FORNØYD: Leietaker Kjellmann, her representert ved daglig leder Tommy Kjellmann (tv) og Alexander Rydfjord, CPO i Sunday Power, er fornøyd med solcellesatsingen.

Installerer solcelleanlegg kostnadsfritt for Bulk

Sunday Power står bak installering og finansiering av solcelleanlegget på Bulk Industrial Real Estates nybygg på Lillestrøm.

Publisert Sist oppdatert

– Anlegget vi har installert for Bulk Industrial Real Estate, sørger for at leietaker Kjellmann får grønn strøm og en garantert lavere strømregning, sier Jonas Ibsen Brynildsrud, daglig leder i Sunday Power.

Sunday Power tar både investerings- og driftskostnadene for anlegget, som har en forventet årlig strømproduksjon på rundt 190.000 kWh. I tillegg gir selskapets programvare og dataplattform full oversikt over produksjon og klimaeffekt, og effektiviserer driften av anlegget.

– Vi har valgt å legge paneler på hele taket, og strengt tatt bygge et større anlegg enn det som var nødvendig for å forsyne bygget med strøm. Det betyr at vi i sommerhalvåret vil eksportere en god del strøm ut på nettet, som er bra for den totale energitilgangen i samfunnet. En andel av eksportsalget vil dessuten gå direkte tilbake til eiendommen, så dette er en vinn-vinn for alle, sier Brynildsrud.

En utfordring for gårdeiere og leietakere som vil få ned energikostnadene ved solceller, er at det gjerne er gårdeier som må ta investeringene mens leietaker får fordelene med lavere strømkostnader. Da må partene inngå egne avtaler som regulerer dette.

– Vår modell innebærer at vi prosjekterer, bygger og drifter anlegger på andres tak. Vi eier det i 30 år og tar betalt per kWh. Vi tar eksponeringen mot strømprisen, sier Brynildsrud, som legger til at byggeier kan kjøpe seg ut av avtalen om de skulle få behov for det.

Bulk Industrial Real Estates nybygg på Lillestrøm har dermed et kostnadsfritt solcelleanlegg på taket. Selskapet Sunday Power, som både har installert og finansiert anlegget, garanterer leietakeren en lavere strømregning fremover. Det ser både gårdeier og leietaker seg enig i.

– Produktet og forretningsmodellen til Sunday Power har gitt oss garantert lønnsom solenergi på en enkel måte, og hele prosessen har vært sømløs og effektiv. Dette har gjort at vi har kunnet holde fokus på det vi er best på, som er å bygge effektive logistikkbygg. Resultatet av samarbeidet er et bygg som bidrar med fornybar energi og en lavere strømregning til leietaker. Da er det lett å bli begeistret, sier Rune Bang, avdelingsleder Projects i Bulk Industrial Real Estate.

– For oss har dette vært en fin måte å bidra til det grønne skiftet. I tillegg får vi lavere strømkostnad uten å måtte ta noen investeringer selv, sier administrerende direktør Tommy Kjellmann i Kjellmann.

Når forbruket i nybygget er analysert over noen måneder, skal Sunday Power supplere anlegget med et nytt system for energilagring. Et nyinnkjøpt batteri i kombinasjon med egenutviklet smart software blir et pilotprosjekt for Bulk og Sunday Power.

– Målet er at batteriet skal gi bygget en enda større effekt av strømproduksjonen. Selv om vi også tar den investeringen, skal den økonomiske effekten av energilagringen også komme eiendommen til gode, forteller Alexander Rydfjord, produktsjef i Sunday Power.

Han understreker at prosjektet er nybrottsarbeid innenfor lagring av fornybar energi med mål om å skape mer verdi for leietaker og gårdeier.

Powered by Labrador CMS