasentre er i gjennomsnitt mer enn 1,5 ganger så energieffektivt som et typisk bedriftsdatasenter, påstår datagiganten.

Anlegget i Skien skal dessuten gjøres klart for gjenbruk av overskuddsvarme.

Økonomisk verdiskapning

En økonomisk ringvirkningsrapport utført av Deloitte på oppdrag fra Google anslår at  datasenterinvesteringen i Norge vil generere en verdiskapning på 6,7 milliarder kroner mellom 2024 og 2025. Dette inkluderer 2,2 milliarder kroner per år i direkte økonomisk effekt, 2,7 milliarder kroner i indirekte økonomisk effekt og 1,8 milliarder kroner i indusert økonomisk effekt, målt i bruttonasjonalprodukt.

Powered by Labrador CMS