FØRST: Etter eget utsagn blir dette hotellet det første i landet med egenprodusert vin.
FØRST: Etter eget utsagn blir dette hotellet det første i landet med egenprodusert vin.

Brukte sommeren til å anlegge en egen vingård

Dermed blir hotellet landets første med egenprodusert vin.

Publisert

Som et ledd i satsingen på kulinariske opplevelser basert på lokalproduserte råvarer, har Atle Brynestads hotell ved Randsfjorden i sommer fått plantet nær 3.500 vinranker.

– Vi blir det første hotellet i Norge som kan servere gjestene egenprodusert vin. Dette forsterker vår posisjon som smaksdestinasjon, sier hotelldirektør Kristoffer Skovli Karlsen på Thorbjørnrud Hotell på Hadeland.

Han har ifølge en pressemelding også denne sommeren med meget godt belegg. Noe av forklaringen er satsingen på egen- og lokalproduserte råvarer.

Tyske vinranker

Flere av vinrankene er planter fra Tyskland, som tåler ned mot 25 kuldegrader. De er dermed godt tilpasset klimaet på Hadeland.

– Nå står ulike vinranker til både hvitvin, rød- og rosévin i jorden. Vi kan også produsere musserende og muligens dessertvin. Så ser vi an utviklingen av disse før vi bestemmer hva som produseres, og det kan variere fra år til år. Men musserende vil garantert bli produsert hvert år, understreker Skovli Karlsen.

Men gjestene må vente en stund før de kan nye de nyplantede druene, for første fulle høsting skjer høsten 2024 eller 2025 – riktignok med en test om tre år.

- Da er både hvit- og rosévinen klar. Rødvin og musserende blir klar i 2026, sier hotellsjefen.

Bevisste gjester

Han melder også at gjestene blir stadig mer bevisst på hva de spiser, og at de etterspør enda mer lokalprodusert mat.

- Vi har tradisjon for å tilby kortreist mat og ambisjonen er å styrke tilbudet ytterligere. Derfor kjøper vi nå blant annet kjøtt, fisk og ost fra lokale produsenter, mens Kvelsrud Gård steller kjøkkenhagen så kokkene hver dag kan hente inn ferske grønnsaker, påpeker Skovli Karlsen.

Thorbjørnrud Hotell har i motsetning til mange andre hoteller visstnok ikke hatt vanskeligheter med å ansette faste kokker etter pandemien. Det mener Skovli Karlsen skyldes både hotellkjøkkenets fortid og fremtid.

– Kjøkkenet vårt har lenge hatt et godt rykte. Nå ligger en ny og innovativ strategi til bunn i alt vi gjør. Det tiltrekker dyktige kokker som vil bidra til å realisere vår ambisjon, sier Skovli Karlsen.

Powered by Labrador CMS