Tech:

SMART: Posten Eiendom har tildelt ClevAir en rammeavtale og det er foretatt pilotprosjekter ved Postens Østlandsterminal på Lørenskog og Logistikksenter Stavanger.

ClevAir med ny storavtale

Smartbyggteknologi skal optimalisere energiforbruket i Posten Norge sine terminalbygg. Dette vil redusere klimautslipp og kostnader.

Publisert

– Dette er en stor og prestisjefylt rammeavtale som vi er veldig stolte av. Pilotprosjektene ga gode besparelser og viser at teknologien vår også gir positive effekter for nyere bygg, sier administrerende direktør Bjørn Gabrielsen i byggteknologiselskapet ClevAir som leverer programvaren.

Prosjektet gjennomføres som del av en rammeavtale Posten Eiendom har tildelt ClevAir, og det er foretatt pilotprosjekter ved Postens Østlandsterminal på Lørenskog samt logistikksenter Stavanger. Dette er henholdsvis landets største postterminal og et terminalbygg i Sandnes kommune som ble oppført i 2019.

I skyen

ClevAir har utviklet en skybasert løsning som benytter IoT, AI og maskinlæring for energioptimalisering av HVAC (varme, ventilasjon og air condition) i næringsbygg. I praksis reguleres HVAC-systemer optimalt basert på værvarsling og sanntidsdata fra bygget, noe som reduserer energiforbruket og dermed CO2-utslippet samtidig som inneklimaet forbedres ifølge en pressemelding.

Reduserer klimautslipp og kostnader

Arbeidet med energioptimalisering av Østlandsterminalen er nesten ferdig, og flere bygg skal i gang i disse dager. Posten Norge ønsker å ta miljølederskap i bransjen og har derfor satt ambisiøse klimamål om å kun benytte fornybare energikilder i alle kjøretøy og bygg innen 2025.

– Vi handler opprinnelsesgaranti på 100 prosent av strømforbruket i konsernet, og ved å redusere strømforbruket ved våre terminaler reduseres klimautslipp og kostnader ytterligere. Det er dessuten viktig for oss å ha god kontroll og oversikt over inneklimaet. Ved å gjøre kontinuerlige målinger kan vi optimalisere og kontrollere inneklimaet på en ny og bedre måte, sier senior prosjektleder Tonje Riise i Posten Eiendom.

Powered by Labrador CMS