SMART: Det levende bolaboratoriet skal forske på blant annet fremtidens tekniske løsninger.
SMART: Det levende bolaboratoriet skal forske på blant annet fremtidens tekniske løsninger.

Bruker mennesker som prøvekaniner for fremtidens boliger

1. oktober går startskuddet for OBOS Living Lab på Vollebekk i Oslo - en fullskala testarena for hvordan mange av oss kommer til å bo i årene femover.

Publisert

– Beboerne får prøve en rekke nye løsninger som vil hjelpe oss med å forme fremtidens boliger og flytte bransjen i en mer bærekraftig retning, sier daglig leder Ingemund Skålnes i OBOS Living Lab i en pressemelding.

Living Lab består av 34 utleieleiligheter på Vollebekk i Oslo. En viktig samarbeidspartner i prosjektet er energistyringsselskapet Eaton som kommende årene skal levere smarthus med en trådløs infrastruktur til flere OBOS-prosjekter, deriblant boligprosjektene Storøykilen og Nansenløkka på Fornebu.

– Vår trådløse teknologi er en del av den faste installasjonen i boligene og gjør det enkelt å styre blant annet varme, lys, solskjerming og tekniske apparater gjennom trådløse brytere, sensorer eller en app, sier Øystein Engebretsen som leder smarthussatsningen til Eaton i Norge.

Reduserer energibruk

Brukerne vil kunne koble systemet opp mot alt fra taleassistenter til robotstøvsugere og smarte ringeklokker om kort tid. Det gjøres av brukeren selv etter at elektrikeren er ferdig med den faste installasjonen.

– Teknologien hjelper boligeiere med å redusere energibruk, kutte kostnader og styrker bo-opplevelsen, presiserer Engebretsen.

Prosjektleder Ørjan Hurv i Living Lab forteller at boligkjøpere stiller stadig større krav til teknologi, og mener det er viktig at boligutviklere aktivt jobber for å redusere miljøavtrykket.

– Derfor har vi knyttet til oss fremoverlente samarbeidspartnere, påpeker han.

Engebretsen legger til at Eaton-teknologien reduserer både tid og avfall i byggeprosessen.

– Med trådløs teknologi slipper man å trekke tusenvis av meter med unødvendige kabler. Vi har utviklet et verktøy som sikrer en smidig byggeprosess og en forutsigbar leveranse for alle parter. Det er viktig for å få smarthjem-teknologien ut i storskala og for å gjøre smarte hjem til allemannseie. Tidligere måtte elektriker komme på besøk for mindre justeringer. Nå har boligeier full kontroll fra dag én, poengterer han.

Intelligent batteri

I tillegg til å utforske hvordan smarthusteknologi kan gi bedre bo-opplevelser, skal partene også se på elsikkerhet og hvordan bruk av energilagringssystemer kan muliggjøre elbillading.

– Manglende kapasitet i lokale strømnett flere steder i Norge gjør det problematisk å gi beboere skikkelig tilgang på elbillading. Istedenfor å gjøre betydelige oppgraderinger i strømnettet, kan batterier med styringsteknologi øke kapasiteten og legge til rette for elbillading, både langtidslading med AC-lader og hurtiglading med DC-lader. Nettopp dette skal vi teste på Living Lab, forklarer Engebretsen, og påpeker at selv om Norge har kommet langt i å elektrifisere bilparken vil både andelen og behovet for skalerbare løsninger som sikrer god energistyring fortsette å øke.

Hurv ser flere muligheter med batterier i ladeanleggene:

– Batteriet kan handle strøm på tider av døgnet der prisen er lav og kutte kostbare topper i strømforbruket. Det blir en vinn-vinn-situasjon som både gjøre det mulig å lade elbilen i områder med dårlige lokale strømnett, samt at strømprisen reduseres. I tillegg kan man unngå kostbare investeringer i lokale elnett, sier han.

Brukerne i sentrum – ikke teknologien

Menneskene som bor i OBOS Living Lab skal følges opp tett og gi tilbakemeldinger om hva de tenker om ulike løsninger i prosjektet.

– Det er helt avgjørende å ha tett dialog og et brukerperspektiv – menneske skal stå i sentrum, ikke teknologien. At vi gjør det i et reelt bomiljø styrker definitivt prosjektet og jeg tror det gir oss mer realistiske og bedre tilbakemeldinger, sier Skålnes.

Eaton skal også ha en dedikert applikasjonsingeniør som skal følge beboerne fra innflytting med basis smarthus-infrastruktur, til oppgraderinger av leiligheten med potensielle tilvalg. Det skal hjelpe utviklerne med å utvikle bedre løsninger og brukeropplevelser sammen.

Hurv påpeker at det ikke kun er teknologiinteresserte som flytter inn i Living Lab.

– Her vil det bo ulike mennesker i ulike livssituasjoner. Formålet er økt livskvalitet gjennom å bygge bedre og mer bærekraftige boliger. Da er det viktig at menneskene som skal bo her faktisk har ulike erfaringer, og ikke kun teknologiinteresserte fagpersoner, sier Skålnes.

Engebretsen i Eaton mener satsningen er et stort steg i riktig retning for å styrke bo-opplevelsen, gjøre smarthus til allemannseie, sørge for at alle kan lade sin elbil og forbedre elsikkerheten i norske hjem.

– OBOS er en av Norges største boligutviklere, og jeg er sikker på at funnene fra prosjektet vil vise at man klarer å styrke bo-opplevelsen og bygge mer bærekraftige boliger gjennom å teste nye løsninger og modeller, avslutter Engebretsen.

Powered by Labrador CMS